Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Универ 03.05.2013 18-15 / Менеджмент персоналу / Комплекс з МП до друку.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.69 Mб
Скачать

3. Дослідження як один із методів оцінки ефективності управління людськими ресурсами

Облікові записи і дані можуть надати відмінне джерело інформації, коли організація аудує чи оцінює ефективність будь-якого підрозділу. Вони також являють собою основу для досліджень можливих проблем в управлінні людськими ресурсами.

Проблемою, з якою часто стикаються організації щодо ведення обліку людських ресурсів, є нездатність знайти потрібну інформацію без певних складностей.

Рішення у сфері управління персоналом можуть бути ефективнішими, якщо проводяться спеціальні дослідження.

Результати досліджень можуть використовуватись для:

  • спостережень за поточною діяльністю з управління персоналом;

  • визначення проблем в управлінні людськими ресурсами організації і можливе їх вирішення;

  • прогнозування тенденцій і їх вплив на управління персоналом;

  • прогнозування витрат і переваг від майбутньої діяльності з управління людськими ресурсами.

Дослідження можна поділити за категоріями на первинні та вторинні. Серед найбільш важливих методів проведення досліджень управління людськими ресурсами необхідно відмітити експерименти, опитування (анкети) працівників, співбесіди в межах дослідження.

Первинне дослідженняявляє собою метод, за допомогою якого дані збираються відносно конкретних проблем і аспектів.

Вторинне дослідження використовує результати досліджень, які проводились в інших організаціях, матеріали про які можуть бути знайдені в статтях професійних журналів і книг.

4. Роль комунікацій у взаємоінформованості персоналу в організації

В основі комунікації в організації лежить обмін інформацією. Комунікація (спілкування) – це процес, який є основою взаємовідносинміж людьми. Слово – усне чи письмове – рушійна сила комунікацій.

Низхідна комунікація здійснюється від вищого керівника у напрямі до всієї організації та є суттєво необхідною, для того, щоб працівники знали, що відбувається і що буде відбуватись в організації, чого чекає вище керівництво та які ставить цілі.

Висхідна комунікація також необхідна, для того, щоб менеджери знали про те, які у працівників виникають ідеї, проблеми та які їх потреби в інформації.

Процес комунікації будується на передачі інформації знизу вверх, зверху вниз і горизонтально по структурі організації.

У якості широко поширеної і традиційної формальної системи комунікацій необхідно відмітити різного роду публікації.

5. Інформаційні системи управління персоналом

Для цілей кадрового менеджменту доцільно використовувати сучасні програмні продукти. Створення комплексної інформаційної системи для управління персоналом – необхідність сьогодення.

Цілі інформаційної системи управління персоналом

Існує декілька об’єктивних причин впровадження інформаційної системи управління персоналом в організації, а саме:

  • багато видів діяльності з управління персоналом можуть виконуватись більш ефективно, з меншим об’ємом необхідної для обробки документації;

  • маючи систему постійно діючого ведення даних, необхідно зберігати набагато меншу кількість бланків і робити менше записів вручну;

  • пошук інформації, потрібної керівництву для прийняття рішень, може подаватись швидше і простіше. Наприклад, замість того, щоб проводити вручну аналіз плинності кадрів у відділах, стажу роботи в компанії та освітнього рівня, спеціалісти можуть складати подібні звіти швидше за допомогою інформаційної системи, використовуючи її можливості сортування й аналізу інформації;

  • оскільки ефективне управління людськими ресурсами набуває все більше стратегічного значення в багатьох організаціях, інформаційна система дасть ефективність і при стратегічному плануванні, і прогнозуванні майбутньої потреби в людських ресурсах.

Сфери застосування

Існує безліч сфер використання для інформаційної системи управління людськими ресурсами. Опитування, яке проводилось серед практикуючих спеціалістів з персоналу, показало, що найбільш загальними сферами користування є:

  • нарахування заробітної плати (78 %);

  • надання пільг (70 %);

  • ведення обліку дотримання вимог законодавства (69 %).

Основною сферою використання інформаційної системи є автоматизація процесу нарахування заробітної плати і надання пільг.

Крім основних видів діяльності, з втіленням інформаційних систем можуть змінюватися багато інших видів діяльності з управління персоналом (рис. 8.1).

База даних

В основі інформаційної системи лежить база даних, доступ до якої здійснюється за допомогою програмного забезпечення, яке встановлено на комп’ютерах.

Різноманітні облікові дані та інформація про працівників і кандидатів може переводитись у форми, які потім використовуються комп’ютером, створюючи таким чином базу даних організації.

Зазвичай вживається система обмеження доступу до різних рівнів інформації, що бажано формально закріпити наказом по організації.