Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ROBOChA_PROGRAMA_Yuridichny_zakhist_prav_sub-iv...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
269.31 Кб
Скачать

Київський університет права

Національної академії наук України

Затверджую

Ректор

_______проф. Ю.Л. Бошицький

«____» _____________2011 р.

Кафедра конституційного та

адміністративного права

робоча програма

дисципліни

Юридичний захист прав суб’єктів земельних правовідносин

для спеціальності: 7.060100 «Правознавство»

спеціалізації: «___________________________»

Київ – 2011 р.

Укладач: кандидат юридичних наук Гринько С.В.

Рецензенти:

кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В.М. Корецького Д.В. Бусуйок,

кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри трудового, земельного та екологічного права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Т.О. Коваленко.

Розглянуто і затверджено на засіданні кафедри

Протокол №_______

«____» __________ 2011 р.

Завідувач кафедри: кандидат юридичних наук, доцент Савчин М.В.

Розглянуто і схвалено Навчально-методичною радою університету

Протокол №_______

«____» __________ 2011 р.

Вступ

Численні і різноманітні правопорушення у земельно-правовій сфері перетворилися на майже буденне явище за сучасного рівня правосвідомості учасників відповідних правовідносин. Реалії сьогодення в Україні не дозволяють говорити про можливість підготовки фахівців за напрямом «правознавство» без детального вивчення прав суб’єктів земельних правовідносин, що можуть бути порушені, існуючих форм, способів та засобів юридичного захисту прав суб’єктів земельних правовідносин, правовідносин юридичної відповідальності за правопорушення у земельно-правовій сфері. Знання, отримані в межах лекційного курсу, скерованої самостійної роботи, та закріплені в рамках практичних занять, здатні допомогти студентам у майбутній практичній діяльності у сфері земельного права.

Програма курсу пропонує на розгляд питання присвячені розгляду законодавства України у сфері існуючих прав суб’єктів земельних правовідносин, різновидів форм, способів та засобів юридичного захисту прав суб’єктів земельних правовідносин, юридичної відповідальності за правопорушення у сфері використання, відтворення та охорони земель. Питання, винесені на розгляд у робочій програмі, згруповані за відповідними темами із зазначенням кількості лекційних годин, годин, що відводяться на практичні заняття та самостійну роботу.

Навчальний план практичних занять передбачає необхідність вирішення студентами задач, спрямованих на поглиблення та закріплення матеріалу курсу за допомогою конкретних казусів.

Мета дисципліни «Юридичний захист прав суб’єктів земельних правовідносин» - формування системи теоретичних та практичних знань про права суб’єктів земельних правовідносин, форми юридичного захисту прав суб’єктів земельних правовідносин, способи та засоби захисту прав зазначених суб’єктів; самозахист прав суб’єктів земельних правовідносин; юридичну відповідальність за правопорушення у сфері використання відтворення та охорони земель.

Завдання дисципліни «Юридичний захист прав суб’єктів земельних правовідносин», відображають конкретизацію її мети та полягають у вивченні та аналізі законодавства у сфері набуття та юридичного захисту прав суб’єктів земельних правовідносин, а також відповідної загальнотеоретичної, спеціально-юридичної, нормативно-правової літератури; у розкритті форм юридичного захисту прав суб’єктів земельних правовідносин, способів та засобів захисту прав зазначених суб’єктів; самозахисту; у вивченні та аналізі законодавства у сфері юридичної відповідальності за правопорушення у галузі використання відтворення та охорони земель, у формулюванні на основі відповідних висновків пропозицій щодо вдосконалення чинного законодавства у сфері юридичного захисту прав суб’єктів земельних правовідносин.

Об’єктом дисципліни є захист прав суб’єктів земельних правовідносин.

Предметом дисципліни є правові засади захисту прав суб’єктів земельних правовідносин, а також суспільні відносини, що потребують належного правового регулювання у зазначеній сфері.

Вивчивши дисципліну «Юридичний захист прав суб’єктів земельних правовідносин», студенти повинні знати:

  • законодавство України у сфері набуття та юридичного захисту прав суб’єктів земельних правовідносин;

  • різновиди прав суб’єктів земельних правовідносин;

  • поняття та види форм, способів та засобів юридичного захисту прав суб’єктів земельних правовідносин;

  • правові засади судового захисту прав суб’єктів земельних правовідносин та захисту прав зазначених суб’єктів у позасудовому порядку; самозахисту;

  • поняття та види юридичної відповідальності у сфері використання, відтворення та охорони земель;

  • правові засади кримінальної, адміністративної, цивільно-правової, земельно-правової відповідальності за правопорушення у земельно-правовій сфері;

  • судову практику у сфері юридичного захисту прав суб’єктів земельних правовідносин;

вміти:

    • аргументовано застосовувати набуті теоретичні знання на практиці;

    • правильно застосовувати законодавство у сфері юридичного захисту прав суб’єктів земельних правовідносин;

    • орієнтуватися в земельно-правових документах, задіяних у сфері захисту прав суб’єктів земельних правовідносин.

