Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_KP_Osobliva_2011_2.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Тема 4. Звільнення від кримінальної відповідальності – 2 год.

Теоретична частина:

  1. Поняття, ознаки та мета звільнення від кримінальної відповідальності.

  2. Види звільнення від кримінальної відповідальності.

  3. Звільнення від кримінальної відповідальності на підставах, передбачених нормами Загальної частини КК.

Контрольні запитання і завдання:

  1. У чому сутність звільнення від кримінальної відповідальності?

  2. Чому передбачені КК види звільнення від кримінальної відповідальності вважаються нереабілітуючими?

  3. Як співвідносяться між собою звільнення від кримінальної відповідальності й звільнення від покарання та його відбування?

  4. У якому порядку здійснюється звільнення від кримінальної відповідальності?

  5. Які існують види звільнення від кримінальної відповідальності?

  6. Які види звільнення від кримінальної відповідальності вважаються факультативними, а які – обов’язковими?

  7. Які види звільнення від кримінальної відповідаль­ності можна віднести до умовних, а які – до безумовних?

  8. Сукупність яких факторів необхідна для звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з дійовим каяттям?

  9. Що слід розуміти під вчиненням злочину вперше?

  10. Яку поведінку особи можна розглядати як активне сприяння розкриттю злочину?

  11. Хто такий потерпілий?

  12. Дайте характеристику звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням винного з потерпілим.

  13. Чому звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з передачею особи на поруки вважається умовним?

  14. Що треба розуміти під зміною обстановки, яка має своїм наслідком втрату суспільної небезпечності вчиненого злочинного діяння?

  15. Що визнається зміною обстановки, яка приводить до втрати суспільної небезпечності особи злочинця?

  16. Які критерії покладені в основу визначення тривалості строків давності притягнення до кримінальної відповідальності?

  17. Назвіть початковий та кінцевий момент строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

  18. У якому випадку перебіг давності зупиняється?

  19. З якого часу перебіг давності відновлюється у випадку його зупинення?

  20. У якому випадку перебіг давності переривається?

  21. У яких випадках давність не застосовується?

  22. Що таке амністія? Хто звільняє від кримінальної відповідальності на підставі амністії?

  23. Чи існують категорії осіб, щодо яких застосовувати амністію не дозволяється?

  24. Що таке помилування? Хто звільняє від кримінальної відповідальності на підставі помилування?

Практична частина:

Задача 1. Борисов, застосувавши фізичне насильство, вчинив декілька статевих актів з Кисленко. При розслідуванні кримінальної справи за ст. 152 КК виявилось, що Борисов позитивно характеризується на роботі та за місцем проживання, відшкодував завдані Кисленко збитки. Кисленко написала заяву на імя слідчого з проханням не притягувати до відповідальності Борисова. Ця заява разом з матеріалами справи передана в суд. Чи може суд звільнити Борисова від кримінальної відповідальності на підставі ст. 48 КК?

Задача 2. Гончар прийшов на квартиру своєї колишньої дружини і запропонував знову жити разом. Дружина йому відмовила та образила, внаслідок чого перебуваючи в стані сильного душевного хвилювання, Гончар наніс їй декілька ударів в голову, чим заподіяв тяжкі тілесні ушкодження. Була порушена кримінальна справа, проте Гончар щиро покаявся, відшкодував збитки та оплатив витрати на лікування дружини. Чи може бути Гончар звільнений від кримінальної відповідальності на підставі ст. 45 КК?

Задача 3. Солимов, перевищуючи межі необхідної оборони, застрелив з мисливської рушниці Котова та Мутко, які вчинили незакінчений замах на зґвалтування його неповнолітньої доньки. Порушена кримінальна справа за ст. 118 КК. Солимов під час досудового слідства давав правдиві показання, висловлював готовність матеріально допомогти сім’ям потерпілих, вину свою визнавав частково і у вчиненому не покаявся. Справа була направлена до суду. Також до суду було направлено клопотання від колективу заводу «Укрспецмаш», де працював Солимов, з проханням передати його на поруки колективу. На судовому слідстві Солимов вину свою визнавав частково і у вчиненому не покаявся. Чи може Солимов бути звільнений від кримінальної відповідальності? Якщо таке звільнення можливе, який з передбачених у КК його різновидів має бути застосований до Солимова?

Задача 4. Герман, перебуваючи у стані сп’яніння, передав керування своїм автомобілем «Нива» Ткаченку, який прав на керування транспортним засобом не мав. Ткаченко виїхав на смугу зустрічного руху, де зіткнувся з автомобілем «Пежо», в результаті чого обидва автомобілі були пошкоджені, а водій «Пежо» Орлов та пасажир Соколов отримали середньої тяжкості тілесні ушкодження. Була порушена кримінальна справа щодо Ткаченка – за ч.1 ст. 286 КК; щодо Германа – за ст. 287 КК. На досудовому слідстві Герман та Ткаченко щиро покаялися, давали правдиві показання, оплатили витрати потерпілих на лікування та відшкодували завдані збитки. У зв’язку з цим Орлов та Соколов написали на ім’я слідчого заяву, що між ними та Германом і Ткаченко досягнуте повне примирення. Коли справа була передана до суду, надійшло клопотання ТОВ «Явір», де працювали обвинувачені, з проханням передати їх на поруки. Чи можуть бути Герман та Ткаченко звільнені від кримінальної відповідальності? Якщо таке звільнення можливе, який його різновид має бути застосований за наявних обставин справи?

Задача 5. Проживаючи в одній комунальній квартирі, Мичкар та Філюкова часто сварились, ображали одна одну. Одного разу Мичкар звинуватила Філюкову у крадіжці її вечірньої сукні. Та у відповідь образила сусідку, а потім кілька разів вдарила, заподіявши умисне легке тілесне ушкодження з короткочасним розладом здоров’я. Потерпіла звернулася до суду, який порущив кримінальну справу за ч. 2 ст. 125 КК і призначив її до розгляду. У період судового розгляду Філюкова придбала для Мичкар дефіцитні ліки, а також передала їй 800 грн. за зниклу суконку, хоч і наполягала, що сукні не брала. Мичкар та Філюкова заявили в суді про примирення. Ознайомтеся зі ст. 27 КПК. Чи може Філюкова бути звільнена від кримінальної відповідальності? Як співвідносяться між собою передбачені ст. 46 КК та ч.1 ст. 27 КПК різновиди звільнення від кримінальної відповідальності?

Задача 6. Ребкало за вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст. 185 КК, був звільнений від кримінальної відповідальності з передачею його на поруки колективу житлово-експлуатаційної контори (ЖЕК) № 15 Ленінського району м. Маріуполя, де він працював сантехніком. Протягом перших 6 місяців з дня передачі на поруки він поводив себе позитивно, сумлінно виконував доручену роботу, але потім кілька разів з’явився на роботі в стані сп’яніння, допустив прогул, а за 2 місяці до закінчення річного строку поручительства вчинив ще одну крадіжку.

У зв’язку з цим колектив ЖЕКу № 15 прийняв рішення про відмову від поручительства за Ребкало і направив це рішення до суду. Яке рішення щодо Ребкало має прийняти суд? Чи може вчинена ним друга крадіжка розглядатись як повторна?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]