Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVOSNAVSTVO. Керецман. Семерак.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
4.07 Mб
Скачать

27. Виборчі округи та дільниці

Всього до ВРУ обирається 450 народних депутатів за змішаною (пропорційно—мажоритарною) системою. Вибори депутатів про­водяться в багатомандатному окрузі, який включає всю територію України, та у 225 одномандатних округах.

Одномандатні округи утворюються ЦВК не пізніш як за 90 днів до дня чергових виборів з приблизно рівною кількістю виборців у кожному окрузі. Відхилення кількості виборців в одномандатному окрузі не може перевищувати, як правило, десяти відсотків орієнтовної середньої кількості виборців в одномандатних округах. Не допускається утворення виборчих округів з територій, що не межують між собою. Повідомлення про утворення одномандатних округів оприлюднюється ЦВК у державних засобах масової інформації(далі — ЗМІ) у триденний строк з дня прийняття нею відповідного рішення.

Для підготовки і проведення голосування та підрахунку голосів виборців територія кожного одномандатного округу поділяється на виборчі дільниці.

Виборчі дільниці утворюються з кількістю виборців від двадцяти осіб до трьох тисяч осіб. Військовослужбовці голосують на виборчих дільницях, розташованих за межами військових частин (формувань). Виборчі дільниці на територіях військових частин (формувань) можуть утворюватися як виняток ЦВК за поданням відповідної окружної виборчої комісії. Виборчі дільниці утворюються не пізніш як за 50 днів до дня виборів. У винятковому випадку виборча дільниця може утворюватися ЦВК не пізніш як за п'ять днів до дня виборів. Рішення виборчої комісії про утворення виборчих дільниць оприлюднюються у ЗМІ або в інший спосіб не пізніш як на п'ятий день після дня прийняття цього рішення, а у винятковому випадку — не пізніш як за два дні до дня виборів.

28. Система виборчих комісій

Підготовку та проведення виборів здійснюють виборчі комісії. Систему виборчих комісій становлять:

ЦВК, повноваження якої поширюються на всю територію України;

окружні виборчі комісії, повноваження яких поширюються на територію одномандатного округу;

дільничні виборчі комісії, повноваження яких поширюються на територію виборчої дільниці.

Окружна виборча комісія є юридичною особою. Вона утво­рюється ЦВК не пізніш як за 80 днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше дванадцяти і не більше двадцяти осіб. До складу окружної виборчої комісії можуть входити громадяни України, які мають право голосу і проживають у межах відповідного одномандатного округу або міста, на території якого розташований цей округ.

До складу окружних виборчих комісій обов'язково включаються представники партій (блоків), які подолали чотиривідсотковий бар'єр на попередніх виборах народних депутатів України, та партій, які у поточному складі ВРУ мають свої партійні фракції (фракції блоків). Представники інших партій (блоків) включаються до складу окруж­них виборчих комісій шляхом жеребкування, що проводиться ЦВК не пізніше ніж на третій день після закінчення строку внесення відпо­відних подань. У разі, якщо у встановлений строк не надійшли по­дання щодо складу окружної виборчої комісії або якщо кількість за­пропонованих до складу виборчої комісії осіб становить менше два­надцяти, окружна виборча комісія утворюється ЦВК за поданням її Голови у кількості дванадцяти осіб. Голова, заступник голови та сек­ретар окружної виборчої комісії не можуть бути представниками однієї партії (блоку). Рішення про утворення окружної виборчої комісії підлягають оприлюдненню у засобах масової інформації у відповід­ному регіоні не пізніш як на п'ятий день з дня їх прийняття. Повнова­ження окружної виборчої комісії починаються з дня прийняття рішен­ня про її утворення і закінчуються через 10 днів після дня офіційного оприлюднення ЦВК результатів виборів.

