Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KP_Osobliva_2011_2.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Тема 4. Склад злочину – 8 год.

Теоретична частина:

  1. Філософсько-етичне обґрунтування кримінальної відповідальності.

  2. Кваліфікація злочинів.

Контрольні запитання і завдання:

  1. Що таке кваліфікація злочинів?

  2. Як здійснюється юридичне закріплення результатів кваліфікації?

  3. Що таке формула кваліфікації? Які вимоги висуваються до неї?

Практична частина

Задача 1. Круглов, будучи озлобленим на сво­го сусіда Лопаткіна, вирішив йому помститися. Знаючи, що останній дуже любить свого собаку, Круглов відвів його в ліс та вбив. Проти Круглова було порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 185 КК «Крадіжка» і за ч. 1 ст. 194 КК «Умисне знищення чу­жого майна». Проте суд, не знайшовши підстав для притягнення Круглова до кримінальної відповідальності, виправдав його. Що таке підстава кримінальної відповідальності? Чи обґрунтовано суд постановив виправдувальний вирок?

Задача 2. Зарубінський викрав у колишньої дружини сина Романа, який за рішенням суду при розірванні шлюбу був залишений з матір’ю. Свої дії Зарубінський аргументував тим, що його дружина постійно приводила додому різних чоловіків і взагалі вела аморальний спосіб життя, що завдавало дитині моральних страждань (на думку Зарубінського). Ознайомтеся зі ст. 146 КК. Чи є в діях Зарубінського ознаки передбачуваного злочину?

Задача 3. У квітні 2008 року Немирів створив приватне підприємство, провівши належним чином його державну реєстрацію. Основним видом діяльності підприємство згідно КВЕД (класифікатор видів економічної діяльності) була роздрібна торгівля. З грудня 2008 року підприємство почало займатися виготовленням та торгівлею горілчаних виробів без отримання відповідної ліцензії на цей вид діяльності. Ознайомтеся зі статтями 202, 203 і 204 КК. Чи є в діях Немиріва ознаки передбачених цими статтями злочинів?

Задача 4. Мандрикіна протягом чотирьох років не сплачувала квартирну плату. За цей час нарахована сума боргу, яка перевищує 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Чи є дії Мандрикіної злочином?

Задача 5. При звільненні 2 вересня 2005 року Романова з місць позбавлення волі, щодо якого постановою судді місцевого суду за місцезнаходженням кримінально-виконавчої установи був установлений адміністративний нагляд, йому було оголошено, що він має прибути до місця проживання і стати на облік в РУ ГУ МВС не пізніше 5 вересня. Романов з’явився до РУ ГУ МВС для постановки на облік лише 12 вересня, пояснивши, що рейси автобусів було скасовано внаслідок відсутності пального, а він про це не знав і прибув за місцем проживання з запізненням. Місцевим судом Ромашова було засуджено за ст. 395 КК. Ромашов подав апеляцію.

Яке рішення повинен прийняти апеляційний суд?

Тематика рефератів:

  1. Склад злочину та його елементи у кримінальному праві України.

  2. Кваліфікація злочинів як вид кримінально-правової кваліфікації.

Змістовний модуль 2. Елементи та ознаки складу злочину

Тема 1. Об’єкт злочину – 6 год.

Теоретична частина:

  1. Сучасні концепції об’єкта злочину у науці кримінального права.

  2. Поняття та значення об’єкта злочину.

  3. Класифікація об’єктів злочинів.

  4. Предмет злочину.

Практична частина

Задача 1. При проведенні виборів мера м. Красноперекопськ голова виборчої комісії Уршаков, поділяючи політичні переконання кандидата Антонова і розраховуючи, що останній допоможе йому влаштуватися на високоопла­чувану роботу, підробив результати голосування, що дозволило Антонову зайняти виборчу посаду. Чи заподіяв Уршаков шкоду об’єкту, який знаходи­ться під охороною закону про кримінальну відповідальність?

Задача 2. Петров викрав з гаража Сидорова обріз мисливської рушниці, який Сидоров незаконно зберігав. Ознайомтесь із статтями 185 та 262 КК. Як кваліфікувати дії Петрова?