Місце дисципліни в структурно-логічній схемі. Знання, отримані студентами в процесі вивчення таких дисциплін як «Земельне право», «Аграрне право», «Правові аспекти реєстрації земель», можуть бути поглиблені відповідно до мети та завдань курсу «Юридичний захист прав суб’єктів земельних правовідносин» та закріплені практикумом із зазначеного курсу, що є складовою частиною даної робочої програми. Це, в свою чергу, створить підвалини для більш швидкого та якісного вивчення в подальшому інших навчальних дисциплін, написання дипломних або магістерських робіт в рамках яких можливе або необхідне використання земельно-правових знань.

Навчально-тематичний план дисципліни «Юридичний захист прав суб’єктів земельних правовідносин»

Назва теми

Лекцій-них (годин)

Прак-тичних (годин)

Самостійна робота

Всього

1.

Тема №1: Загальна характеристика та класифікація прав суб’єктів земельних правовідносин в Україні.

4

2

8

14

2.

Тема №2:

Поняття та види форм, способів та засобів юридичного захисту прав суб’єктів земельних правовідносин.

8

6

8

22

3.

Тема №3: Юридична відповідальність за правопорушення у сфері використання, відтворення та охорони земель.

6

2

6

14

Всього:

18

10

22

50

Форма підсумкового контролю - залік

Зміст тем дисципліни «Юридичний захист прав суб’єктів земельних правовідносин»

Тема №1: Загальна характеристика та класифікація прав суб’єктів земельних правовідносин.

  1. Співвідношення категорій «земельні правовідносини», «суб’єкти земельних правовідносин» та з’ясування обсягу поняття «права суб’єктів земельних правовідносин». Загальна характеристика прав суб’єктів земельних правовідносин щодо набуття земельних ділянок на різноманітних правових підставах: Права суб’єктів земельних правовідносин щодо отримання земельних ділянок в процесі приватизації. Перелік прав зазначених суб’єктів на основі узагальнення існуючих моделей приватизації земельних ділянок в Україні. Аналіз чинного Земельного та Цивільного кодексу у сфері задекларованого законодавцем права на отримання земельних ділянок за давністю користування. Проведення необхідних паралелей у зазначеному контексті із Кримінальним кодексом України та Кодексом України про адміністративні правопорушення. Судова практика у зазначеній сфері. Право на набуття земельних ділянок на підставі цивільно-правових угод.

  2. Загальна характеристика права власності на земельну ділянку. Законодавчий та доктринальний підходи до визначення права власності на земельну ділянку у суб’єктивному розумінні. Проблема права колективної власності на землю. Короткий аналіз підходів представників доктрини земельного права до розуміння права власності на землю народу України.

  3. Загальна характеристика права користування земельними ділянками: Загальне та спеціальне використання земель в Україні. Право постійного користування земельною ділянкою. Чи є концесія земельних ділянок окремим титулом використання земель в Україні? Право оренди земельної ділянки. Право земельного сервітуту, емфітевзис, суперфіцій).

  4. Загальна характеристика права на земельну частку (пай). Відмежування трьох різних законодавчих понять: “земельна частка (пай) члена сільськогосподарського підприємства, розташованого на території відповідної ради”, “земельні частки (паї) працівників відповідних (державних або комунальних) сільськогосподарських підприємств, установ та організацій та пенсіонерів з їх числа”, земельна частка (пай) члена недержавного с/г підприємства. Поняття права на земельну частку пай члена недержавного сільськогосподарського підприємства. Первинні та вторинні набувачі зазначеного права на земельну частку (пай).

Базові поняття: суб’єкти земельних правовідносин, права суб’єктів земельних правовідносин щодо отримання земельних ділянок на різних правових підставах, право власності на землю, земельну ділянку, права користування земельними ділянками, право на земельну частку (пай).

Кількість годин:

Лекції – 4 години.

Рекомендована література: (див. в перелік: основна література – 1, 10, 26, 29, 35, додаткова література – 2, 11-12, 15, 17, 30, 36-39, 48, 113)

Тема №2: Поняття та види форм юридичного захисту прав суб’єктів земельних правовідносин.

1. Поняття та види форм, способів та засобів юридичного захисту прав суб’єктів земельних правовідносин. Категорії Захист прав суб’єктів земельних правовідносин, правова охорона, правові засоби, охоронні засоби забезпечення суб’єктивних прав, правові гарантії земельних прав. Визначення понять «засіб захисту права», «спосіб захисту права» та «форма захисту» прав відповідних суб’єктів. Класифікація форм юридичного захисту прав суб’єктів земельних правовідносин.

