Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Универ 03.05.2013 18-15 / Менеджмент персоналу / Комплекс з МП до друку.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.69 Mб
Скачать

Методика проведення гри (для викладача)

  1. Рекомендується спочатку розподілити ролі всередині команди шляхом виділення із неї генератора ідеї, критика, експерта, організатора і засновника та зафіксувати їх в листі експертної оцінки. Команди сідають навколо столу в різних кінцях аудиторії.

  2. Сконцентрувати роботу команди над розробкою професійної моделі (табл.10.). Основний метод роботи - "мозковий штурм". В цей час викладач в кожній групі почергововиконує функції консультанта для того, щоб розпочати ефективну дискусію. На це зазвичай іде 40 хв. Рекомендується працювати колегіальне, а конфлікти вирішуються шляхом голосування.

  3. Після розробки професійної моделі доцільно організувати паралельну роботу в команді над моделлю службової кар’єри (2 чол.), а критика попросить підготувати складні питання для команди - конкурента. На це відводиться 10 хв.

  4. Потім необхідно зосередити зусилля всієї команди на підготовку підсумкової доповіді, яку здійснює зазвичай генератор ідеї або організатор. Доцільно рекомендувати команді підготовити стислу і оригінальну доповідь, а не зачитувати готовий текст. Доповідь краще прорепетирувати і строго контролювати, щоб час на доповідь не займав більше 5 хв.

  5. Після доповіді організовується дискусія в режимі "питання – відповідь", при цьому питання задають доповідачу критики інших команд. Важливо, щоб це були точні питання, наприклад: "Чи може засновник певного товариства бути співзасновником інших підприємств?" або "Ви п’єте каву з коньяком після роботи з секретарем, раптом в кабінет заходить Ваша дружина. Що Ви будете робити?". Для оцінки результатів гри і рейтингу слухачів важливо оцінити учасників гри. Це здійснюється наступним чином. Організовується журі із експертів перед підсумковими доповідями команд, яким видається лист експертної оцінки (табл. 12.) із пропозицією дати оцінку за п’ятибальною шкалою результатів роботи команд (зовнішня експертиза) і роботи гравців в середині команди (внутрішня експертиза) (табл. 13). Шляхом складання двох оцінок Ви отримуєте командно-індивідуальний рейтинг гравця.

  6. В кінці гри викладач підводить підсумки гри по команді, оголошує оцінки командам і нагороджує переможця сувеніром.

  7. Загальний час ділової гри 4 академічні години, в тому числі:

  • введення в гру, роздача вихідних даних, організація команди -15 хв.;

  • внутрішньо-командна робота - 1 год. 45 хв.;

  • доповіді команд і обговорення моделей - 45 хв.;

  • підведення підсумків гри, оцінки журі, нагородження - 15 хв.

Таблиця 10. Професійна модель робочого місця

Елементи моделі

Характеристики

Коефіцієнт

Кадрові дані

Досвід працівника

Професійні знання

Особисті якості

Психологія особистості

Здоров’я і працездатність

Рівень кваліфікації

Службова кар’єра

Хобі

Погані звички і недоліки

Організація праці

Оплата праці

Соціальні блага

Соціальні гарантії

Всього

1,0