Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KP_Osobliva_2011_2.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Тема 2. Множинність злочинів – 8 год.

Теоретична частина:

  1. Відмінність ідеальної сукупності від одиничного злочину та конкуренції кримінально-правових норм.

  2. Види рецидиву злочинів: загальний та спеціальний, простий та складний (багаторазовий); пенітенціарний

Практична частина:

Задача 1. Климко, керуючи вантажною автомашиною, поїхав на червоне світло, внаслідок чого збив пішохода. Після зіткнення Климко не зу­пинився, а навпаки, збільшив швидкість і намагався втекти, щоб уник­нути відповідальності. Через 15 хвилин він, рухаючись зі швидкістю, що перевищувала дозволену, під час повороту не впорався з керуван­ням, виїхав на тротуар і збив ще одного пішохода. Від заподіяних тілес­них ушкоджень обидва пішоходи померли на місці події. Чи мала місце повторність злочинів? Як потрібно вирішити питання про відповідальність Климка? Визначте співвідношення сукупності та повторності злочинів.

Задача 2. Воловик познайомився у барі з Ляпіною і запросив її до себе додому подивитися відеофільми. Після їх перегляду він запропону­вав Ляпіній залишитися в нього на ніч, а коли та відмовилася, зачи­нив двері і, погрожуючи ножем, кілька разів зґвалтував її. Ранком Вол­овик відвів Ляпіну на квартиру, де вона мешкала. Через два дні він прийшов до Ляпіної і, побачивши, що господарів немає вдома, знову зґвалтував її. Чи є в діяннях Воловика множинність злочинів? Якщо так, то який вид множинності має місце в цьому випадку? Назвіть види і дайте характеристику ознакам ускладнених оди­ничних злочинів. У чому полягає відмінність ускладнених одиничних злочинів від фактичної повторності як виду множинності злочинів?

Задача 3. Дмитренко, перебуваючи у місцях позбавлення волі, де він відбував покарання за крадіжку майна, вирішив помститися Зурабову за те, що той на суді свідчив проти нього. Після відбуття всього стро­ку покарання, Дмитренко повернувся додому. Через 3 дні після звільнення він взяв каністру з пальним і пішов до будинку Зурабова. Дочекавшись поки усі позасинають, Дмитренко заклинив вхідні двері обрізком металевої труби, облив буди­нок з усіх боків пальним і підпалив його. У пожежі загинули Зурабов, а та­кож його мати, що приїхала до нього на декілька днів у гості, і про яку Дмитренко не знав.Чи є в даному випадку ознаки множинності злочинів? Якщо є, то якого вона виду? Ознайомтеся із диспозицією ст. 115 КК і дайте відповідь на запитання, чи має зна­чення для кримінальної відповідальності те, що Дмитренко не знав про перебування в будинку матері Зурабова? Назвіть і розкрийте ознаки сукуп­ності як виду множинності злочинів. Чим відрізняється ідеальна сукуп­ність від конкуренції норм?

Задача 4.Відбуваючи покарання у виді позбавлення волі на певний строк, Армен і Бойко домовилися, що коли останній вийде на волю, то дістане і передасть в колонію наркотики. Після звільнення Бойко придбав у невстановлених осіб 2,1 кг. анаші, та відвіз матері Армена для передання в колонію. Мати зберігала анашу та передала синові під час чергового побачення. Армен був затриманий при спробі збути частину анаші іншому засудженому. Ознайомтеся зі ст. 307 КК.Чи мала місце множинність злочинів?

Задача 5. Чумак і Зелений, перебуваючи в нетверезому стані, вирішили ви­красти автомобіль, щоб покататись на ньому. З цією метою вони зайшли на територію одного з пансіонатів і намагалися завести двигун автомо­біля “Волга”, який належав громадянину Мальцеву. Після того, як їм це зробити не вдалося, Чумак і Зеленій залишили автомобіль “Волга” й спробували завести інший автомобіль, який належав громадянину Івашкіну. Побачивши, що й цей автомобіль вони викрасти не зуміють. Чумак і Зелений пішли на іншу стоянку автомобілів, де їх затримали працівник міліції під час чергової спроби завести двигун чергової автомашини, яка належала громадянину Соколову.Скільки злочинів вчинили Чумак і Зелений? Чи можна вважати їх дії продовжуваним злочином? Назвіть і розкрийте ознаки продовжува­ного злочину. Чим відрізняється повторність злочинів (як вид множин­ності) від продовжуваного злочину?

Задача 6. Інспектор районного відділу реєстрації актів громадянського стану Колишева одержувала за своєчасне оформлення свідоцтва про смерть від родичів померлого винагороду у розмірі від 100 до 250 грн. Всього було встановлено 22 епізоди одержання такої винагороди на загальну суму 4500 грн. Судом дії Колишевої кваліфіковано за ч.2 ст. 368 КК як одержання хабара у великому розмірі повторно.

Ознайомтеся зі ст. 368 КК та пунктами 14, 15 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про хабарництво» від 26 квітня 2002 р. № 5. Чи є підстави вважати дії Колишевої продовжуваним злочином? Чи правильно визначив суд кваліфікуючі ознаки одержання хабара ?

Задача 7. Гриценко, перебуваючи в нетверезому стані, вибив двері кіоску, зайшов всередину та взяв шість пляшок коньяку та 2 кг. Лимонів. Все це він відніс додому, де випив пів пляшки коньяку. Після цього Грищенко знову повернувся до кіоску, зайшов всередину, алде був помічений Стахановим і затриманий.

На допиті Грищенко пояснив, що повернувся до кіоску, оскільки вдома у нього виник намір забрати з кіоску ще горілку та пиво, які там були.

Варіант 1. На допиті Грищенко пояснив, що намір забрати коньяк, горілку та пиво у нього виник перед проникненням у кіоск, але він вирішив реалізувати цей намір у два прийоми.

Ознайомтесь зі ст.. 185 КК та приміткою до неї. Чи можна розцінити дії Грищенка як один злочин?

Тематика рефератів:

1. Поняття рецидиву та його кримінально-правове значення для кваліфікації злочинів.

2. Види одиничних злочинів у кримінальному праві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]