Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KP_Osobliva_2011_2.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Тема 4. Суб’єктивна сторона складу злочину – 8 год.

Теоретична частина:

  1. Мотив і мета вчинення злочину.

  2. Емоційний стан особи як факультативна ознака суб’єктивної сторони складу злочину.

  3. Помилка та її значення для кримінальної відповідальності.

  4. Випадок (казус) як невинне заподіяння суспільно небезпечних наслідків, його відмінність від злочинної недбалості.

Контрольні запитання і завдання:

  1. Розкрийте поняття мотиву вчинення злочину.

  2. Розкрийте поняття мети вчинення злочину.

  3. Як співвідноситься мотив та мета злочину (наприклад, корисливий мотив та корислива мета)?

  4. Чи можливі мотив та мета у необережних злочинах? Обґрунтуйте свою позицію.

  5. У яких випадках мотив і мета виконують роль обов’язкових ознак злочину?

  6. У яких випадках мотив і мета виконують роль кваліфікуючих ознак злочину?

  7. Коли мотив і мета не впливають на кваліфікацію, а можуть впливати лише на призначення покарання?

  8. Що таке емоційний стан як факультативна ознака суб’єктивної сторони складу злочину?

  9. Розкрийте поняття випадку (казусу) у кримінальному праві.

  10. Наведіть злочини, у складі яких обов’язковою ознакою є емоції.

  11. Що таке помилка?

  12. Які є види помилок у кримінальному праві?

  13. Що таке юридична помилка?

  14. Що таке помилка у злочинності діяння?

  15. Що таке помилка у кваліфікації злочину?

  16. Що таке помилка у покаранні?

  17. Що таке фактична помилка?

  18. Що таке помилка в об’єкті?

  19. Що таке помилка в особі потерпілого?

  20. Що таке помилка в характері діяння?

  21. Що таке помилка у розвитку причинного зв’язку?

  22. Чи повинна наставати кримінальна відповідальність за невинне заподіяння шкоди?

Практична частина:

Задача 1. Дорохін займався у водній секції спортивного товариства. Одного разу він взяв спортив­ний катер, щоб прокататися на озері. Бажаючи продемонструвати перед дівчатами, які катались на човні, свою майстерність, він хотів проїхатись біля них, розраховуючи вчасно повернути катер від човна. Однак йому не вдалося це зробити, і катер врізався в човен, де знаходилися дві дівчини. Їх вики­нуло з човна під гвинт катера, в результаті чого дівчатам були заподіяні смертельні травми. Що таке злочинна самовпевненість? В чому полягає відмінність злочинної самовпевненості від непрямого умислу?Визначте форму вини у діях Дорохіна.

Задача 2. Хоменко, в стані сп’яніння із ревнощів вдарив свою дружину Оксану кулаком в груди і погрожував вбивством в присутності сусідів, які прибігли, почувши крики. Оксана пішла до сусідів по квартирі. Хоменко почав вимагати щоб вона вийшла звідти, а потім взяв свою мисливську рушницю, яка знаходилася вдома, і вистрілив у двері сусідів. Куля пройшла через двері на рівні тіла людини, нікого не зачепивши. Варіант. Пострілом через двері було поранено сусідку Ольгу в ліву руку, внаслідок чого вона лікувалась більше місяця в лікарні. Визначте форму і вид вини у діях Хоменка.

Задача 3. Шофер вантажного автомобіля Кімлик подавав машину назад. Його товариші Сподар і Трунов не бажали, щоб Кімлик від’їжджав. З цією метою вони намагалися затримати Кімлика. Для цього в момент подачі машини назад Трунов непомітно для Кімлика спробував ногою підштовхнути камінь під заднє колесо машини, що рухалася. У той мо­мент його нога зірвалася з каменю, потрапила під заднє колесо, а сам Трунов впав під машину і його було смертельно травмовано. Дайте аналіз психічного ставлення Кімлика до смерті Трудова. Чи можна в даному випадку констатувати невинне спричинення шкоди? Що таке казус у кримінальному праві? Визначте його зміст і значення. Чи зміниться рішення, якщо Кімлик знав, що його товариші будуть за­важати йому подавати машину назад?

