Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KP_Osobliva_2011_2.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Тема 2. Множинність злочинів – 2 год.

Теоретична частина:

  1. Поняття та види множинності злочинів.

  2. Поняття та види одиничних злочинів.

  3. Повторність як вид множинності злочинів. Види повторності злочинів.

  4. Сукупність злочинів, її ознаки та види.

  5. Рецидив злочинів.

Контрольні запитання і завдання:

  1. Розкрийте поняття множинності злочинів.

  2. Назвіть та охарактеризуйте ознаки множинності злочинів.

  3. Що таке одиничний злочин?

  4. Чим відрізняється одиничний злочин від множинності злочинів?

  5. Які є види одиничних злочинів?

  6. Що таке прості одиничні злочини?

  7. Що таке складені одиничні злочини?

  8. Що таке триваючі злочини?

  9. Що таке продовжувані злочини?

  10. Що таке складені злочини?

  11. У чому полягає особливість злочинів з похідними наслідками?

  12. Що необхідно розуміти під повторністю злочинів?

  13. За якими ознаками повторність відрізняється від продовжуваного злочину?

  14. Що таке тотожні злочини?

  15. У чому полягає відмінність між тотожними та однорідними злочинами?

  16. Що таке різнорідні злочини?

  17. Чи може утворювати повторність вчинення особою декількох однорідних злочинів?

  18. Чи може утворювати повторність вчинення особою декількох різнорідних злочинів?

  19. Якими є особливості кримінальної відповідальності суб’єкта злочину при повторності злочинів?

  20. Розкрийте поняття сукупності злочинів.

  21. Назвіть ознаки сукупності злочинів.

  22. Чи може утворювати повторність вчинення особою декількох тотожних злочинів?

  23. Назвіть та охарактеризуйте види сукупності злочинів.

  24. Що таке реальна сукупність злочинів?

  25. Що таке ідеальна сукупність злочинів?

  26. Якими є особливості кримінальної відповідальності суб’єкта злочину при сукупності злочинів?

  27. В яких випадках сукупність буде збігатися з повторністю злочинів?

  28. Що таке рецидив злочинів?

  29. Назвіть та охарактеризуйте ознаки рецидиву злочинів.

  30. Якими є особливості кримінальної відповідальності суб’єкта злочину при рецидиві злочинів?

  31. У чому полягає відмінність повторності злочинів від рецидиву злочинів?

  32. Що таке загальний рецидив злочинів?

  33. У якому випадку загальний рецидив злочинів враховується при кваліфікації?

  34. Що таке спеціальний рецидив?

  35. Що таке пенітенціарний рецидив?

Практична частина:

Задача 1. Раніше засуджений за крадіжку Олексів протягом двох днів здійснив у центральному універмазі міста Вапнярка дванадцять кишенькових крадіжок. Кожна завдала окремим потерпілим шкоди на суму від двох до семи мінімальних розмірів заробітної плати, загальна ж сума викраденого становила тридцять п’ять мінімальних розмірів заробітної плати. Як було встановлено слідством, Олексів мав намір придбати імпортний кольоровий телевізор. Чи мала місце у цьому конкретному випадку множинність злочи­нів? Якщо мала, то який це був вид множинності? Назвіть види повтор­ності тотожних злочинів. У чому полягає відмінність між повторністю (як видом множинності) та продовжуваним злочином?

Задача 2. Мелікян, який очолював організовану групу у складі восьми чоловік, займався нерухомістю і був власником однієї з фірм. Злочинну діяльність групи здійснювали за такою схемою: знайомилися з одинокими людьми, які зловживали спиртними напоями, за пляшку домовлялися з ними про передачу квартири. Потім ці квартири перепродували своїм клієнтам. З допомогою підроблених документів, а також «подарунків» потрібним людям, злочинці отримували ордери. В результаті діяльності групи без квартир залишилися 24 громадянина. Один з них був убитий. Який вид множинності злочинів мав місце у цьому разі? Обґрунтуйте свою відповідь.

Задача 3. Увечері, близько 23 години Тарасевич і його приятель Ромашкін, перебуваючи у нетверезому стані, прийшли до будинку Бурка й поча­ли стукати в двері та вимагати, щоб їм відкрили. Почувши відмову, Та­расевич вибив віконну раму й вліз до кімнати, де кулаками та ногами по­бив Бурка, завдавши йому легких тілесних ушкоджень із короткочасним розладом здоров’я. Після вчинення цих хуліганських дій, Тарасевич і Ромашкін пішли з будинку Бурка. В 00.45 на зупинці тролей­буса вони зустріли Куташова і без усякого приводу теж його побили, завдавши тілесних ушкоджень середньої тяжкості. Скільки злочинів вчинили Тарасевич і Ромашкін? Який вид (види) множинності злочинів мав місце в цьому випадку? Які злочини можуть утворити реальну сукупність злочинів? Назвіть та охарактеризуйте види сукупності злочинів.

Задача 4. Онищук, раніше судимий за хуліганство, разом із Дробнохотом розпивав спиртні напої. Перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, він почав вимагати у Дробнохота гроші, але той відповів, що грошей у нього немає. Тоді Онищук поліз до кишені пальто Дробнохота і почав витягати гаманець. Дробнохот сказав, що хоча гроші в нього є, але він їх не віддасть, і став забирати свій гаманець. Оніщенко витяг ножа, вдарив ним Дробнохота в живіт і забрав гроші. Дробнохоту було завдано тяжке тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння. Чи має місце в діях Онищука множинність злочинів? Якщо так, вкажіть, скільки одиничних злочинів він вчинив. До якого виду ускладнених одиничних злочинів належіть розбій (ст. 187 КК)? Охарактеризуйте ускладнені одиничні злочини.

Задача 5. У приміщенні диспетчерського пункту між Петровим, Івановим та Сидоровим виник спір. Через певний час почалася бійка, в якій Петров та Іванов почали бити Сидорова, який схопив металеву арматуру (вагою 5 кг) та з метою вбивства обох наніс нею Петрову удар по голові, від якого він упав, а тоді наніс два удари в голову Іванову. Обоє померли на місці події. Ознайомтеся з пунктами 1,13 ч.2 ст. 115 КК. Скільки злочинів вчинив Сидоров?

Задача 6. Ніде непрацюючий Арапов, близько третьої години ночі проник у приватний будинок, господарів якого не було вдома. Там він викрав значну суму грошей та ювелірні прикраси. Цієї ж ночі він, розбивши бокове скло автомобіля Маzdа, який належав громадянину Романову, викрав з салону автомагнітолу Kenwood, а також автомобільні чохли на сидін­ня. Уранці цього ж дня Арапова було затримано під час спроби вчинити крадіжку з комерційного кіоску. Чи є в діяннях Арапова множинність злочинів? Якщо так, то про який вид множинності злочинів йдеться в цьому завданні й скільки зло­чинів вчинив Арапов? Які злочини утворюють сукупність злочинів? Яке співвідношення є між повторністю та сукупністю злочинів?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]