Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVOSNAVSTVO. Керецман. Семерак.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
4.07 Mб
Скачать

54. Кабінет міністрів україни. Центральні органи

ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ

Згідно Закону “Про Кабінет Міністрів України” від 21.12.2006 р. вищим органом у системі органів виконавчої влади в Україні є Кабінет Міністрів України, який очолює систему органів виконавчої влади і здійснює виконавчу владу безпосередньо та через центральні і місцеві органи виконавчої влади, спрямовує, координує та контро­лює діяльність цих органів. Повноваження Кабінету Міністрів визна­чаються Конституцією України.

Кабінет Міністрів України відповідальний перед Президентом України та підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України у ме­жах, передбачених Конституцією України.

До складу Кабінету Міністрів України входять Прем'єр—міністр України, Перший віце—прем'єр—міністр, три віце—прем'єр—міністри, міністри.

Прем'єр—міністр України призначається Президентом України за згодою більше ніж половини від конституційного складу Верховної Ради України. Персональний склад Кабінету Міністрів України признача­ється Президентом України за поданням Прем'єр—міністра України.

Прем'єр—міністр України керує роботою Кабінету Міністрів Укра­їни, спрямовує її на виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України, схваленої Верховною Радою України. Прем'єр—міністр України входить із поданням до Президента України про утворення, реоргані­зацію та ліквідацію міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, в межах коштів, передбачених Державним бюджетом України на утримання цих органів.

Конституцією України визначається коло функцій і повноважень Кабінету Міністрів.

Кабінет Міністрів України:

— забезпечує державний суверенітет і економічну самостійність України, здійснення внутрішньої і зовнішньої політики держа­ви, виконання Конституції і законів України, актів Президента України;

— вживає заходів щодо забезпечення прав і свобод людини і громадянина;

— забезпечує проведення фінансової, цінової, інвестиційної та податкової політики; політики у сферах праці й зайнятості на­селення, соціального захисту, освіти, науки і культури, охоро­ни природи, екологічної безпеки і природокористування;

— розробляє і здійснює загальнодержавні програми економічного, науково—технічного, соціального і культурного розвитку України;

— забезпечує рівні умови розвитку всіх форм власності; здійснює управління об'єктами державної власності відповідно до за­кону;

— розробляє проект закону про Державний бюджет України і забезпечує виконання затвердженого Верховною Радою Ук­раїни Державного бюджету України, подає Верховній Раді України звіт про його виконання (Кабінет Міністрів України не пізніше 15 вересня кожного року подає до Верховної Ради України проект закону про Державний бюджет України на наступний рік);

— здійснює заходи щодо забезпечення обороноздатності і на­ціональної безпеки України, громадського порядку, боротьби зі злочинністю;

— організовує і забезпечує здійснення зовнішньоекономічної діяльності України, митної справи;

— спрямовує і координує роботу міністерств, інших органів вико­навчої влади;

— виконує інші функції, визначені Конституцією та законами Ук­раїни, актами Президента України.

Кабінет Міністрів України в межах своєї компетенції видає поста­нови і розпорядження, які є обов'язковими до виконання. Акти Ка­бінету Міністрів України підписує Прем'єр—міністр України. Конституцією регулюються питання припинення повноважень Ка­бінету Міністрів.

Кабінет Міністрів України складає повноваження перед новооб­раним Президентом України. Прем'єр—міністр України, інші члени Кабінету Міністрів України мають право заявити Президентові Украї­ни про свою відставку. Відставка Прем'єр—міністра України має на­слідком відставку всього складу Кабінету Міністрів України. Прийнят­тя Верховною Радою України резолюції недовіри Кабінетові Міністрів України має наслідком відставку Кабінету Міністрів України.

Кабінет Міністрів України, відставку якого прийнято Президентом України, за його дорученням продовжує виконувати свої повнова­ження до початку роботи новосформованого Кабінету Міністрів Ук­раїни, але не довше ніж шістдесят днів.

Прем'єр—міністр України зобов'язаний подати Президентові Ук­раїни заяву про відставку Кабінету Міністрів України за рішенням Президента України чи у зв'язку з прийняттям ВРУ резолюції недо­віри.

До системи центральних органів виконавчої влади України вхо­дять:

— міністерства;

— державні комітети (державні служби);

— центральні органи виконавчої влади зі спеціальним статусом.

Міністерство є головним (провідним) органом у системі центральних органів виконавчої влади для забезпечення реалізації державної політики у визначеній сфері діяльності. Керівництво міністерством здійснює міністр. Міністр як член Кабінету Міністрів України особисто відповідає за розробку і впровадження Програми Кабінету Міністрів України з відповідних питань, реалізацію держав­ної політики у визначеній сфері державного управління. Він здійснює управління в цій сфері, спрямовує і координує діяльність інших органів виконавчої влади з питань, віднесених до його відання.

Державний комітет (державна служба) є центральним орга­ном виконавчої влади, діяльність якого спрямовує і координує Прем'єр—міністр України або один із віце—прем'єр—міністрів чи міністрів. Державний комітет (державна служба) вносить пропозиції щодо формування державної політики відповідним членам Кабінету Міністрів України та забезпечує її реалізацію у визначеній сфері діяль­ності, здійснює управління в цій сфері, а також міжгалузеву коорди­націю та функціональне регулювання з питань, віднесених до його відання. Державний комітет (державну службу) очолює його голова.

Центральний орган виконавчої влади зі спеціальним ста­тусом має визначені Конституцією та законодавством України особ­ливі завдання та повноваження, щодо нього може встановлюватись

спеціальний порядок утворення, реорганізації, ліквідації, підконт—рольності, підзвітності, а також призначення і звільнення керів­ників та вирішення інших питань. Центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом очолює його голова. Для забезпе­чення реалізації державної політики в особливо важливих сферах діяльності та державного управління ними у складі окремих цент­ральних органів виконавчої влади зі спеціальним статусом у межах коштів, передбачених на їх утримання, можуть бути утворені відповідні департаменти (служби).

Статус керівників центральних органів виконавчої влади та їх за­ступників встановлюється положеннями про ці органи. Не допус­кається прирівняння будь-яких посад в органах виконавчої влади за статусом до членів Кабінету Міністрів України.

Керівника центрального органу виконавчої влади та його заступ­ників призначає на посади Президент України за поданням Прем'єр—міністра України. Повноваження керівника та його заступників на цих посадах припиняє Президент України.

Кабінет Міністрів України в межах коштів, передбачених на утри­мання органів виконавчої влади, може утворювати урядові органи державного управління (департаменти, служби, інспекції). Ці органи утворюються і діють у складі відповідного центрального органу вико­навчої влади.

Члени Кабінету Міністрів України, керівники центральних органів виконавчої влади не мають права суміщати свою службову діяльність з іншою роботою, крім викладацької, наукової та творчої у позаробо—чий час, входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства, що має на меті одержання прибутку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]