Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KP_Osobliva_2011_2.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Тема 3. Поняття злочину, його ознаки та класифікація злочинів – 8 год.

Теоретична частина:

    1. Малозначність діяння.

    2. Відмінність злочину від інших правопорушень.

Практична частина

Задача 1. 25 вересня Лисюк з товаришами перебував на вулиці Некрасова поблизу будинку Гончаренко, яка нацькувала на них собаку. Той порвав Лисюку штани та двічі вкусив його. 12 жовтня на тому самому місці Гончаренко знову нацькувала на Лисюка та його товаришів собаку. Захищаючись від собаки, Лисюк виламав з паркана палицю і почав нею відганяти собаку. В цей час до нього підбігла Гончаренко, намагаючись вирвати з його рук палицю. Під час їхньої боротьби Лисюк кілька разів вдарив Гончаренко палицею, що спричинило у неї тривалий розлад здоров’я. Після цього Гончаренко знову нацькувала на Лисюка собаку, який порвав на Лисюку одяг та вкусив його.

Суд засудив Гончаренко за заподіяння легкого тілесного ушкодження Лисюку, а Лисюка – за заподіяння Гончаренко умисного середньої тяжкості тілесного ушкодження за ч. 1 ст. 122 КК. У вироку суд вказав, що Лисюк вчинив злочин у стані сильного душевного хвилювання, спричиненого протизаконними діями Гончаренко. Вважаючи дії Лисюка незлочинними, його захисник подав на вирок апеляцію. Ознайомтеся зі статтями 122, 123 і 124 КК. Яке рішення має прийняти апеляційна інстанція?

Задача 2. Крикун двічі складав вступні іспити до Національного лісотехнічного університету, але не проходив за конкурсом. Від знайомих, які уже навчалися, Крикун довідався про те, що конкурсна комісія значну увагу при відборі абітурієнтів приділяє наявності спортивних досягнень, оскільки студентське самоврядування ВНЗ спільно з ректоратом реалізовують програму всебічного розвитку студентства, зокрема, пропагування здорового способу життя та гідного представлення ВНЗ студентами на різноманітних універсіадах та інших спортивних змаганнях, що проводяться серед ВНЗ всієї країни. Бажаючи навчатися у цьому ВНЗ, Крикун частково підробив видану йому за місцем роботи та проживання характеристику, додрукувавши рядок про свої спортивні досягнення, зокрема те, що він професійно займається великим тенісом та є призером декількох турнірів. Цю характеристику разом з іншими документами Крикун подав до приймальної комісії та успішно склав вступні іспити. Крикуна було засуджено за підроблення документів за ст. 358 КК. Вважаючи дії Крикуна незлочинними, його захисник подав апеляцію на вирок. Яким має бути рішення апеляційного суду? Відповідь обґрунтуйте.

Задача 3. Хачатурян був свідком того, як Абрамов вчинив умисне вбивство Бєлкіна в лісопосадці на 25 км. траси Київ – Житомир. Про цей злочин Хачатурян нікуди не повідомив. Чи буде він притягнутий до кримінальної відповідальності за приховування злочину?

Задача 4. Слизнюк дуже кохав свою дружину, яка була молодша за нього на 12 років, а тому вибачав їй систематичні зради. Кожного разу при виясненні стосунків він лише просив дружину, щоб це було востаннє, оскільки наступної зради він може не витримати і вчинить самогубство, а її за це притягнуть до кримінальної відповідальності, або вчинить розправу з її коханцем. Дружина кожного разу говорила Слизнюку, що кохає лише його та обіцяла більше так не робити. Коли згодом Слизнюк застав удома дружину з коханцем, він схопив кухонний ніж і вбив спочатку коханця, а потім і себе. Ознайомтеся зі ст. 120 КК. Чи може дружина Слизнюка підлягати кримінальній відповідальності за доведення до самогубства?

Задача 5. Чергові медсестри районної лікарні Щокіна та Пампушина за своєю ініціативою вводили різні небезпечні для життя препарати безнадійно хворим пацієнтам похилого віку, які знаходилися на стаціонарному лікуванні, щоб ті не зазнавали «зайвих страждань». Варіант. Частина потерпілих не належала до безнадійно хворих. Чи є дії медсестер злочинними?

Задача 6. Доки власник гаража Іваненко відійшов до сусіднього гаража поговорити із знайомим, Самойлов заліз в гараж і вкрав 3 розвідні ключі загальною вартістю 80 грн. Його було засуджено за крадіжку чужого майна. Самойлов подав апеляцію на вирок, наполягаючи на закритті справи за відсутністю в його діях складу злочину. Апеляційний суд відхилив апеляцію, посилаючись на значний розмір заподіяної Самойловим шкоди. Варіант 1. Самойлов вкрав авто деталі на загальну суму 280 грн.

Ознайомтеся зі ст. 185 КК та ст. 51 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Чи правильно вирішено справу?

Тематика рефератів:

  1. Малозначне діяння та його значення у кримінальному праві.

  2. Поняття злочину у кримінальному праві України.

  3. Підстави криміналізації та декриміналізації діянь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]