Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVOSNAVSTVO. Керецман. Семерак.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
4.07 Mб
Скачать

Ж. Право соціального захисту

  1. ПРЕДМЕТ ТА ДЖЕРЕЛА ПРАВА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ

Соціальний захист — це система державних гарантій для реа­лізації прав громадян на працю і допомогу під час безробіття, надання державної допомоги, пільг та інших видів державної підтримки мало­забезпеченим громадянам та сім'ям, які виховують дітей, матеріаль­не забезпечення при досягненні пенсійного віку тощо.

Суттєві особливості має соціальний захист окремих категорій гро­мадян: інвалідів, військовослужбовців, осіб похилого віку, ветеранів війни і праці, потерпілих від аварії на Чорнобильській АЕС та інших.

Конституцією проголошено Україну соціальною і правовою дер­жавою. У відповідності з міжнародними стандартами Конституція Ук­раїни встановила перелік соціальних прав людини і громадянина: право громадян на працю, належні, безпечні й здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом, на соціальний захист, право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї тощо.

В Україні встановлено також державні соціальні стандарти та мінімальні соціальні гарантії.

Державні соціальні стандарти — це встановлені законами, інши­ми нормативно—правовими актами соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначаються рівні основних державних соці­альних гарантій.

Державні соціальні гарантії це встановлені законами мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забез­печення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, встановлені законами та іншими нормативно—правовими актами, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.

Розвиток соціальної сфери та соціальної функції Української дер­жави сприяє формуванню окремої галузі національного права — права соціального захисту або соціального права.

Право соціального захисту — це система норм, які регулюють суспільні відносини щодо реалізації, охорони і захисту соціальних прав людини і громадянина з метою збереження, відтворення та розвитку людського суспільства. Предметом права соціального захисту є суспільні відносини щодо соціального захисту громадян, їх груп та су­спільства в цілому.

Основними джерелами права соціального захисту є Закон

«Про пенсійне забезпечення» від 5,листопада 1991 р.,

«Про пенсійне за­безпечення військовослужбовців та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ» від 9 квітня 1992 р.,

«Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильсь­кої катастрофи» від 28 лютого 1991 р. в редакції Закону від 19 грудня1991 р.,

«Про державну допомогу сім'ям з дітьми» від 21 листопада 1992 р. у редакції Закону від 22 березня 2001 р.,

«Про державну со­ціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям» від 1 липня 2000 р.,

«Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» від 5 жовт­ня 2000 р.,

«Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям—інвалідам» від 16 листопада 2000 р.,

«Про соціальну роботу з дітьми та молоддю» від 21 червня 2001 р.,

«Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою праце­здатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18 січня 2001 р. та інші нормативно—правові акти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]