Дільнична виборча комісія не є юридичною особою. Дільнична виборча комісія утворюється відповідною окружною виборчою комі­сією не пізніше як за 35 днів до дня виборів у складі голови, заступни­ка голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше вось­ми осіб. На виборчих дільницях, де кількість виборців не перевищує п'ятдесяти осіб, дільнична виборча комісія може утворюватися у складі голови, секретаря та двох — чотирьох членів комісії. До складу дільнич­ної виборчої комісії обов'язково включається (за наявності відповід­них подань) не більше однієї особи від партії (блоку), кандидата у депутати, зареєстрованого у відповідному одномандатному окрузі. Кожна партія (блок), кандидат у депутати, зареєстрований у відповід­ному одномандатному окрузі, мають право на пропорційну частку керівних посад у дільничних виборчих комісіях. У разі, якщо у встановлений строк не надійшли подання щодо осіб для включення їх до складу дільничних виборчих комісій або якщо кількість запро­понованих до складу дільничної виборчої комісії осіб становить мен­ше восьми, дільнична виборча комісія утворюється окружною вибор­чою комісією за поданням її голови у кількості восьми осіб. Рішення про утворення дільничної виборчої комісії підлягає оприлюдненню в ЗМІ або в інший спосіб не пізніш як на третій день з дня її' утворення. Повноваження дільничної виборчої комісії починаються з дня прий­няття рішення про її утворення і закінчуються через 10 днів після дня офіційного оприлюднення ЦВК результатів виборів. Основною формою роботи виборчої комісії є засідання, яке скли­кається головою комісії, в разі його відсутності — заступником голо­ви, а у разі відсутності голови та його заступника — секретарем комісії. Перше засідання виборчої комісії скликається не пізніш як на третій робочий день після дня її утворення, а наступні — за необхідності; у разі утворення виборчої комісії одночасно з утворенням виборчої дільниці перше засідання комісії скликається не пізніше наступного робочого дня після дня її утворення. Засідання виборчої комісії є чин­ним, якщо в ньому бере участь не менш як дві третини складу комісії.

Виборча комісія на вимогу однієї третини комісії від її складу, а також за рішенням виборчої комісії вищого рівня зобов'язана роз­глянути на своєму засіданні питання, що відносяться до її повнова­жень, не пізніш як у триденний строк, але не пізніше дня виборів, а у день виборів, крім дільничної виборчої комісії,— невідкладно.

Рішення виборчої комісії приймається відкритим голосуванням більшістю голосів від складу комісії, крім випадків, передбачених законом. При однаковій кількості голосів членів виборчої комісії, поданих під час голосування, прийнятим вважається те рішення, за яке голосував головуючий на засіданні комісії. Рішення виборчої комісії з розглянутого питання оформляється у формі постанови. Рішення виборчої комісії, прийняте в межах її повноважень, є обо­в'язковим для всіх суб'єктів та інших учасників виборчого процесу. Ніхто не має права втручатися у діяльність виборчих комісій, крім випадків, передбачених законом.

Рішення виборчої комісії, що суперечить законодавству України або прийняте з перевищенням її повноважень, може бути скасоване виборчою комісією вищого рівня або судом. У такому випадку виборча комісія вищого рівня має право прийняти рішення по суті питання.

Рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, членів виборчих комісій можуть бути оскаржені до виборчої комісії вищого рівня або до суду. Рішення, дії чи бездіяльність дільничної виборчої комісії та її членів оскаржуються до місцевого суду за місцезнаходженням відпо­відної виборчої дільниці, окружної виборчої комісії та її членів — до апеляційного суду за місцезнаходженням окружної виборчої комісії, ЦВК та її членів — до Верховного Суду України.

Скаргу може бути подано до відповідної виборчої комісії або суду у семиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності. Щодо порушень, які мали місце до дня виборів, скар­га може бути подана не пізніше двадцять четвертої години дня, що передує дню виборів. Щодо порушень, які мали місце під час голосу­вання, скарга може бути подана до відповідної виборчої комісії не пізніше двадцять четвертої години дня виборів, а до виборчої комісії вищого рівня або до суду — не пізніше двадцять четвертої години дня, наступного за днем виборів. Скарга, що надійшла до відповідної ви­борчої комісії або суду, розглядається протягом п'яти днів з дня її

надходження, але не пізніше дня, що передує дню виборів, а подана в день виборів чи у наступний за ним день — невідкладно. Суди, органи прокуратури та виборчі комісії організують свою роботу під час виборчого процесу, в тому числі у вихідні дні та в день виборів, таким чином,'щоб забезпечити розгляд скарг у строки, встановлені законом «Про вибори народних депутатів».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]