Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVOSNAVSTVO. Керецман. Семерак.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
4.07 Mб
Скачать

2. Конституційний суд україни

В Україні створений спеціальний орган, який вирішує питання про відповідність законів та інших правових актів Конституції України і дає офіційне тлумачення Конституції та законів України. Таким ор­ганом є Конституційний Суд України. Він не входить до системи судів загальної юрисдикції і стосовно цього є незалежним від законодав­чої, виконавчої та судової влади.

Основна мета діяльності Конституційного Суду — гарантувати вер­ховенство Конституції як Основного Закону держави.

Конституційий Суд України складається з 18 суддів. По шість суддів до складу Конституційного Суду призначають Президент, Вер­ховна Рада та з'їзд суддів України.

Суддя Конституційного Суду повинен відповідати таким ви­могам:

— бути громадянином України;

— досягти віку 40 років на день призначення;

— мати вищу юридичну освіту;

— мати стаж роботи за фахом не менше 10 років;

— проживати в Україні протягом останніх 20 років;

— володіти державною мовою.

Суддя Конституційного Суду призначається строком на 9 років без права бути переобраним повторно.

У разі припинення повноважень судді Конституційного Суду Ук­раїни, який призначався Президентом України та Верховною Радою України, відповідні органи у місячний строк призначають на цю поса­ду іншу особу. У разі припинення повноважень судді Конституційного Суду України, який призначався з'їздом суддів України, з'їзд суддів України у тримісячний строк призначає на цю посаду іншу особу.

Голова Конституційного Суду обирається на спеціальному пленарному засіданні Конституційного Суду зі складу суддів Конститу­ційного Суду України шляхом таємного голосування лише на один три­річний термін. Щоб кандидат був обраним, за нього повинно проголосувати більше половини конституційного складу суддів Конс­титуційного Суду України.

Повноваження судді Конституційного Суду припиняються у разі:

— закінчення строку призначення;

— досягнення суддею 65—річного віку;

— неможливості виконувати свої повноваження за станом здо­ров'я;

— порушення суддею вимог щодо несумісності;

— порушення суддею присяги;

— набрання законної сили обвинувальним вироком щодо судді;— припинення громадянства судді;

— визнання судді безвісно відсутнім або оголошення його помер­лим;

— подання суддею заяви про відставку або звільнення з посади за власним бажанням.

Повноваження судді припиняються також у разі його смерті.

Конституційний Суд приймає рішення і дає висновки у справах щодо:

— конституційності (відповідності Конституції) законів та інших пра­вових актів Верховної Ради України, актів Президента, актів Кабі­нету Міністрів, актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

— відповідності Конституції України чинних міжнародних договорів України або тих міжнародних договорів, що вносяться до Вер­ховної Ради для ратифікації;

— додержання конституційної процедури розслідування і роз­гляду справи про усунення Президента України з поста шля­хом імпічменту;

— офіційного тлумачення Конституції та законів України.

До повноважень Конституційного Суду не належать:

— питання щодо законності актів органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого само­врядування;

— інші питання, віднесені до компетенції судів загальної юрисдикції.

Законом «Про Конституційний Суд» від 16 жовтня 1996 р. вста­новлено дві форми клопотань до Конституційного Суду — конституцій­не подання та конституційне звернення.

Конституційне подання — це письмове клопотання до Консти­туційного Суду України про:

— визнання правового акта чи окремих його положень неконсти­туційними;

— визнання конституційності міжнародного договору;

— необхідність офіційного тлумачення Конституції та законів Ук­раїни.;

— дачу висновків щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента з поста шляхом імпічменту.

Право на конституційне подання в залежності від його суті мають:

— Президент України;

— не менше як 45 народних депутатів;

— Верховний Суд України;

— Уповноважений Верховної Ради України з прав людини;

— Верховна рада Автономної Республіки Крим;

— Верховна Рада України з приводу процедури імпічменту;

— Кабінет Міністрів України;

— інші органи державної влади та місцевого самоврядування.

Конституційне звернення — це письмове клопотання до Кон­ституційного Суду про необхідність офіційного тлумачення Консти­туції України та законів України з метою забезпечення реалізації чи захисту конституційних прав та свобод людини і громадянина, а та­кож прав юридичної особи.

Право на конституційне звернення мають громадяни України, іно­земці, особи без громадянства та юридичні особи.

Провадження у справах у Конституційному Суді відбуваються в такому порядку:

1. Протягом першого місяця кожного календарного року з членів Конституційного Суду утворюються колегії суддів для розгля­ду питань щодо відкриття провадження у справах за консти­туційними паданнями те колегія суддів для розгляду питань щодо відкриття провадження у справах за конституційними зверненнями.

2. Колегії суддіі більшістю голосів, суддів, які входять до їх скла­ду, приймають процесуальну ухвалу про відкриття проваджен­ня у справі в Конституційному Суді або про відмову у такому преівдженні. Якщо колегія суддів прийняла процесуальну ух­валу про відкриття провадження У справі, то Голова Консти­туційного Суду вносить дану справу на розгляд пленарного засідання Конституційного Суду, Якщо ж прийнята процесу­альна ухвала про відмову у відкритті провадження, матеріали справи направляють Голові Конституційного Суду України для розгляду справи на засіданні Конституційного Суду.

3. Питання, віднесені законом до компетенції Конституційного Суду, розглядаються ним на засіданнях або пленарних засі­даннях.

Засідання Конституційного Суду є повноважним, якщо на ньому присутні не менше 11 суддів Конституційного Суду. Рішення вва­жаються прийнятими, якщо за нього проголосувало більше по—лоіини суддів, які брали участь у засіданні. На засіданнях прий­маються процесуальні ухвали щодо відкриття провадження у справі або відмову у відкритті провадження. Відмова у відкритті провадження, прийнята на засіданні Конституційного Суду, є остаточною. На засіданнях Конституційного Суду розглядаються всі справи, крім тих, що розглядаються на пленарних засіданнях.

Пленарне засідання Конституційного Суду є повноважним, якщо на ньому присутні не менше 12 суддів Конституційного Суду. Рішення пленарного засідання вважаються прийняти—ми, якщо за них проголосувало не менше 10 суддів Конститу­ційного Суду. Конституційний Суд на пленарних засіданнях роз­глядає справи, провадження в яких відкрито за конституційними поданнями, конституційними зверненнями та інші, передбачені законом питання. Конституційний Суд приймає рішення та дає висновки. Судді Конституційного Суду не мають права утриму­ватися від голосування. Голосування здійснюється шляхом опи­тування суддів Конституційного Суду.

Законом встановлені такі строки конституційного провадження:

— у справах за конституційними поданнями — не більше трьох місяців. Якщо Конституційний Суд визнає подання невідклад­ним, воно розглядається не довше як 1 місяць;

— у справі за конституційними зверенннями — не більше 6 місяців.

Строки обчислюються з дня прийняття процесуальної ухвали про відкриття конституційного провадження у справі.

Рішення і висновки Конституційного Суду підписуються не пізніше 7 днів після прийняття рішення чи дачі висновку. Оприлюднюються вони наступного робочого дня після підписання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]