Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVOSNAVSTVO. Керецман. Семерак.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
4.07 Mб
Скачать

16. Поняття і види підприємств

Підприємство — це самостійний господарюючий статутний суб'єкт, який має права юридичної особи та здійснює виробничу, нау­ково—дослідницьку і комерційну діяльність з метою одержання відпо­відного прибутку (доходу).

Підприємство має самостійний баланс, розрахунковий та інші ра­хунки в установах банків, печатку з своїм найменуванням. Підприєм­ство як юридична особа не може мати у своєму складі інших юридич­них осіб. Правовий статус підприємств визначається статутом, який реєструється в місцевих органах виконавчої влади.

В Україні можуть діяти підприємства таких видів:

  • приватне підприємство, засноване на власності фізичної особи;

  • колективне підприємство, засноване на власності трудово­го колективу підприємства;

  • господарське товариство;

  • комунальне підприємство, засноване на власності терито­ріальної громади;

  • державне підприємство, засноване на державній власності, в тому числі казенне підприємство.

  • підприємство, засноване на власності об'єднань громадян.

Майно, що є державною власністю і закріплене за державним підприємством, належить йому на праві повного господарського відання. Здійснюючи право повного господарського відання, підпри­ємство володіє, користується та розпоряджається зазначеним май­ном, вчиняючи щодо нього будь-які дії, які не суперечать законові та цілям діяльності підприємства.

Майно, що є державною власністю і закріплене за державною установою (організацією), яка перебуває на державному бюджеті, належить їй на правах оперативного управління. Здійснюючи це право, державна установа (організація) лише володіє та користуєть­ся зазначеним майном.Різновидом державного підприємства єказенне підприємство.

У казенне підприємство може бути перетворене за рішенням Кабі­нету Міністрів України державне підприємство, яке не підлягає при­ватизації.

Для перетворення потрібна одна з таких умов:

  • підприємство провадить виробничу діяльність, яка відповід­но до законодавства може здійснюватися тільки державним підприємством;

  • головним споживачем продукції підприємства (більше як 50 відсотків) є держава;

  • підприємство є суб'єктом природних монополій.

Майно, що є у державній власності і закріплене за казенним підприємством, належить йому на праві оперативного управління. Здійснюючи право оперативного управління, казенне підприємство лише володіє та користується зазначеним майном.

Закон «Пра підприємства в Україні» надає право підприємствам об'єднуватися у групи підприємств за галузевими, територіальними чи іншими ознаками.

Юридичним критерієм класифікації об'єднань на види закон ви­значає правовий режим членства учасників в об'єднаннях.

Розрізняють такі види об'єднань підприємств:

  • корпорація;

  • асоціація;

  • концерн;

  • консорціум;

  • інші об'єднання за галузевим, територіальним та іншими прин­ципами.

Корпорація — договірне об'єднання, яке може створюватися підприємствами будь-яких форм власності на основі поєднання їх спільних виробничих, наукових і комерційних інтересів та централі­зованого управління діяльністю членів об'єднання. Для централізо­ваного управління діяльністю корпорації її члени делегують прав­лінню частину своїх повноважень, визначених законом. Певний ступінь централізації управлінських функцій і повноважень в руках правління — це основна кваліфікаційна ознака корпорації як дого­вірного об'єднання.

Асоціація — це договірне об'єднання, яке створюється учасни­ками з метою координації їхньої діяльності, тобто узгодження дій стосовно, наприклад, номенклатури продукції (робіт, послуг), осво­єння ринків збуту (маркетинг), визначення цін тощо. Координація не вимагає централізації управління підприємствами — членами асо­ціації. Тому правлінню асоціації не дозволяється втручатися у вироб­ничу та комерційну діяльність підприємств.

Концерн— це об'єднання промислових, будівельних, транспорт­них, торгових підприємств, наукових організацій, банків та ін., яке ство­рене на основі повної фінансової залежності членів об'єднання від одного або групи підприємств. Фінансовою залежністю обумовлено те, що в концерні застосовується найбільш високий ступінь центра­лізації управлінських функцій і повноважень підприємств концерну;

Консорціум — це тимчасове статутне об'єднання промислового і банківського капіталу для досягнення статутної мети. Консорціуми за загальним правилом створюються з метою реалізації певних інвести­ційно—будівельних проектів (програм). Після досягнення статутної мети консорціум або ліквідовується, або перетворюється рішенням його засновників і реєструється як постійне господарське об'єднання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]