Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ROBOChA_PROGRAMA_Yuridichny_zakhist_prav_sub-iv...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
269.31 Кб
Скачать
  1. Визначте коло суспільних правовідносин;

  2. Як можна захистити права або задовольнити інтерес громадян (дайте аргументовану відповідь);

Задача 2.

У 1997 році в СВК “Жовтень” було проведено паювання. У жовтні 2010 року господарський суд порушив справу про банкрутство СВК. До районного відділу земельних ресурсів звернувся призначений судом розпорядник майна СВК з такими питаннями:

  1. чи може бути звернено стягнення за претензіями кредиторів на землі, що знаходяться у власності СВК?

  2. що робити з землями, які залишаться у разі визнання СВК банкрутом та його ліквідації?

  3. що робити з землями СВК, що здані в оренду приватній агрофірмі ТОВ “Лан”?

Завдання:

  1. Визначте коло суспільних правовідносин;

  2. Дайте аргументовану відповідь на поставлені питання;

  3. Порадьте, як краще за все захистити права власників прав на земельну частку (пай).

Задача 3.

У 2001 році, після проведення паювання своїх земель, СВК “Мегасупертехноагроімпекс” уклало договори оренди земельних часток (паїв), не виділених в натурі, з своїми працівниками-пенсіонерами. Орендна плата на кожний земельний пай, оцінений в сертифікаті у 2400 грн., складала по 2 ц зерна пшениці третього класу, 10 кг капусти і 15 кг моркви. На закиди селян, що орендна платня є надто малою, голова правління СВК відповів, що “дарованому коневі в зуби не заглядають”, мовляв, схочу – і цього не дам. Обурені таким ставленням селяни звернулися до суду з позовом про стягнення на їхню користь недоплачених сум. Представник СВК у суді, відомий в районі як адвокат місцевої мафії, заявив від імені СВК зустрічний позов про визнання договору оренди недійсним через його невідповідність вимогам Закону “Про оренду землі”, і, відповідно, про стягнення на користь СВК усього отриманого за договором власниками прав на земельні частки (паї).

Завдання:

  1. визначте коло суспільних правовідносин;

  2. дайте характеристику правової природи сертифікату на право на земельну частку (пай);

  3. визначте правову природу відносин щодо “оренди земельних паїв”;

  4. вирішити справу.

Задача 4.

У 2010 році до Державного комітету України із земельних ресурсів надійшов запит керівника одного з районних управлінь земельних ресурсів. У запиті ставилося ряд питань, пов’язаних з труднощами при реалізації прав суб’єктів земельних правовідносин на земельну частку (пай). Зокрема, були поставлені такі питання:

  1. як оформити перехід права власності на земельну частку (пай) вдруге, втретє і т. д., адже формою сертифіката передбачене місце лише для одного запису;

  2. як оформлюється “подрібнення” земельної частки (паю), тобто перехід її до кількох осіб, зокрема, при спадкуванні, і чи можуть бути такі “частки часток” реалізовані незалежно;

Вам, студенту юридичного факультету, направленому для проходження практики до Держкомзему, було доручено підготувати відповідь на ці питання.

Завдання:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]