Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVOSNAVSTVO. Керецман. Семерак.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
4.07 Mб
Скачать

9. Адвокатура в україні

Для забезпечення права на захист, надання правової допомоги під час вирішення справ у судах, інших державних органах в Україні діє адвокатура. Діяльність адвокатури в Україні передбачена ст. 59 Конституції України, а детально регламентується Законом «Про адво­катуру» від 19 грудня 1992 р.

Адвокатура —це добровільне професійне громадське об'єднан­ня, покликане сприяти захисту прав, свобод та представляти законні інтереси громадян України, іноземних громадян, осіб без громадян­ства, подавати їм іншу юридичну допомогу.

Адвокатом може бути громадянин України, який має вищу юри­дичну освіту, стаж роботи за спеціальністю юриста чи помічника ад­воката не менше двох років, склав кваліфікаційні іспити, одержав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю та прий­няв Присягу адвоката України.

Адвокат не може працювати в суді, прокуратурі, державному нотаріаті, міліції, службі безпеки, органах державного управління. Адвокатом не може бути особа, яка має судимість.

Адвокат може мати помічника або кількох помічників із числа осіб, які мають вищу юридичну освіту. Помічник може виконувати доручення у справах, які знаходяться у провадженні адвоката, крім тих, що належать до його процесуальних повноважень.

Законодавство передбачає різні форми здійснення адвокатсь­кої діяльності. Адвокат має право на індивідуальну адвокатську діяль­ність, може відкрити своє адвокатське бюро, об'єднуватися з інши­ми адвокатами в колегії, адвокатські контори, фірми.

Адвокати здійснюють такі види діяльності:

— дають консультації та роз'яснення з юридичних питань, усні й письмові довідки щодо законодавства;

— складають заяви, скарги та інші документи правового характеру;

— посвідчують копії документів у справах, що їх ведуть;

— здійснюють представництво у суді, інших державних органах, перед громадянами та юридичними особами;

— подають юридичну допомогу підприємствам, установам, орга­нізаціям;

— здійснюють правове забезпечення підприємницької та зов­нішньоекономічної діяльності громадян і юридичних осіб;

— виконують свої обов'язки відповідно до кримінально—проце­суального законодавства у процесі дізнання та попереднього слідства;

— здійснюють інші види юридичної допомоги, передбачені за­конодавством.

Адвокат маєправо представляти і захищати права та інтереси громадян і юридичних осіб за їхнім дорученням у всіх органах, уста­новах, підприємствах та організаціях. Адвокат має право також зби­рати відомості про факти, що можуть бути використані як докази в цивільних, господарських, кримінальних справах і справах про адмі­ністративні правопорушення, зокрема:

— запитувати й отримувати документи або їхні копії від під­приємств, установ, організацій, об'єднань громадян, а від гро­мадян — за їхньою згодою;

— ознайомлюватися на підприємствах, в установах та організаці­ях з необхідними для виконання доручення документами йматеріалами, за винятком тих, таємниця яких охороняється законом;

— отримувати письмові висновки фахівців із питань, що потре­бують спеціальних знань;

— застосовувати науково—технічні засоби відповідно до законо­давства;

— доповідати клопотання і скарги на прийомі у посадових осіб та відповідно до закону одержувати від них письмові мотиво­вані відповіді на ці клопотання і скарги;

— бути присутнім під час розгляду своїх клопотань і скарг на за­сіданнях колегіальних органів і давати пояснення щодо суті своїх клопотань і скарг.

Адвокат не має права:

— прийняти доручення про подання юридичної допомоги у ви­падках, коли він у даній справі подає або раніше подавав юридичну допомогу особам, інтереси яких суперечать ін­тересам особи, що звернулася з проханням про ведення справи;

— виступати адвокатом особи, якщо раніше він був одним із учас­ників процесу і брав участь у дізнанні, розслідуванні, судовому розгляді цієї чи іншої, пов'язаної з нею, справи щодо особи, що звернулася за захистом;

— прийняти доручення на ведення справи в разі, коли у розслі­дуванні або розгляді справи бере участь посадова особа, з якою він перебуває у родинних стосунках.

При виконанні своїх професійних обов'язків адвокат зобов'яза­ний неухильно додержувати вимог чинного законодавства, викорис­товувати всі передбачені законом засоби захисту прав і законних інтересів громадян і юридичних осіб.

Законодавство встановлює певні механізми правового захисту адво­катської діяльності.

Адвоката не можна притягнути до кримінальної, матеріальної та іншої відповідальності або погрожувати її застосуванням у зв'язку з поданням ним юридичної допомоги громадянам та юридичним особам. У всіх випадках кримінальна справа проти адвоката може бути порушена тільки Генеральним прокурором України, його за­ступниками, прокурорами Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя.

Забороняється вимагання від адвоката відомостей, що станов­лять адвокатську таємницю, предметом якої є питання, з яких грома­дянин або юридична особа зверталися до адвоката, суть консуль—

тацій, порад, роз'яснень та будь-яких інших відомостей, одержаних адвокатом при здійсненні своїх професійних обов'язків.

У разі скоєння дисциплінарного проступку до адвоката можуть бути застосовані такі види дисциплінарних стягнень:

— попередження;

— зупинення дії свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю на строк до одного року;

— анулювання свідоцтва про право на заняття адвокатською практикою.

Для визначення рівня професійних знань осіб, які мають намір займатися адвокатською діяльністю, вирішення питань про дисци­плінарну відповідальність адвокатів у Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі утворюються строком на три роки кваліфікаційно—дисциплінарні комісії адвокатури. Ці комісії утворюються у складі двох палат — атестаційної та дисциплінарної.

Атестаційна палата утворюється у складі 11 членів, до неї вхо­дять чотири адвокати, чотири судді та по одному представнику від Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, обласної, Київської і Се­вастопольської міських Рад, Головного управління юстиції Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, обласної, Київської і Севасто­польської міської державної адміністрації, відділення Спілки адво­катів України.

Дисциплінарна палата утворюється у складі дев'ятьох членів, до неї входять п'ять адвокатів, два судді, по одному представнику від Головного управління юстиції Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, обласної, Київської і Севастопольської міської державної адмі­ністрації, відділення Спілки адвокатів України.

Рішення про притягнення адвоката до дисциплінарної відпові­дальності приймається відкритим голосуванням двома третинами голосів від загальної кількості членів палати. Рішення про накла­дення дисциплінарного стягнення може бути оскаржено до Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури або в судовому порядку.

Адвокатська діяльність може бути припинена рішенням кваліфікаційно—дисциплінарної комісії адвокатури, а видане свідо­цтво анульовано у випадках:

— засудження адвоката за вчинення злочину — після набрання вироком законної сили;

— обмеження судом дієздатності або визнання адвоката не­дієздатним;

— втрати громадянства України;

— грубого порушення вимог Закону «Про адвокатуру», інших за­конодавчих актів України, присяги адвоката.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]