Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVOSNAVSTVO. Керецман. Семерак.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
4.07 Mб
Скачать

5. Набуття і реалізація права на землю

Громадяни та юридичні особи набувають права власності та пра­ва користування земельними ділянками із земель державної або ко­мунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень.

Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом:

— передачі земельних ділянок у власність;

— надання їх у користування.

Безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться у разі:

— приватизації земельних ділянок, які перебувають у користу­ванні громадян;

— одержання земельних ділянок внаслідок приватизації держав­них і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій;

— одержання земельних ділянок із земель державної і кому­нальної власності в межах норм безоплатної приватизації, ви­значених Земельним кодексом.

Громадянин, зацікавлений у приватизації земельної ділянки, яка перебуває у його користуванні, подає заяву до відповідної районної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки. Рішення органів виконавчої влади та органів місцевого само­врядування щодо приватизації земельних ділянок приймається у місяч­ний строк на підставі технічних матеріалів та документів, що підтверд­жують розмір земельної ділянки.

Громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянсько­го господарства, ведення садівництва, будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають заяву до відповідної районної, Київ­ської чи Севастопольської міської державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки. У заяві зазначаються бажані розміри та мета її використання. Відповідна місцева державна адміністрація або сільська, селищна, міська рада розглядає заяву, а при передачі земельної ділянки фер­мерському господарству — також висновки конкурсної комісії, і в разі згоди на передачу земельної ділянки у власність надає дозвіл на роз­робку проекту її відведення. Районна, Київська чи Севастопольська міська державна адміністрація або сільська, селищна, міська рада у місячний строк розглядає проект відведення та приймає рішення про передачу земельної ділянки у власність. У разі відмови органу вико­навчої влади чи органу місцевого самоврядування у передачі земель­ної ділянки у власність або залишення заяви без розгляду питання вирішується в судовому порядку.

В окремих випадках громадяни набувають право на земельну ділянку за давністю користування. Громадяни, які добросовісно, відкрито і безперервно користуються земельною ділянкою протягом 15 років, але не мають документів, які б свідчили про наявність у них прав на цю земельну ділянку, можуть звернутися до органу державної влади або органу місцевого самоврядування з клопотанням про переда­чу її у власність або надання у користування. Розмір цієї земельної ділян­ки встановлюється у межах норм, визначених Земельним кодексом.

Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм зе­мельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

для ведення фермерського господарства — в розмірі земель­ної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано де­кілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної ча­стки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на тери­торії відповідної ради розмір земельної частки (паю) визна­чається як середній по району;

для ведення особистого селянського господарства — не більше 2,0 гектара;

для ведення садівництва — не більше 0,12 гектара;

для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарсь­ких будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 гектара, в селищах — не більше 0,15 гектара, в містах — не більше 0,10 гектара;

для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 гек­тара;

для будівництва індивідуальних гаражів — не більше 0,01 гек­тара.

Розмір земельних ділянок, що передаються безоплатно громадя­нину для ведення особистого селянського господарства, може бути збільшено у разі отримання в натурі (на місцевості) земельної частки (паю).

Юридичним особам земельні ділянки надаються у постійне ко­ристування на підставі рішень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування за проектами відведення цих ділянок. Юри­дична особа, зацікавлена в одержанні земельної ділянки у постійне користування із земель державної або комунальної власності, звер­тається з відповідним клопотанням до районної, Київської та Севасто­польської міських державних адміністрацій або сільської, селищної, міської ради. Відповідна районна державна адміністрація або сільська, селищна, міська рада розглядає клопотання у місячний строк і дає згоду на розроблення проекту відведення земельної ділянки.Право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем до­кумента, що посвідчує право власності чи право постійного користу­вання земельною ділянкою, та його державної реєстрації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]