Задача 4. Працюючи медсестрою про­цедурного кабінету, Гринько повинна була ввести хворій Чебукіній в вену бром. Взявши з тумбочки (з того місця, де зазвичай стояв бром) пляшечку з безколірною рідиною, і, не дивлячись на етикетку, Гринько ввела хворій у вену рідину. Одразу ж у Чебукіної погіршилося самопочуття. Виявилося, що Гринько ввела хворій 10 г отруйної речовини — дикаіну. Не дивлячись на вжиті заходи, врятувати Чебукіну не вдалося. Через годину вона померла. Визначте форму вини Гринько щодо смерті Чебукіної.

Задача 5. Олексюк у своїй квартирі, розташованій на другому поверсі восьмиквартирного будинку, самовільно намагався підключити до газової плити балон із зрідженим газом Внаслідок несправності балона, газ витік і згодом загорівся. Стався вибух, яким було пошкоджено майно на 3 800 грн., мешканцям будинку Ковальцю, Сидоренку та Вальчуку – заподіяно тяжкі тілесні ушкодження, а ще для шести – легкі тілесні ушкодження. Сам Олексюк дістав тілесні ушкодження середньої тяжкості. Чи є підстави для притягнення Олексюка до кримінальної відповідальності за cm. 194 KК?

Задача 6. З метою помсти за його службову діяльність Міщенко вирішив спалити гараж слідчого Войтюка. Однак, переплутавши вночі місцезнаходження, він замість гаража Войтюка спалив гараж Шоха. Який вид помилки мав місце в цьому випадку і яке це має кримінально-правове значення? Ознайомтеся зі статтями 194 і 378 КК.

Задача 8. Пашко вирішив з помсти вбити Столова, який був його началь­ником, і направивши на нього пістолет, натиснув на спусковий гачок. Проте через дефект у спусковому механізмі пострілу не сталося. Що таке помилка у кримінальному праві і вона впливає на кримі­нальну відповідальність? Чи має тут місце помилка? Якщо так, то ви­значте вид помилки.

Задача 8. Солодов і Комов, сплативши гроші, отримали дозвіл на заготів­лю деревини в лісному господарстві. Заготовлену деревину було зложе­но у два штабелі. Чоловіки визначились, який з них належить кожному. Бажаючи привласнити деревину Комова, Солодов уночі приїхав тракто­ром, погрузив її і відвіз до двору свого сина. Але вранці стало відомо, що він переплутав штабелі й вивіз свою деревину. Дайте аналіз суб’єктивної сторони складу злочину. Визначте, чи є в діях Солодова помилка. Якщо є, то якого виду? Чи підлягає Солодов кримінальній відповідальності?

Задача 9. Дремко порушив правила безпеки дорожнього руху і з необережності збив перехожу Архипову. Вважаючи, що потерпіла мертва, Дремко з метою приховання слідів злочину, скинув Архипову у річку. Труп потерпілої був виявлений через день. За висновком експертизи Архипова померла від утоплення. Який видж помилки має місце в цьому випадку та як вона вплине на відповідальність Дремка?

Задача 10. Співробітник міліції Воронін, повертаючись додому з відрядження, залишив в залі очікування сумку, в якій з речами знаходився його табельний пістолет, а сам пішов купувати квиток на потяг. Скориставшись його відсутністю, до сумки підійшов Лісін, який на очах у всіх взяв її як свою та пішов на перон. Лісін відкрив сумку. Побачивши у ній пістолет, вирішив залишити його у себе. Яке викрадення майна – таємне чи відкрите – вчинив Лісін? Чи мала місце фактична помилка в діянні Лісіна і чи впливає вона на кримінальну відповідальність? Чи зміниться рішення задачі, якщо припустити, що Лісін, побачивши пістолет, вирішив відразу ж повернути його володільцю, але не зміг цього зробити, оскільки Воронін вже покинув приміщення вокзалу?

Тематика рефератів:

  1. Особливості умислу у злочинах з формальним складом.

  2. Відмінність помилки в особі від помилки в об’єкті та від «відхилення дії».

  3. Змішана форма вини та її значення для кваліфікації злочину.

  4. Поняття й види помилок у кримінальному праві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]