Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KP_Osobliva_2011_2.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Тема 3. Суб’єкт злочину – 7 год.

  1. Відповідальність за злочини, вчинені в стані сп’яніння.

  2. Спеціальний суб’єкт злочину.

Контрольні запитання та завдання:

  1. Як у КК вирішується питання кримінальної відповідальності осіб, які вчинили злочин у стані сп’яніння?

  2. Що таке фізіологічне та патологічне сп’яніння? Які наслідки тягне за собою вчинення особою злочину у стані патологічного чи фізіологічного сп’яніння?

  3. Розкрийте поняття спеціального суб’єкта злочину. Наведіть приклади спеціального суб’єкта злочину з чинного КК

Практична частина:

Задача 1. 14-річний Комов намагався здійснити незаконне заволодіння автомобілем «Таврія», який стояв відкритим у дворі будинку (водій на декілька хвилин зайшов у будинок і не закривав автомобіль). Він швидко сів в автомобіль, завів машину і почав від’їжджати з місця, коли почув крик дівчинки. Як вияснилося, дівчинка гралася біля автомобіля і не помітила, що машина почала їхати. В результаті вчиненого наїзду дівчинка отримала тяжкі тілесні ушкодження. За які злочини встановлена кримінальн­а відповідальність з 14 років і чому? Як вирішується питання про кримінальну відповідальність Комова: а) за незаконне заволодіння транспортним засобом; б) за заподіяння тяжкого тілесного ушкодження; в) за порушення правил безпеки дорожнього руху?

Задача 2. Дев’яткіна затримали працівники міліції за хуліганство стосовно Меркулової. У зв’язку з тим, що раніше Дев’яткін лікувався в психіатричному стаціонарі, орган дізнання при­значив судово-психіатричну експертизу, якою було встановлено, що Дев’яткін здійснював хуліганські дії у стані патологічною сп’яніння. Чи є підстави для притягнення Дев’яткіна до кримінальної відпові­дальності? Обґрунтуйте своє рішення. Яким чином вплине на рішення про притягнення Дев’яткіна до кримінальної відповідальності висновок експерта, в якому вказано, що Дев’яткін скоїв злочин у стані фізіологіч­ного сп’яніння і при наявності в нього струсу мозку? Чи є обов’язковим для суду висновок судово-психіатричної експертизи?

Задача 3. Вісімнадцятирічний Митрофанов організував групу у складі Заїки та Старкова, яким було по 13 років, а також Федюка — 14 років. По його вказівці Заїка, Старков і Федюк вчинили дві крадіжки з проникненням в житло. Крім цього, Заїка і Старков за власною ініціативою відібрали у малолітнього Гідея спортивну куртку та кросівки. Чи будуть притягатися до кримінальної відповідальності Митрофанов, Заїка та Старков?

Задача 4. Іванчук разом з приятелем напав у лісопосадці на Бурлака з дружиною і зґвалтував жінку. Через тиждень Бурлак самостійно вислідив Іванчука і вбив його. Бурлака засуджено за умисне вбивство за ч.1 ст. 115 КК. Бурлак подав апеляцію на вирок, наполягаючи на перекваліфікацію його дій на вбивство, вчинене в стані сильного душевного хвилювання. Чи підлягає скарга Бурлака задоволенню?

Задача 5. Кувалдін був притягнутий до кримінальної відповідальності за хуліганство, яке виразилося у тому, що в поліклініці він вимагав обстежити його без черги, обзивав нецензурними словами ме­дсестру, вдарив пацієнтку Іванцову, яка намагалася перегородити йому вхід в кабінет лікаря. Згідно з висновком експертів-психіатрів, у Кувал­діна виявлені ознаки травматичної епілепсії з яскраво вираженими змінами особистості. Він був визнаний неосудним. Які критерії неосудності? Чи мають місце в цьому випадку такі критерії?Які заходи застосовуються до осіб, що вчинили діяння,, передбачені статя­ми Особливої частини КК, в стані неосудності?

Задача 6. Гаврилов разом зі своєю дружиною відразу після пологів, не бажаючи витрачати гроші на дитину, вбили її. Їх обох було притягнуто до кримінальної відповідальності й засуджено за ст. 117 КК «Вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини». Хто є суб’єктом даного злочину, відповідальність за який встановлена ст. 117 КК? Чи вірно вирішив справу суд? Розкрийте поняття спеціального суб’єкта злочину.

Тематика рефератів:

  1. Правові основи можливості введення кримінальної відповідальності юридичних осіб.

  2. Кримінальна відповідальність за вчинення злочинів у стані сильного душевного хвилювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]