Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Универ 03.05.2013 18-15 / Менеджмент персоналу / Комплекс з МП до друку.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.69 Mб
Скачать

2. Функціональна структура персоналу

Функція управління– особливий вид управлінської діяльності, продукт процесу поділу і спеціалізації праці в сфері управління. Найбільше поширення одержала класифікація за спільністю предметів управління (якість, праця і оплата, науково-технічний прогрес, охорона праці) і виробних ресурсів (трудові, матеріальні, технічні, фінансові і ін.). Виділяють від 10 до 25 функцій управління підприємством.

Комплекс задач– частина функції управління, яка виділяється за ознакою основних функцій управління (нормування, планування, облік, контроль, аналіз, регулювання).

Операція управління– сукупність трудових дій, направлених на зміну форми чи змісту інформації, які виконує один працівник за допомогою певного набору технічних засобів. Взаємозв’язок операцій управління показаний на рис. 6.2.7.

Рис. 6.2.7. Взаємозв’язок операцій управління

Класифікатори функцій управління

Класифікація функцій управління є предметом вивчення ряду дослідників, які використовували різні групоутворюючі ознаки і створювали класифікатори для різних галузей економіки. Це різноманітні державні стандарти, методичні рекомендації, типові класифікатори функцій.

Класифікатор функцій управління навчальним закладом містить 20 функцій і 110 комплексних задач.

Матричний розподіл функцій

У практиці управління актуальною задачею є раціональний розподіл функцій управління між керівниками підприємства, функціональними і лінійними підрозділами.

Таблиця 6.2.8

Класифікатор функцій управління навчальним закладом (фрагмент)

Функціїї

Функціїї управління

Комплексні задачі

01

Упрвління стратегічним розвитком

  1. Довготермінові перспективи

  2. Нові напрями діяльності

  3. Розвиток матеріальної бази

  4. Бізнес-плани проектів

  5. Засновники (інвестори)

02

Організація системи і процесу управління

  1. Засновницькі документи

  2. Організаційна структура

  3. Функція управління

  4. Штатний розклад

  5. Положення про підрозділи

  6. Посадові інструкції

  7. Регламенти управління

03

Управління персоналом

  1. Кадрова політика

  2. Підбір персоналу

  3. Оцінка й атестація

  4. Розстановка персоналу

  5. Навчання персоналу

04

Управління соціальним розвитком

  1. План соціального розвитку

  2. Колективний договір

  3. Соціальні блага

  4. Соціальні гарантії

  5. Соціальне забезпечення

20

...

...

3.Рольова структура колективу, її види й аналіз

Біда, коли пиріжки почне пекти чоботар, а чоботи шити – пекар.

Рольова структура колективу визначає склад і розподіл творчих, комунікативних і поведінкових ролей між окремими працівниками та є важливим інструментом у системі роботи з персоналом.

Творчі ролі властиві ентузіастам, винахідникам і організаторам і характеризують активну позицію у вирішенні проблемних ситуацій, пошуку альтернативних рішень.

Комунікативні ролі визначають зміст і рівень участі в інформаційному процесі, взаємодії в обміні інформацією в процесі прийняття рішення.

Поведінкові ролі характеризують типові моделі поведінки людей на виробництві, в побуті, на відпочинку, роботі, в конфліктних ситуаціях і відіграють важливу роль у колективі.

Кожній людині доводиться виконувати тією чи іншою мірою всі три види ролей, і можна говорити про рівень виявлення його особистості в тій чи іншій творчій, комунікативній і поведінковій ролі.

Основними методами для визначення рольової структури є соціально-психологічні методи, тестування, спостереження, аналіз біографічних і кадрових даних, матеріали атестації персоналу, результати проведених рольових ігр (табл. 6.2.9).