Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVOSNAVSTVO. Керецман. Семерак.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
4.07 Mб
Скачать

33.Проведення передвиборної агітації

Передвиборна агітація розпочинається за 50 днів до дня ви­борів. ЦВК повідомляє в засобах масової інформації про початок передвиборної агітації за 53 дні до дня виборів. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

ЦВК за рахунок коштів, що виділяються з Державного бюджету України на підготовку і проведення виборів депутатів, забезпечує виготовлення не пізніш як за 35 днів до дня виборів інформаційних плакатів партій (блоків), кандидатів у депутати від яких зареєстрова­но в багатомандатному окрузі, із розрахунку по п'ять примірників на кожну виборчу комісію, а окружна виборча комісія у ці ж строки —інформаційних плакатів, погоджених із кандидатами у депутати, за­реєстрованими в одномандатних округах, із розрахунку по дві тисячі примірників на кожного кандидата у депутати. Партія (блок), канди­дат у депутати, зареєстрований в одномандатному окрузі, на влас­ний розсуд можуть виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів виборчого фонду. Місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування не пізніш як за 50 днів до дня виборів відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошен­ня у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агі­тації. Інформаційні плакати передаються на виборчі дільниці не пізніш як за 20 днів до дня виборів.

Передвиборна агітація у ЗМІ усіх форм власності за рахунок коштів виборчого фонду партії (блоку), кандидата у депутати, зареєстрова­ного в одномандатному окрузі, здійснюється на умовах рівної оплати за одиницю ефірного часу чи друкованої площі та обмежується лише граничним розміром витрат виборчого фонду. Розцінки вартості за одиницю друкованої площі та за одиницю ефірного часу встановлю­ються відповідними засобами масової інформації не пізніш як за 80 днів до дня виборів у розмірі, який не може перевищувати розмір плати за комерційну рекламу і не повинен змінюватися протягом виборчого процесу. Усі телерадіоорганізації зобов'язані не пізніше ніж за 70 днів до дня виборів депутатів опублікувати в друкованих засобах масової інформації розцінки вартості однієї хвилини (секун­ди) ефірного часу і надіслати ці розцінки ЦВК та окружним виборчим комісіям.

Загальний час, що надається телерадіоорганізаціями партії (бло­ку) для проведення передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку та про­ведення виборів, не може становити менше З0 хвилин — на загаль­нонаціональному телеканалі та З0 хвилин — на загальнонаціональ­ному радіоканалі, по 20 хвилин надається на регіональних теле­каналах у кожному регіоні (Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі) та по 20 хвилин — на регіональних радіо­каналах у кожному регіоні. А загальний час, що надається телерадіо­організаціями кандидату у депутати, зареєстрованому в одноман­датному окрузі, для проведення передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів, не може становити менше 10 хвилин —на регіональному телеканалі, що охоплює територію відповідного одномандатного округу, та 10 хвилин — на регіональному радіока­налі, що охоплює територію відповідного одномандатного округу.

Упродовж 20 хвилин до і після теле—, радіотрансляції передви­борної агітаційної теле—, радіопрограми відповідної партії (блоку), кандидата у депутати забороняється у будь-якій формі коментувати чи оцінювати зміст передвиборної агітаційної програми, давати будь-яку інформацію щодо цієї партії (блоку) та висунутих нею (ним) кан­дидатів у депутати у багатомандатному окрузі, кандидата у депутати, зареєстрованого в одномандатному окрузі.

Черговість друкування передвиборних програм за рахунок коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і прове­дення виборів, встановлюється ЦВК та окружними виборчими комі­сіями шляхом жеребкування за участю уповноважених осіб.партій (блоків), кандидатів у депутати, зареєстрованих в одномандатному окрузі, чи їх довірених осіб.

Участь у передвиборній агітації забороняється:

— особам, які не є громадянами України;

— органам державної влади та органам місцевого самовряду­вання, їх посадовим і службовим особам;

— членам виборчих комісій під час виконання обов'язків членів виборчих комісій.

ЗМІ, що оприлюднив інформацію, яку партія (блок) або кандидат у депутати вважають явно недостовірною, не пізніш як через три дні після дня оприлюднення таких матеріалів, але не пізніш як за два дні до дня виборів, зобов'язаний надати уповноваженій особі партії (бло­ку), кандидату в депутати, щодо яких поширено недостовірні відомості, на їх вимогу можливість спростувати такі матеріали: надати такий же ефірний час відповідно на телебаченні чи радіо або опублікувати в друкованому засобі масової інформації наданий партією (блоком) чи кандидатом у депутати матеріал, який повинен бути набраний таким самим шрифтом і розміщений під рубрикою «спростування» на то­му ж місці шпальти в обсязі не меншому, ніж обсяг повідомлення, що спростовується. Спростування повинно містити посилання на відпо­відну публікацію в друкованому засобі масової інформації, передачу на телебаченні, радіо та на факти, що спростовуються. Спростування має бути оприлюднене без додатків, коментарів та скорочень і здійснюватися за рахунок засобу масової інформації.

Включення до інформаційних теле—, радіопрограм передвибор­них агітаційних матеріалів партій (блоків), кандидатів у депутати або політичної реклами забороняється. Політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така. ЗМІ усіх форм власності, що діють на території України, забороняється протягом останніх 15 днів перед днем виборів поширювати інформацію про результати опитувань громадської думки щодо партій (блоків) та кан­дидатів у депутати.

Передвиборна агітація припиняється з 24 години останньої п'ят­ниці, що передує дню виборів. Проведення активної агітації (публіка­ція агітаційних матеріалів у засобах масової інформації, розповсюд­ження виборчих листівок, розклеювання виборчих плакатів, публічні заклики голосувати за чи проти партій (блоків) чи кандидатів у депу­тати) з цього часу забороняється. Передвиборні агітаційні матеріали знімаються з 24 години останньої п'ятниці, що передує дню виборів, відповідними службами місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]