Задача 3. Гурепка, Лебедев, Медведев і Чмихало за попередньою змовою в ніч на 23 січня 2009 р. проникли на територюю ТОВ «Квант», яке займається гуртовою торгівлею телевізорів іноземного виробництва, де, погрожуючи вогнепальною зброєю, зв’язали двох охоронців та закрили їх в підсобному приміщенні. Після цьо­го вони відкрили склад і загрузили у вантажну машину 120 коробок з телевізорами та покинули склад на цій машині. Водієм машини був Волков. Через 2 місяці всіх учасників нападу було затримано. Сума збитків ТОВ «Квант» склала 1 млн. грн. Визначте родовий та безпосередній об’єкти вчиненого злочину, а також його предмет. Чи є в діях цих осіб склад злочину «Бандитизм» (ст. 257 КК)?

Задача 4. Стеценко та Нестеренко виготовляли з срібла з наступним позолоченням фальшиві золоті монети царскої чеканки номіналом в один рубль. Всього вони виготовили 150 таких мо­нет, які через Шифмана продали казахстанським, українським та білоруським громадянам як золоті. Який обєкт та предмет вчиненого винними злочину?

Задача 5. Журналіст Мишко попросив голову кооперативу «Авангард» Гришка прийняти в члени кооперативу його знайому Луць. Гришко висунув умову, що він прийме Луць в члени кооперативу в тому разі, коли Мишко опублікує в одній з центральних газет обласного рівня нарис про хорошу роботу кооперативу та важливу роль керівництва кооперативу в цьому процесі. Після опублікування такого нарису Луць було прийнято в члени кооперативу. Чи можуть Гришко та Мишко бути притягнуті до кримінальної відповідальності: один за одержання, а другий – за давання хабара?

Задача 6. Грищук, перебуваючи в один з вечорів в квартирі у Зорьової, з якою був близько знайомий понад рік, почав наполягати на одруженні. Зорьова категорично відмовила, мотивуючи це тим, що не переконана, що він має щирі наміри створити хорошу сім’ю. Між ними виникла сварка під час якої Грищук схопив зі столу ніж і вдарив Зорьову ним в плече, заподіявши їй середньої тяжкості тілесні ушкодження.

Визначте родовий і безпосередній об’єкти вчиненого Грищуком злочину? Що є знаряддям вчинення даного злочину? Ознайомтесь із ст. 122 КК. Як кваліфікувати дії Грищука?

Задача 7. Донця визнано винним у тому, що він у невстановленому місці і в неустановленої особи придбав 18 навчально-імітаційних запалів до імітаційних гранат і один піропатрон, приніс їх додому і незаконно зберігав.

Вироком суду Донця засуджено за ч.1 ст. 263 КК.

В апеляції Донець просив вирок скасувати і справу закрити за відсутністю у його діях складу злочину, мотивуючи це тим, що ні навчально-імітаційні запали до імітаційних гранат, ні піропатрони не можуть бути віднесені до бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв за зберігання яких встановлена кримінальна відповідальність за ч.1 ст. 263 КК.

Чи підлягає апеляція Донця задоволенню?

Ознайомтесь з диспозицією ч. 1 ст. 263 КК та п. 4-7 постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 26 квітня 2002р. «Про судову практику в справах про викрадення та інше незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами, вибуховими речовинами, вибуховими пристроями чи радіоактивними матеріалами».

Вкажіть, що є предметом злочину, передбаченого ч.1 ст. 263 КК?

Задача 8. Під час митного контролю в салоні автомобіля «КІА cerato», за кермом якого перебував громадянин Вовк в тайнику, що знаходився під кріслом водія, було виявлено 2 автомати “Калашникова” та 300 бойових патронів.

Визначте родовий та безпосередній об’єкти злочину, вчиненого Цибком.

Ознайомтеся з ч. 1 ст. 201 КК та визначте предмет даного злочину.

Задача 9. До Березюка і Созонова, що знаходились у нетверезому стані, підійшов Петров і попросив у них запалити. У відповідь на це Березюк вдарив Петрова, з яким знаходився в неприязних стосунках, кулаком в обличчя, від чого той впав. Коли Петров почав підніматися, Березюк вдарив його в спину ножем і разом з Созоновим пішов з місця злочину. Ніж, яким був нанесений удар, Березюк передав Созонову і попросив сховати його, що Созонов і зробив. Петрову були заподіяні тяжкі тілесні ушкодження.

Ознайомтеся із статтями 121 і 396 КК. Визначте родовий і безпосередній об’єкти вчиненого Осикіним і Смірновим злочину.

Хто такий потерпілий і чи є ним Петров? Яке співвідношення між об’єктом злочину, предметом злочину і потерпілим? Що є знаряддям вчинення даного злочину?

Тематика рефератів:

  1. Поняття об’єкту злочину у науці кримінального права.

  2. Теоретичні концепції предмету злочину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]