Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVOSNAVSTVO. Керецман. Семерак.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
4.07 Mб
Скачать

4. Приватизація державного житлового фонду

Приватизація — це відчуження (безоплатна передача чи про­даж) з державного житлового фонду у власність громадянам Украї­ни квартир чи будинків та належних до них господарських споруд.Об'єктами приватизації можуть бути:

— квартири у багатоквартирних будинках і одноквартирні будин­ки, що використовуються громадянами на умовах найму;

— незаселені квартири, частини будинків чи одноквартирні бу­динки після їх будівництва, реконструкції чи ремонту.

Об'єктами приватизації не можуть бути:

— квартири—музеї;

— квартири у будинках закритих військових поселень;

— квартири, не придатні для проживання;

— службові квартири;

— квартири, де живуть двоє і більше наймачів при відсутності спільної згоди на приватизацію;

— квартири у гуртожитках.

Приватизація здійснюється:

— шляхом безоплатної передачі громадянам квартир чи бу­динків з розрахунку санітарної норми 21 м2загальної площі на кожного члена сім'ї наймача та додатково 10 м2на сім'ю;

— надлишки житлової площі продаються громадянам, що про­живають на ній, чи іншим, що стоять у черзі на поліпшення житлових умов.

З цього правила є ряд винятків.

Незалежно від площі безоплатно передаються у власність громадян:

— однокімнатні квартири;

— квартири, де проживають інваліди 1—І І груп та дитинства;

— квартири, де проживають ветерани праці;

— квартири, де проживають багатодітні сім'ї тощо.

Якщо загальна площа квартири менша за площу, яку сім'я най­мача має право отримати безоплатно, наймачеві та членам його сім'ї видаються житлові чеки, сума яких визначається виходячи з розміру недостатньої площі та відносної вартості одного квадратного метра.

Власник приватизованого житла має право розпоряджатися ним на свій розсуд: продати, подарувати, передати у спадок, здати в оренду чи укласти інші угоди, що не суперечать закону.

5. Кондомініуми

Після приватизації квартир у спільній власності їх власників зали­шається неподільне та загальне майно.

Неподільне майно перебуває у спільній сумісній власності співвласників багатоквартирного будинку і не підлягає відчуженню.

Неподільне майно — неподільна частина житлового комплексу, яка складається з частини допоміжних приміщень, конструктивних елементів будинку, технічного обладнання будинку, що забезпечують належне функціонування жилого будинку.

Загальне майно перебуває у спільній частковій власності співвлас­ників багатоквартирного будинку.

Загальне майно — частина допоміжних приміщень житлового комплексу, що можуть використовуватися згідно з їх призначенням на умовах, визначених у статуті об'єднання (кладові, гаражі, в тому числі підземні, майстерні тощо).

Для належного утримання та використання неподільного і за­гального майна може створюватися об'єднання співвласників бага­токвартирного будинку (кондомініум), яке покликане також забезпе­чувати і захищати права його членів та дотримання їхніх обов'язків та забезпечувати своєчасне надходження коштів для сплати всіх необ­хідних платежів.

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку — це юри­дична особа, створена власниками для сприяння використанню їхньо­го власного майна та управління, утримання і використання непо­дільного та загального майна.

Об'єднання може бути створене в будинку будь-якої форми влас­ності з числа тих, хто приватизував або придбав квартиру, а також власника будинку або його уповноваженої особи, власників жилих приміщень, а також власників нежилих приміщень. Для створення об'єднання скликаються установчі збори. Скликання установчих зборів здійснюється власником будинку або ініціативною групою, яка скла­дається не менш як з трьох власників квартир або нежилих приміщень. Членом об'єднання може бути фізична чи юридична особа, яка є влас­ником квартири (квартир) або приміщення (приміщень) у багатоквар­тирному будинку.

Основна діяльність об'єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об'єднання, належне утриман­ня будинку та прибудинкової території, сприяння членам об'єднання в отриманні житлово—комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'я­заних з діяльністю об'єднання. В одному житловому комплексі може бути створене тільки одне об'єднання.

Управління неподільним та загальним майном житлового комп­лексу за дорученням власників майна здійснює управитель —юри­дична особа, яка здійснює управління неподільним та загальним майном житлового комплексу за дорученням власника (власників) майна і забезпечує його належну експлуатацію.

За громадянами, які не бажають приватизувати житло, зали­шається право на одержання і користування житла на умовах найму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]