Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Универ 03.05.2013 18-15 / Менеджмент персоналу / Комплекс з МП до друку.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.69 Mб
Скачать

3. Зміст навчальної дисципліни за змістовими модулями

МОДУЛЬ 1

Вступ до вивчення навчальної дисципліни

Людський фактор і його місце в економіці підприємства. Специфіка людських ресурсів. Менеджмент персоналу - наука, навчальна дисципліна та господарська практика. Об’єктивна необхідність вивчення курсу і його значення для підготовки економістів вищої кваліфікації. Зміст та логіка курсу. Мета і завдання курсу. Взаємозв’язок з іншими дисциплінами.

Перелік питань до самостійної роботи

(дискусійні питання)

  1. Значення для підготовки економістів ОКР “Магістр” вивчення дисципліни “Менеджмент персоналу”.

  2. Взаємозв’язок курсу “Менеджмент персоналу” з іншими дисциплінами.

Літературні джерела:

основні: [16, 17, 20, 29, 33, 47, 50]

періодичні видання: [1-8]

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1

Теоретичні основи менеджменту персоналу

Тема 1. Управління персоналом в сучасних умовах

1.1. Порівняння ролі керівників в умовах планової та ринкової економіки. Роль керівних кадрів у процесі трансформації економічної системи від планової до ринкової. Орієнтаційна, планова, управлінська та організаційна основи здійснення перетворень. Вплив перебудови економічної системи на практику управління. Основні тенденції та перспективи в еволюції управління персоналом.

1.2. Розвиток людських ресурсів. Перспективи управління людськими ресурсами. Історія та сучасний досвід управління людськими ресурсами в Україні. Менталітет українського працівника.

Тема лекційного заняття:

Управління персоналом в сучасних умовах

План

1. Роль керівних кадрів у процесі трансформації економічної системи від планової до ринкової.

2. Менеджмент персоналу в умовах розбудови ринкової економіки.

3. Світові тенденції розвитку менеджменту персоналу.

Перелік питань до самостійної роботи

(дискусійні питання)

  1. Історія та сучасний досвід управління людськими ресурсами в Україні.

  2. Менталітет українського працівника.

Літературні джерела:

основні: [16, 17, 47]

періодичні видання: [1-8]

Тема 2. Методологія управління персоналом

2.1. Теоретичні засади науки управління персоналом. Структура теорій управління персоналом. Теоретичні джерела науки: теорії ринку праці, поведінкові теорії, організаційні теорії та ін. Еволюція концепцій управління персоналом: концепції використання трудових ресурсів; управління персоналом; управління людськими ресурсами; управління людиною. Стратегічні напрями роботи з персоналом. Аксіоми менеджменту персоналу.

2.2. Цілі управління персоналом, їх місце в системі організаційних цілей. Коаліційна теорія узгодження цілей. Економічна ефективність як категорія цілей управління персоналом. Співвідношення “результат роботи / затрати” в сфері персоналу. Довготермінові компоненти економічної ефективності в управлінні персоналом. Соціальна ефективність як категорія цілей управління персоналом. Каталог потреб співробітників. Формування колективних інтересів на основі індивідуальних потреб. Взаємодоповнення та конкуренція цілей економічної та соціальної ефективності. Баланс інтересів при досягненні економічної та соціальної ефективності.

2.3. Принципи і методи управління персоналом. Загальні та специфічні принципи менеджменту персоналу. Адміністративні методи управління, їх характеристика та класифікація. Позитивні та негативні сторони адміністративного управління. Характеристика економічних методів управління персоналом. Класифікація елементів, які регулюються економічними методами. Позитивний та негативний вплив економічних методів. Соціологічно-психологічні методи управління. Позитивний та негативний вплив соціально-психологічних методів управління.

Тема лекційного заняття:

Методологія управління персоналом

План

1. Теоретичні засади науки управління персоналом

2. Цілі управління персоналом, їх місце в системі організаційних цілей

3. Принципи і методи управління персоналом

Семінарсько-практичне заняття №1