Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KP_Osobliva_2011_2.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Тема 3. Поняття злочину, його ознаки та класифікація злочинів – 2 год.

Теоретична частина:

  1. Визначення поняття злочину.

  2. Ознаки злочину за КК.

  3. Класифікація злочинів та її кримінально-правове значення.

Контрольні запитання та завдання:

  1. Наведіть формальне, матеріальне та формально-матеріальне визначення злочину. Яка дефініція, на Вашу думку, найбільш точно визначає зміст поняття злочину?

  2. Яке визначення злочину дає КК?

  3. Які ознаки характеризують злочин?

  4. Що таке діяння як ознака злочину? В яких формах воно може проявлятися?

  5. Що означає суспільна небезпечність діяння?

  6. Що таке характер суспільної небезпеки?

  7. Що таке ступінь суспільної небезпеки?

  8. Що таке протиправність як ознака злочину?

  9. Як співвідносяться поняття "суспільна небезпечність" і "кримінальна протиправність"?

  10. Що таке винність як ознака злочину?

  11. У чому полягає основна відмінність злочинів від інших правопорушень?

  12. Що таке малозначність діяння?

  13. Що таке класифікація злочинів?

  14. Який критерій класифікації злочинів передбачений у КК?

  15. Які категорії злочинів виділяються на підставі ступеня їх тяжкості?

  16. Яке значення має класифікація злочинів за ступенем тяжкості для правильного застосування КК?

  17. За якими критеріями, крім ступеня тяжкості, можна класифікувати злочини?

Практична частина:

Задача 1. П’яний водій Причепкін, керуючи автомашиною, в кузові якої були пасажири і вантаж, заснув під час руху, внаслідок чого машина з’їхала з проїжджої частини в кювет та перекинулася. Внаслідок цього Гребенюк опинився під кузовом. Проте Причепкін та пасажири Іванов та Петров, які під час аварії не постраждали, заходів для порятунку Гребенюка не вжили й одразу пішли до найближчого населеного пункту. В селищі, куди вони прийшли, ніхто з них не заявив, що під кузовом машини знаходиться Гребенюк. Лише через 4 години на місце події прибули робітники з трактором, які, піднявши машину, почали розбирати вантаж, під яким знайшли мертвого Гребенюка. Причепкіна притягли до кримінальної відповідальності за порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого. Чи підлягають кримінальній відповідальності Іванов та Петров? Ознайомтеся зі статтями 135 та 136 КК. Чи правильно вирішено справу?

Задача 2. Куценко вдосвіта повертався додому через лісопосадку, яка межувала з річкою Стир. Проходячи повз річку, Куценко кинув у неї недопалок цигарки. Поверхня води одразу ж спалахнула, полум’я поширилося на декілька кілометрів і знищило у селі міст через річку дерев’яної конструкції та комбайн сільгосппідприємства «Пролісок». Сам Куценко отримав опіки ділянок тіла ІІІ ступеня. Як встановлено слідством, річка горіла протягом 3-х годин, оскільки в неї потрапило 2 тис. м. куб. пального внаслідок пошкодження труби нафтопроводу при проведенні ремонтних робіт. Керівники чергової ремонтної бригади не сповістили органи місцевого самоврядування, своє керівництво та населення про можливий витік пального. Чи є дії Куценка злочинними? Як вирішити справу?

Задача 3. Стародуб, перебуваючи у стані сп’яніння, яке було наслідком душевних страждань через розрив стосунків з дівчиною, вирішив покінчити життя самогубством. З метою реалізації свого наміру, Стародуб заволодів транспортним засобом громадянина Щура. Розігнавшись, він спрямував його на товсте дерево. Внаслідок зіткнення Стародуб дістав тяжке тілесне ушкодження, пошкодив автомобіль, заподіявши громадянину Щуру матеріальні збитки. Чи є дії Стародуба злочинними?

Задача 4. Панов, який займався комерційною діяльністю разом з Федорченко, виявив, що останній приховував певну частину прибутку. Зрозумівши, що партнер його обманює, він вирішив йому помститися. Ввечері з трьома друзями він дочекався біля під’їзду Федорченка, і, збивши з ніг останнього, став наносити йому удари по тілу, зламавши праву руку. Потім він вийняв з кишені ніж, наніс Федорченку удар в живіт, проте, злякавшись настання смерті, викликав карету швидкої допомоги. Згодом Панов оплатив повністю лікування Федорченка. Чи впливає посткримінальна поведінка особи на ступінь суспільної небезпечності вчиненого злочину?

Задача 5. Василюк прийшов в гості до свого давнього знайомого Мар’янова, який, радісно зустрівши його, запропонував пройти у вітальню, де вони стали розмовляти. Через певний час Мар’янов вийшов на кухню, щоб поставити чайник на газплиту. Поки господаря будинку не було в кімнаті, Василюк, побачивши у серванті золотий перстень, таємно викрав його, чим завдав збитки Мар’янову на суму 6000 грн. Чи в дії Василюка злочином? Які ознаки впливають на підвищення ступеню суспільної небезпечності злочину, передбаченого ст. 185 КК?

Задача 6. Стеценко продав Колодіну ноутбук, частину грошей гроші за який Колодін обіцяв віддати через місяць після чергової виплати заробітної плати. Проте, через місяць Колодін грошей не віддав, а ноутбук повернути відмовився. Через місяць після цих подій, Стеценко таємно проник до квартири Колодіна, коли того не було вдома і забрав свій ноутбук. Чи є дії Стеценка злочинними?

Варіант 1. Разом із своїм ноутбуком Стеценко забрав золотий годинник, який знайшов у шухляді, коли шукав ноутбук.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]