Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KP_Osobliva_2011_2.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Тема 4. Судимість – 6 год.

Теоретична частина:

  1. Строки погашення судимості та порядок їх обчислення.

  2. Особливості обчислення строку погашення судимості по закінченні строків давності виконання обвинувального вироку, при достроковому звільненні від відбування покарання, заміні невідбутої частини покарання більш м’яким.

Практична частина:

Задача 1. За завідомо неправдиве показання, що мало місце з його боку у січні 2002р., щодо Грищенка була порушена кримінальна справа за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 384 КК. Як запобіжний захід до нього на підставі ст. 1541 КПК була застосована застава у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Своє рішення про встановлення такого мінімального розміру застави слідчий мотивував тим, що Грищенко є раніше судимою особою. У квітні 2002р. Грищенка було засуджено за ч. 2 ст. 384 КК на 5 років позбавлення волі. Як на обставину, що обтяжила покарання підсудного, суд також послався на попередню судимість Грищенка.

Матеріалами справи встановлено, що у липні 1999 р. Грищенко був засуджений за наклеп за ч. 2 ст. 125 КК 1960 р. до 2 років виправних робіт. Відбув призначене за вироком покарання 10 серпня 2001р. Чи правомірно слідчий і суд врахували попередню судимість Грищенка?

Задача 2. Вироком місцевого суду, проголошеним 17 березня 2003р., Купцов був засуджений за хуліганство за ч. 1 ст. 296 КК до штрафу. 1 квітня 2003р. він знову грубо порушив громадський порядок з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалось особливою зухвалістю і винятковим цинізмом, за що його засуджено за ч. 3 ст. 296 КК як за хуліганство, вчинене особою, раніше судимою за хуліганство. Чи обгрунтовано Купцов засуджений за ч. 3 ст. 296 КК?

Задача 3. За вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК, засуджені:

- Правдиченко – на 3 роки позбавлення волі;

- Рахімов – на 3 роки позбавлення волі із звільненням від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком тривалістю 3 роки;

- Мудра – на 4 роки обмеження волі;

- Співак – до 2 років виправних робіт;

- Теплинська – до штрафу у розмірі 90 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Коли Правдиченко, Рахімов, Мудра, Співак і Теплинська вважатимуться такими, що не мають судимості?

Задача 4. Устинова було засуджено за ч. 1 ст. 115 КК на 11 років позбавлення волі. За рік до закінчення строку відбування призначеного покарання він умисно заподіяв ув’язненому Чижову середньої тяжкості тілесне ушкодження, за що був засуджений за ч. 1 ст. 122 КК на 3 роки позбавлення волі. Відповідно до ст. 71 КК йому остаточно призначено покарання за сукупністю вироків у виді 4 років позбавлення волі. З’ясуйте питання про припинення судимості в осіб, які відбули покарання, призначене за сукупністю вироків. Коли судимість в Устинова буде припинена?

Задача 5. Невського було засуджено за ч. 3 ст. 286 КК на 9 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортним засобом строком на 3 роки. Після відбуття 6 років позбавлення волі він був умовно-достроково звільнений від відбування покарання (основного та додаткового). Через 2 роки після умовно-дострокового звільнення Невський звернувся в суд з клопотанням про дострокове зняття з нього судимості. Чи вправі суд достроково зняти з Невського судимість?

Задача 6. Боровик був засуджений за ч.1 ст. 367 КК до штрафу у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади на строк 2 роки і сплатив штраф через 4 місяці після набрання вироком законної сили.

Варіант 1. Боровик був засуджений за ч.1 ст. 367 КК до виправних робіт на строк 2 роки з позбавленням права обіймати певні посади на строк 3 роки і відбув повністю основне покарання.

Який термін має пройти після набрання вироком законної сили для того, щоб судимість у Боровика вважалася погашеною?

Тематика рефератів:

  1. Інститут судимості та його значення в кримінальному праві України.

  2. Кримінально-правове значення судимості для кваліфікації злочинів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]