Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVOSNAVSTVO. Керецман. Семерак.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
4.07 Mб
Скачать

31. Висування кандидатів у депутати

Висування кандидатів у депутати розпочинається за 85 днів і закінчується за 65 днів до дня виборів.

Громадянин України, який має право бути обраним депутатом, може самовисунутися кандидатом у депутати у відповідному одно­мандатному окрузі шляхом подання заяви до окружної виборчої комісії про бажання балотуватися у цьому окрузі (заяви про самовисунення).

Кандидатів у депутати може висувати партія, яка зареєстрована не пізніш як за рік до дня виборів, або виборчий блок партій за умо­ви, що до його складу входять партії, зареєстровані не пізніш як за рік до дня виборів.

Виборчий блок може бути утворено двома і більше партіями на підставі рішень з'їзду (зборів, конференції) кожної з цих партій, які можуть відбутися в будь-який час до початку виборчого проце­су. Про утворення виборчого блоку повідомляється ЦБК не пізніш як за два дні до дня проведення міжпартійного з'їзду (зборів, кон­ференції).

Партія (блок) може висувати кандидатів у депутати в багатоман­датному та в одномандатних округах. Кількість кандидатів у депу­тати, що висуваються партією (блоком) у багатомандатному окрузі, не може перевищувати 225 осіб, а в кожному одномандатному окрузі партія (блок) може висунути не більше ніж одного кандидата у депутати.

Партія (блок) може висунути кандидатом у депутати особу, яка є членом цієї партії (членом партії, яка входить до блоку), або поза­партійного громадянина, які мають право бути обраним депутатом. Висування кандидатів у депутати партією здійснюється на Ті з'їзді (зборах, конференції), а блоком — на міжпартійному з'їзді (збо­рах, конференції) партій, що входять до блоку. У з'їзді (зборах, кон­ференції), на якому здійснюється висування кандидатів у депутати, повинно брати участь не менше 200 делегатів. Висування канди­датів у депутати партією (блоком) в одномандатних округах може здійснюватися і на зборах (конференції) республіканського в Авто­номній Республіці Крим, обласного, міського у місті Києві чи Севас­тополі осередку (організації) партії (спільних зборах (конференції) осередків (організацій) партій, що входять до блоку). Висуван­ня кандидатів у депутати в багатомандатному окрузі здійснюється у вигляді виборчого списку кандидатів у депутати від партії (блоку) з визначенням їх черговості в цьому списку за формою, затвер­дженою ЦВК не пізніш як за 87 днів до дня виборів. Особа може бути включена до виборчого списку пише однієї партії (одного блоку).

Партія (блок) до подання документів ЦВК для реєстрації кан­дидатів у депутати, включених до виборчого списку в багатомандат­ному окрузі, вносить в безготівковому порядку на спеціальний рахунок ЦВК грошову заставу в розмірі п'ятнадцяти тисяч неопо­датковуваних мінімумів доходів громадян. Грошова застава повер­тається партіям (блокам), які взяли участь у розподілі депутатських мандатів.'Грошова застава, внесена партією (блоком), яка не взяла участі у розподілі депутатських мандатів у багатомандатному окрузі, у восьмиденний строк з дня офіційного оприлюднення ре­зультатів виборів депутатів перераховується до Державного бюд­жету України.

Кандидат у депутати, якого висунуто в одномандатному окрузі, до подання документів окружній виборчій комісії для реєстрації вно­сить на рахунок окружної виборчої комісії грошову заставу в розмірі 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Грошова застава повертається депутатам, обраним в одномандатних округах. Грошо­ва застава, внесена кандидатом у депутати, який балотувався в одно­мандатному окрузі, але не був обраний депутатом, у восьмиденний строк після оприлюднення результатів виборів депутата в одноман­датному окрузі або після оприлюднення рішення про визнання ви­борів у цьому окрузі недійсними перераховується до Державного бюджету України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]