4. Судовий захист прав суб’єктів земельних правовідносин: Види позовів: позови про визнання, про присудження, перетворювальні. Захист прав суб’єктів земельних правовідносин в загальному суді. Основні категорії земельних спорів. Практика застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ. Захист прав суб’єктів земельних правовідносин в господарському суді. Основні категорії земельних спорів. Узагальнення судової практики розгляду господарськими судами справ у спорах, пов’язаних із земельними правовідносинами. Захист прав суб’єктів земельних правовідносин в адміністративному суді. Основні категорії земельних спорів. Судова практика Вищого адміністративного суду із земельно-правових питань. Підходи до проблеми підсудності пов’язані із специфікою земельних правовідносин. Визнання недійсним державного акта на право власності на земельну ділянку як спосіб захисту права: законодавство, практика, наукові позиції. Аналіз Рішення Конституційного суду України у справі за конституційним поданням Вищого адміністративного суду України щодо офіційного тлумачення положень частини першої статті 143 Конституції України, пунктів "а", "б", "в", "г" статті 12 Земельного кодексу України, пункту 1 частини першої статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України від 1 квітня 2010 року № 10-рп/2010 Справа № 1-6/2010 та Рішення Конституційного суду України у справі за конституційним поданням Харківської міської ради щодо офіційного тлумачення положень частини другої статті 19, статті 144 Конституції України, статті 25, частини чотирнадцятої статті 46, частин першої, десятої статті 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (справа про скасування актів органів місцевого самоврядування) від 16 квітня 2009 року № 7-рп/2009 Справа № 1-9/2009.

3. Захист прав суб’єктів земельних правовідносин в позасудовому/адміністративному порядку: Захист прав суб’єктів земельних правовідносин нотаріусом. Захист прав суб’єктів земельних правовідносин через органи місцевого самоврядування та органи виконавчої влади з питань земельних ресурсів. Органи, порядок, стадії зазначеного захисту. Характеристика стадії порушення земельного спору; стадії підготовки спору до розгляду; стадії розгляду і розв'язання спору по суті; стадії оскарження рішення зі спору; стадії виконання рішення стосовно спору. Захист прав суб'єктів земельних правовідносин у порядку передбаченому законом України «Про звернення громадян» від 2 жовтня 1996 року. Основні законодавчі гарантії здійснення права на захист у зазначеному порядку. Захист прав суб’єктів земельних правовідносин через органи прокурорського нагляду. Права органів прокуратури. Акти прокурорського реагування. Захист прав суб’єктів земельних правовідносин через Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Права Уповноваженого. Акти реагування Уповноваженого. Практика Уповноваженого Верховної ради з прав людини у сфері захисту прав суб’єктів земельних правовідносин.

4. Інші форми захисту прав суб'єктів земельних правовідносин. Законодавство у сфері самозахисту прав суб’єктів земельних правовідносин. Ознаки права на самозахист. Визначення права на самозахист. Способи самозахисту.

Базові поняття: форми, способи, засоби юридичного захисту прав суб’єктів земельних правовідносин; судовий та позасудовий захист прав суб’єктів земельних правовідносин; захист прав суб’єктів земельних правовідносин в загальному суді; захист прав суб’єктів земельних правовідносин в господарському суді; захист прав суб’єктів земельних правовідносин в адміністративному суді; захист прав суб’єктів земельних правовідносин через органи місцевого самоврядування та органи виконавчої влади з питань земельних ресурсів; захист прав суб'єктів земельних правовідносин у порядку передбаченому законом України «Про звернення громадян» від 2 жовтня 1996 року; захист прав суб’єктів земельних правовідносин через органи прокурорського нагляду; захист прав суб’єктів земельних правовідносин через Уповноваженого Верховної Ради з прав людини; самозахист.

Кількість годин:

Лекції – 8 годин.

Рекомендована література: (див. в перелік: основна література – 4-6, 9, 14, 16, 20, 24, 25, 31, 41, 45-46, 49, 52-53, 56-57 додаткова література – 7, 8, 28, 32, 44, 50, 51, 54, 111, 129, 130, 133, 139)

Тема №3: Юридична відповідальність у сфері використання, відтворення та охорони земель.

1. Поняття юридичної відповідальності у сфері використання, відтворення та охорони земель. Загальна характеристика відсутності єдності у наукових підходах у трактуванні юридичної відповідальності. Інтегроване визначення юридичної відповідальності у сфері використання, відтворення та охорони земель, визначення позитивної (проспективної, активної) та ретроспективної юридичної відповідальності у зазначеній сфері. Підстави юридичної відповідальності. Момент виникнення юридичної відповідальності. Земельне правопорушення.

2. Види юридичної відповідальності за земельні правопорушення. Характеристика численних складів, передбачених Кримінальним кодексом України, Кодексом України про адміністративні правопорушення, законодавством про боротьбу з корупцією та цивільним законодавством у земельно-правовій сфері. Земельно-правова відповідальність за земельні правопорушення.

3. Особливості відшкодування збитків власникам земельних ділянок і землекористувачам та втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва. Характеристика Постанов Кабінету Міністрів України «Про Порядок визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам» від 19 квітня 1993 р. № 284 та «Про розміри та Порядок визначення втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню» від 17 листопада 1997 року № 1279.

Базові поняття: юридична відповідальність у сфері використання, відтворення та охорони земель, позитивна та ретроспективна юридична відповідальність, види юридичної відповідальності за земельні правопорушення, особливості відшкодування збитків власникам земельних ділянок і землекористувачам та втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

Кількість годин:

Лекції – 6 годин.

Рекомендована література: (див. в перелік: основна література – 3, 19, 27, 39, 135, додаткова література –23, 33, 40, 42, 43, 47, 61, 62, 63, 87-88, 135)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]