Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Универ 03.05.2013 18-15 / Менеджмент персоналу / Комплекс з МП до друку.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.69 Mб
Скачать

4.1. Теоретичні основи менеджменту персоналу

ТЕМА 1. Управління персоналом у сучасних умовах

Мета: розкрити роль людського фактора в сучасній системі управління; дати порівняльну характеристику керівництва у плановій та ринковій економіці; визначити особливості управління людськими ресурсами в умовах форму­вання і розвитку ринкової економіки; розглянути сучасні вимоги до ефек­тивного МП та показати напрями його подальшого розвитку.

План

1. Роль керівних кадрів у процесі трансформації економічної системи від планової до ринкової.

2. Менеджмент персоналу в умовах розбудови ринкової економіки.

3. Світові тенденції розвитку менеджменту персоналу.

1. Роль керівних кадрів у процесі трансформації економічної системи від планової до ринкової

Процес трансформації економічної системи від планової до ринкової вимагає не просто зміни економічних структур. Основна сутність і складність цього процесу полягає в необхідності зміни свідомості людей, які здійснюватимуть цю трансформацію.

Особливості керівництва в плановій економіці:

  1. Керівники були державними чиновниками, призначеними “зверху” і відібраними відповідно до партійно-політичних критеріїв.

  2. Керівна діяльність і ділове спілкування з підлеглими обмежувались відданням і отриманням вказівок та наказів.

  3. Обмеженість права голосу в “верхах” і права брати участь у прийнятті рішень “внизу” при великому формалізмі прийняття рішень.

  4. Необхідність вирішувати численні оперативні проблеми на шкоду концептуальним.

  5. Відсутність у керівників мотивації до підвищення ефективності.

Особливості керівництва в ринковій економіці

Достатньо інформаційна схема відображення різноплановості ролей менеджера в умовах ринку запропонована Мінтцбергом:

  1. Формування міжособистісних відносин (зразок, інтегратор, лідер).

  2. Побудова інформаційних зв’язків (збирач, розподілювач інформації, інформатор).

  3. Прийняття управлінських рішень (підприємець, розподілювач ресурсів, організатор переговорів, менеджер кризових ситуацій).

Вимоги до компетенції менеджера:

  1. Професійна компетенція – специфічні “технічні” знання, які необхідні в конкретному трудовому процесі (спеціальні знання, навички та вміння застосовувати конкретні методи і прийоми для вирішення відповідних конкретних проблем).

  2. Методична компетенція – здібності до сприйняття та інтерпретації інформації, структурування проблем, системного мислення. Мова йде про екстрафункціональні здібності, пов’язані не з конкретним “технічним” трудовим процесом, а з його організаційними та соціальними взаємозв’язками.

  3. Соціальна компетенція – здатність до спілкування, співробітництва, вирішення конфліктів, тобто – здатність керувати співробітниками і підтримувати зовнішні комунікації.

У плановій економіці внаслідок переважання оперативних функцій керівництва підприємством перевага віддавалась професійній компетенції.

В умовах ринкової економіки відбувається зміщення профілю необхідних якостей керівника в бік підвищення ролі методичної і соціальної компетенції.

Особливості керівництва в перехідній економіці:

  • керівнику необхідні кваліфікації, які відрізняються як від тих, що були в плановій економіці, так і від тих, які характерні для відносно стабільної системи ринкової економіки;

  • трансформація економіки характеризується ризиком і невизначеністю, складними і динамічними змінами навколишнього середовища. Тому керівник по­ви­­­­нен вміти приймати нові, нестандартні рішення і ризикувати;

  • керівник повинен мати інтуїцію, уміння оцінити ситуацію, сміливість, експериментаторство; теоретичні і практичні рекомендації для керівників у таких умовах не розроблені;

  • на зміну практиці обману й імітації діяльності повинна прийти готовність проявити індивідуальну активність, спрямовану на якісне покращання виробничого процесу. Цього неможливо досягти в умовах авторитарного стилю керівництва;

  • в умовах перехідної економіки завдання, які стоять перед керівниками, схожі на завдання, які постають у ринковій економіці тіль­­ки в кризових ситуаціях. Але й тоді в запасі у “ринкових” фірм залишаються стабільніші елементи планування, ніж у період трансформації економіки.

  • підвищується роль керівника як лідера, зразка для наслідування (зразок лояльності до цілей фірми, надійності, готовності до дій, роботи з підвищеним навантаженням), тільки в такому разі він може виконувати керівні функції;

  • керівник повинен бути “інтегратором” – він повинен уміти справлятись з конфліктами, породженими невпевненістю, різницею в трудовому навантаженні, відсутності єдності поглядів стосовно нового шляху розвитку;

  • керівник у перехідній економіці є менеджером кризових ситуацій, це вимагає від нього швидкої реакції на поточні події при збереженні повної уваги до комплексних аспектів.

Висновок: ролі і функції керівників в умовах трансформації ринкової економіки відрізняються від їх ролі і функцій як в плановій, так і в ринковій економіці. Вони складніші та багатогранніші і вимагають високого професіоналізму.

Ролі менеджера залежно від фази розвитку економічної системи1

Ролі менеджера

Планова економіка

Перехідна економіка

Ринкова економіка

  1. Формування міжособистісних відносин

  • взірець для наслідування

  • інтегратор

  • лідер

  • Побудова інформаційних зв’язків

    • збирання інформації

    • розподіл інформації

    • інформатор

    1. Прийняття управлінських рішень

    • підприємець

    • менеджер кризових ситуацій

    • розподілювач ресурсів

    • організатор переговорів

  • +

    -

    -

    +

    +

    -

    -

    -

    ++

    -

    ++

    ++

    ++

    ++

    +

    +

    ++

    ++

    +

    ++

    +

    +

    ++

    ++

    +

    ++

    ++

    +

    +

    +

    1 Управление персоналом в условиях социальной рыночной экономики / Под ред. Райнера Марра,Герберта Шмидта. – М.: Изд. МДУ, 1997.