Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 17. Еиомоішічнш ефттивнїсть природоохоронної діяльності

У сфері екології військово-промислового комплексу також необхід­но організувати систему екологічного моніторингу за станом гарні­зонів і їх підприємств та включити до системи державного моніто­рингу навколишнього природного середовища.

Метою створення єдиної державної системи попередження і реа­гування на надзвичайні ситуації та аварії є систематичний контроль за екологічно небезпечними об'єктами й процесами техногенного середовища для регулювання стану безпеки та розвитку техногенних екологічних навантажень, запобігання аваріям, катастрофам і надзви­чайним ситуаціям, їх прогнозування та мінімізація наслідків. Цьому сприятимуть створення автоматизованих систем оцінки ризику і про­гнозування надзвичайних ситуацій, розробки і впровадження базо­вого нормативно-методичного забезпечення системи запобігання аваріям та подолання їх наслідків.

17.4. Ефективність заходів з охорони навколишнього природного середовища

Природоохоронні заходи мають на меті поліпшення стану навко­лишнього середовища та створення відповідних умов для цього. Ос­новними ознаками природоохоронних заходів є:

Ц^ підвищення екологічності продукції, що випускається підприє­мствами для суспільного і особистого споживання;

4$, зниження споживання природних ресурсів на одиницю про­дукції, що випускається та здійснення ефективної господарської діяль­ності;

Чф, зменшення забруднення природних комплексів викидами, сто­ками, відходами, фізичними випромінюваннями;

Ц§, зниження концентрації шкідливих речовин у викидах, стоках, відходах;

Ц$, поліпшення стану середовища існування людей.

Основною метою заходів з охорони та раціонального використан­ня водних ресурсів є підтримання оптимального стану малих річок, будівництво обладнаних майданчиків, причалів та під'їзних шляхів для навантажувально-розвантажувальних робіт, ліквідація осередків забруд-

нень підземних вод; розроока та оудівництво магістральних колекторів для збирання господарсько-побутових, промислових та зливових стічних вод; розробка та будівництво головних та локальних очисних споруд, створення системи оборотного та безстічного водокористуван­ня, організація пристроїв для збирання та переробки стічних вод.

Обгрунтування та оцінка природоохоронних заходів є основою еко­номічного методу управління охороною навколишнього природного середовища. Оцінка ефективності природоохоронних заходів здійснюється за соціальними, економічними та еколого-економічни-ми результатами.

Соціальні результати природоохоронних заходів полягають у:

ф поліпшенні фізичного розвитку населення;

ф скороченні захворювання люд ей;

ф зростанні тривалості життя і періоду активної діяльності;

ф поліпшенні умов праці і відпочинку;

ф підтримці екологічної рівноваги, включаючи збереження гене­тичного фонду;

ф збереженні естетичної цінності природних і антропогенних ландшафтів, пам 'яток природи, заповідних зон і ініиих охоронних територій.

Економічні результати природоохоронних заходів передбачають:

ф скорочення збитків, що завдаються природі;

ф економію витрат природних ресурсів;

ф зниження забруднення навколишнього середовища;

Ф зростання продуктивності фауни;

ф підвищення працездатності людей і їх рівня життя.

Еколого-економічні результати передбачають:

ф зниження негативних впливів на природу та покращення ста­ну флори і фауни;

ф зниження витрачання природних ресурсів;

Ф зменшення збитків, що завдаються навколишньому середови­щу забрудненнями.

Оцінка економічної ефективності природоохоронних заходів здійснюється за такими показниками:

1) Загальна економічна ефекгивнїсть витрат (Ее) на природоохоронні заходи:

де Е. - економічний ефект і-го виду діяльності uaj-му об'єкті; т - кількість видів діяльності uaj-му об 'єкті; В - витрати на природоохоронні заходи. 2) Порівняльна економічна ефективність використовується при ви­борі варіанту оптимального технічного рішення (В^). Порівняння здійснюється з витратами на спорудження та експлуатацію природо­охоронних об'єктів:

де С - експлуатаційні витрати на утримання природоохоронних споруд (собівартість);

К - капітальні вкладення в природоохоронні заходи; Н - нормативний коефіцієнт ефективності капітальних вкла­день (він дорівнює 0.1 -0.15 в залежності від галузі).


