Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KP_Osobliva_2011_2.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Змістовний модуль 4. Покарання та його призначення

Тема 1. Покарання та його види – 8 год.

Теоретична частина:

  1. Співвідношення покарання та кримінальної відповідальності.

  2. Відмінність покарання від інших заходів кримінально-правового характеру (примусових заходів медичного характеру, примусового лікування та примусових заходів виховного характеру) та інших правових санкцій (адміністративних, цивільних, дисциплінарних).

  3. Питання про мету покарання в історії кримінального законодав­ства України та в науці кримінального права.

Практична частина:

Задача 1. Заступника начальника Шевченківського райвідділу внутрішніх м. Києва Погорєлова було засуджено за перевищення влади, що супроводжувалось насильством, за ч.2 ст. 365 КК до позбавлення волі на строк 5 років. Крім того, суд позбавив Погорєлова спеціального звання «підполковник міліції», а також вніс подання про позбавлення його державних нагород. Визначте яка юридична природа позбавлення спеціального звання? Чи можна вважати, що суд правомірно призначив Погорєлову додаткове покарання ?

Задача 2. Волкову засуджено за ч.4 ст. 191 КК до позбавлення волі на строк 6 років з позбавленням права обіймати будь-які посади в сфері торгівлі строком 3 роки. На цей вирок прокурор подав апеляцію, в якій вказав, що оскільки суд призначив додаткове покарання у виді позбавлення права обіймати «будь-які посади в сфері торгівлі» з порушенням закону, то воно має бути виключено з вироку. Як має бути вирішена справа апеляційним судом?

Задача 3. Громова, що працював заступником декана одного з факультетів медичного університету ім. Данила Галицького, визнано винним в одержанні хабара, вчиненого повторно. За ч.2 ст. 368 КК його засуджено до позбавлення волі на строк 6 років з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виховними функціями, на строк 3 роки. Одночасно за вироком суду його позбавлено звання капітана медичної служби, вченого звання доцента та наукового ступеня кандидата медичних наук. Дайте оцінку рішенню суду щодо позбавлення Колесника військового звання, вченого звання та наукового ступеня.

Задача 4. Лікар-терапевт Мусійчук за проханням своєї знайомої Безпалько зробила у неї на квартирі кримінальний аборт Шаманській. За ч.1 ст. 134 КК її було засуджено місцевим судом до обмеження волі на строк 1 рік з позбавленням права займатися медичною практикою на 3 роки. В апеляції Мусійчук просила замінити обмеження волі штрафом і не застосовувати до неї додаткове покарання у виді позбавлення права займатися медичною практикою, оскільки останнє не передбачене санкцією ч.1 ст. 134 КК. Дайте оцінку рішенню місцевого суду і доводам апеляції.

Задача 5. Старший бухгалтер одного з цехів кондитерської фабрики Лаврінчук, маючи вільний доступ до готової продукції і сировини, викрав з цеху 2 л. коньяку, 0,5 л. спирту, 3 кг 400 г шоколадних цукерок всього на суму 370 грн. Судом його засуджено за ч.1 ст. 185 КК до штрафу у розмірі 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з контролем за матеріальними цінностями, у тому числі посаду бухгалтера на строк 3 роки. Прокурор подав апеляцію, вважаючи, що додаткове покарання призначене Лаврінчуку з порушенням вимог ст. 55 КК. Чи підлягає апеляція задоволенню?

Задача 6. Суддею районного суду Дарницького району м. Києва за дрібну крадіжку Сокола піддано штрафу на суму 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ). Через 2 місяці в Дніпровському районі м. Києва його було затримано за таємне викрадення гаманця у громадянки Котенко. За такі дії Сокола було засуджено до штрафу в розмірі 50 НМДГ.

Ознайомтесь зі ст. 51 Кодексу України про адміністративні правопорушення та ст. 185 КК і визначте юридичну природу штрафу у кожному з цих випадків.

Тематика рефератів:

  1. Співвідношення покарання та кримінальної відповідальності.

  2. Види покарань, не передбачені кримінальним законодавством України.

  3. Абсолютна та від­носна теорії покарання.

  4. Вдосконалення системи покарань.

  5. Проблемні питання застосування конфіскації майна .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]