Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KP_Osobliva_2011_2.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Тема 3. Поняття злочину, його ознаки та класифікація злочинів

Визначення поняття злочину на різних етапах розвитку людської цивілізації. Проблеми визначення поняття злочину в теорії кримінального права. Способи визначення поняття злочину: формальний та матеріальний. Поняття злочину у чинному КК та його основні ознаки: наявність діяння (дія чи бездіяльність), суспільна небезпечність, протиправність, винність, караність, наявність суб’єкту злочину. Поєднання формальних та матеріальних ознак у визначенні поняття злочину.

Кримінально-правові ознаки злочину. Органічна єдність та загальна характеристика основних ознак злочину.

Суспільна небезпечність як матеріальна ознака злочину. Значення суспільної небезпеки. Характер та ступінь суспільної небезпечності діяння. Важливість положення ч. 2 ст. 11 КК щодо малозначності діяння для змісту поняття злочину.

Протиправність як формальна ознака злочину. Законодавча прерогатива визнання діяння протиправним. Співвідношення суспільної небезпеки і протиправності.

Винність як невід’ємна ознака злочину та її значення.

Караність як формальна ознака злочину. Співвідношення караності як ознаки злочину і фактичного призначення покарання за злочин.

Класифікація злочинів в кримінальному праві. Окремі класифікації злочинів за різними підставами (за ознаками та видами об’єкту посягання, за формами вини, за мотивами вчинення) та їх кримінально-правове значення. Класифікація злочинів за ступенем їх тяжкості, передбачена у ст..12 КК та її значення.

Тема 4. Склад злочину

Підстава кримінальної відповідальності. Проблеми визначення підстави кримінальної відповідальності в науці кримінального права. Загальна характеристика підстави кримінальної відповідальності в науці кримінального права України. Склад злочину як єдина, достатня підстава кримінальної відповідальності.

Поняття складу злочину та його значення. Різні точки зору в науці кримінального права стосовно складу злочину. Юридична та фактична сторона складу злочину. Основні функції складу злочину в механізмі кримінально-правового регулювання.

Елементи та ознаки складу злочину, їх зміст та органічна єдність. Об’єкт, об’єктивна сторона, суб’єкт, суб’єктивна сторона як елементи складу злочину.

Поділ ознак складу злочину на обов’язкові та факультативні, значення такого поділу.

Види складів злочинів. Критерії класифікації складів злочинів: ступінь суспільної небезпеки, спосіб опису ознак складу злочину в законі, особливості законодавчої конструкції об’єктивної сторони злочину.

Змістовний модуль 2. Елементи та ознаки складу злочину

Тема 1. Об’єкт злочину

Поняття об’єкту злочину. Значення об’єкту злочину в структурі елементів його складу для характеристики суспільної небезпечності злочину і його кваліфікації. Порядок суспільних відносин як об’єкт злочину. Спірні питання щодо об'єкта злочину у сучасній науці кримінального права.

Класифікація об'єктів злочинів. Підстави класифікації об'єктів злочинів. Види класифікації об’єктів злочину: "по вертикалі" та "по горизонталі". Класифікація об’єктів злочину "по вертикалі" на загальний, родовий та безпосередній, їх зміст та кримінально-правове значення. Класифікація безпосереднього об'єкту злочину «по горизонталі» на основний, додатковий та факультативний та її практичне значення.

Предмет злочину. Поняття предмету злочину та його місце в структурі складу злочину. Відмінність предмета злочину від об’єкта злочину та знарядь і засобів вчинення злочину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]