Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KP_Osobliva_2011_2.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Тема 2. Об’єктивна сторона складу злочину

Поняття об'єктивної сторони злочину. Ознаки складу злочину, які утворюють об'єктивну сторону: обов’язкові та факультативні. Кримінально-правове значення об'єктивної сторони складу злочину. Значення об’єктивної сторони для оцінки суспільної небезпечності злочину, його кваліфікації, а також для відмежування одного складу злочину від іншого.

Суспільно небезпечне діяння як головна ознака об'єктивної сторони злочину. Загальні ознаки діяння як прояву поведінки людини. Дія чи бездіяльність як окремі форми діяння за кримінальним правом України. Фізична та суспільна характеристика дії. Обов’язкові ознаки злочинної дії. Значення непереборної сили, фізичного та психічного примусу для вирішення питання про кримінальну відповідальність особи. Поняття та ознаки злочинної бездіяльності. Умови кримінальної відповідальності за злочинну бездіяльність: обов’язок діяти зазначеним чином та наявність можливості виконати обов’язок, який покладено на особу.

Суспільно-небезпечні наслідки: поняття, види та значення в кримінальному праві. Злочини з матеріальним та формальним складами і значення такого поділу.

Причинний зв'язок між суспільно небезпечним діянням і його наслідками в кримінальному праві та його значення. Вирішення в науці кримінального права питання про причинний зв’язок між діянням і злочинними наслідками. Особливості причинного зв’язку при злочинній бездіяльності. Основні філософські концепції причинного зв'язку та їх використання в різних кримінально-правових теоріях (теорія еквівалентності, адекватності, необхідного спричинення та ін.). Об’єктивний характер причинного зв’язку.

Місце, час, обстановка, спосіб та засоби вчинення злочину як факультативні ознаки, що характеризують об'єктивну сторону злочину. Кримінально-правове значення цих ознак. Спосіб, засоби, обстановка, місце, час як конститутивні ознаки; як кваліфікуючі ознаки; як обставини, що обтяжують або пом’якшують покарання.

Тема 3. Суб’єкт злочину

Поняття суб'єкта злочину. Обов’язкові ознаки суб'єкта злочину: фізична особа, досягнення особою встановленого кримінальним законом віку, осудність особи. Співвідношення понять «суб'єкт злочину», «особа винного», та «особистість злочинця». Проблема визнання юридичних осіб суб’єктами злочинів у кримінальному праві України.

Спеціальний суб'єкт злочину. Підстави класифікації спеціальних суб'єктів злочину та основні їх види. Вплив ознак спеціального суб'єкта злочину на кримінальну відповідальність.

Вік, з якого настає кримінальна відповідальність. Основні правила встановлення віку суб’єкта в кримінальному праві України. Вплив віку на кримінальну відповідальність особи. Особливості визначення віку настання кримінальної відповідальності за відсутності офіційних даних, що його підтверджують. Загальний вік настання кримінальної відповідальності, знижений вік настання кримінальної відповідальності.

Неосудність. Осудність суб'єкта злочину як обов’язковий елемент складу злочину. Поняття неосудності за чинним КК. Формула неосудності. Критерії неосудності: медичний (біологічний) і юридичний (психологічний). Ознаки медичного критерію неосудності: хронічне душевне захворювання, тимчасовий розлад психічної діяльності, недоумство, інший хворобливий стан психіки. Значення медичного критерію для визнання особи неосудною.

Ознаки юридичного критерію неосудності: інтелектуальна та вольова. Значення юридичного критерію неосудності. Співвідношення юридичного та медичного критеріїв неосудності. Наслідки визнання особи неосудною.

Обмежена осудність та її критерії та кримінально-правове значення.

Особливості кримінальної відповідальності за злочин, вчинений в стані сп’яніння.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]