4) Економічна ефективність капітальних вкладень:



3) Чистий економічний ефект від природоохоронних заходів виз­начається за формулою:

де ЛП — економічний збиток, якого вдалося уникнути внаслідок впровадження природоохоронних заходів.

5) Показник зниження негативного впливу господарської діяльності на навколишнє природне середовище:

де ЛВ - зниження величини негативного впливу на навколишнє се­редовище.

6) Покращення стану навколишнього середовища внаслідок про­ведення природоохоронних заходів:

де ЛВ — покращення стану навколишнього середовища.

Комплексний аналіз впливу сучасного виробництва на стан на­вколишнього середовища і існуючих методів його оцінки показує, що найбільш розповсюджені методи визначення впливу виробничих про­цесів на навколишнє середовище спираються на натуральні показни­ки. Це - концентрація шкідливих домішок у середовищах і маси шкідли­вих речовин, які потрапляють у навколишнє середовище протягом року. Оцінюється ступінь їхньої відповідності нормам (ГДК, 1ДВ, ГДС тощо).

Кількісні оцінки „можуть мати вигляд інтегральних показників на­вантаження (наприклад, індексів забруднення). Очікувана тривалість життя - один із припустимих критеріїв для оптимізації рівня безпеки. Цей критерій має необхідне представництво, оскільки саме на очіку­вану тривалість життя впливають техногенні і природні процеси. Проведені окремими вченими дослідження доводять недоцільність єдиного узагальнюючого еколого-економічного показника для оцінки наслідків природокористування.

Як економічний показник оцінки впливу виробничого об'єкта на навколишнє середовище часто застосовують кількісну характеристи­ку економічного збитку, що спричиняється в результаті забруднення.

Для проведення аналізу встановлення доцільності і прийняття для суспільства рівня безпеки та ризику виникає необхідність у здійсненні

оагатокритеріаяьного аналізу умов і шляхів сталого розвитку. Під ста­лістю розуміється здатність збереження вихідних параметрів «Людина-природа». Як критерії сталого розвитку і безпеки, як правило, сприй­маються такі параметри: валовий національний дохід (ВНД), якість життя, здоров'я людини.

Пошук ефективних рішень проводиться з урахуванням витрат на підвищення надійності і безвідмовності технічних систем і якості про­дукції, що виготовляється, та соціальних ефектів. Суть методу полягає в зіставленні й аналізі двох величин:

витрат на забезпечення надійності і безвідмовності;

+ економіч ного й інших збитків у вартісному виявленні.

Рівень безпеки, що відповідає тому чи іншому стану суспільства, його науково-технічним і економ ічним можливостям, має стохастич-ну (випадкову, ймовірну) природу і визначається низкою випадкових явищ. У загальному випадку він характеризується:

■Ф- імовірністю виникнення техногенних аварій, катастроф, не­безпечних природних явищ і можливим збитком під час цих подт;

ступенем негативного впливу на людину і навколишнє середо­вище техногенних і природних процесів;

імовірністю переростання екологічної обстановки в кризову і . катастрофічну.

Зазначені вище вірогідні характеристики, відповідно до прийнятих уявлень, по суті відображають ризик виникнення певних подій: у пер­шому випадку - ризик техногенних аварій, катастроф і небезпечних природних подій, у другому - ризик погіршення здоров'я людини, негативних змін у навколишньому середовищі тощо за не екстремаль­них умов, у третьому -ризик виникнення надзвичайної ситуації еко­логічного хараістеру.

Визначення рівня прийнятої безпеки і ризику є складним завдан­ням, що вимагає проведення наукового аналізу економічних, соціаль­них, екологічшгх, демографічних і інших факторів.

Для балансу між пріоритетами! екологічного і економічного харак­теру вводять категорію соціально прийнятного ризику, що визначає, який рівень ризику гарантує екологічну безпеку.

РОЗДІЛ !V. ЕКОНОМІКА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

Щ ■ ■ — —-———«чр

Концепція соціально прийнятного ризику як засобу пошуку балан­су між стратегіями економічного і екологічного розвитку передбачає можливий прийнятий рівень екологічного ризику за рахунок підви­щення рівня соціально-економічного добробуту населення за умови, що витрати на рівень екологічного ризику не перевищуватимуть рівень соціально прийнятного ризику.

Соседние файлы в папке 747386_E9BAC_maniv_z_o_ta_in_regionalna_ekonomika