Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.17 Mб
Скачать

11.2.2. Природно-ресурсний, виробничий і трудовий потенціал регіону

іф Матеріально-сировинні ресурси. За рівнем концентрації і різно­манітності запасів Придніпровський економічний регіон посідає перше місце в Україні. Тут зосереджена п'ята частина ігоиродно-ресурсного потенціалу, у тому числі 1/3 мінерально-сировинних ресурсів і 1/7 зе­мельних ресурсів України. В регіоні є близько 300 родовищ корисних копалин. Це родовища паливно-енергегичної сировини, зокрема:

S бурого вугілля -Дніпропетровський буровугільний басейн;

S руд чорних металів, а саме залізної руди - Криворізький і Біло-гірський залізорудні басейни, марганцевої руди - Велико-Токмацьке і Нікопольське родовища в межах Придніпровського марганцеворуд­ного басейну;

S графітові руди - найбільші родовища в Європі;

S родовища каолінів, високоглиноземної сировини уранової руди;

S родовища глин, каменю і інших матеріалів для промисловості будівельних матеріалів.

РОЗДІЛ НІ. ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОДУКТИВНИХ СМЛ УКРАІНМ

Ш——— зр

Промислові запаси руди марганцю і високоглиноземної сировини в Придніпров'ї становлять 100% запасів України, графітної руди- 98 %, бурого вугілля - майже 80 %, залізної руди - 78 %, каоліну - 43 %, кам'яного вугілля - 25 %, глини вогнетривкої - 25 %. В економічному регіоні зосереджені великі запаси руд кольорових рідкісних металів, залізо окісних мінеральних фарб.

іф Земельні ресурси. У регіоні зосереджено близько 8 млн. га зе­мель -13,7 % України, в тому числі 6,8 млн. га сільськогосподарських угідь і 5,8 млн. га ріллі.

На одного жителя регіону припадає 0,97 га угідь і 0,80 га ріллі (по Україні відповідно 0,87 і 0,59 га). У регіоні переважають середньогу-мусні чорноземи. Є також лучно-чорноземні, лучно-солонцюваті, дер­нові, піщані та інші ґрунти. У Запорізькій області переважають чорно­земи (75 % площі області). У Кіровоградській області переважають чорноземи середньо- і малогумусні, чорноземи опідзолені і звичайні (95% площі).

За класифікацією грунтів України, їх придатністю до сільськогоспо­дарського виробництва, вони належать до грунтів найбільш високої якості. Загальний бал бонітету ріллі становить: в Кіровоградській об­ласті - 51 бал, у Дніпропетровській 46 балів (по Україні - 41).

іф Водні ресурси. Придніпровський економічний регіон має дуже високу концентрацію водомістких галузей водоспоживання і займає одне із перших місць в Україні. Тут забезпеченість водними ресурса­ми є однією з найнижчих в Україні. На одного жителя припадає 0,45 тис. м3/рік (по Україні -1,3 тис. м3/рік). Тому вода є гальмуючим (ліміту­ючим) чинником розвитку господарського комплексу Придніпров'я і, в першу чергу, водомістких галузей важкої промисловості та сільсько­господарського виробництва (потреби в зрошуванні плодючих зе­мель). Цю проблему необхідно вирішувати шляхом ефективного і ра­ціонального використання водних ресурсів, переходу на збільшення оборотного використання, впровадження нових технологій з обме­женим водовикористанням.

Глаш іі. Економіша регіонів Ущраїнм: стан та перспективи розвитку

с^ Лісові ресурси. У регіоні площі під лісами займають 486,1 тис. га, з них вкрито лісовою рослинністю 421,7 тис га, що становить 5,3 % до загальної площі земель, у тому числі 5,5 % в Дніпропетровській області, 3,8 % - Запорізькій і 6,6 % - Кіровоградській (по Україні 16,5 %). Потреба в діловій деревині задовольняється за рахунок завозу її з інших регіонів України (Карпатського та Поліського регіонів) та із за­рубіжжя (Російська Федерація).

Відсутність власних ресурсів деревини негативно впливає на роз­виток економіки. Для майбутнього розвитку регіонів цю проблему потрібно вирішувати. В регіоні є достатня кількість земель, які потрібно використати для посадки лісів вже сьогодні. Для цього доцільно роз­робити програму заліснення земель на довгострокову перспективу і неухильно її дотримуватись.

іф Рекреаційні ресурси. У Придніпровському економічному регі­оні природно-рекреаційний потенціал включає мінеральні бальнео­логічні води - близько 1,4 млн. м3/рік, лікувальні грязі - 0,8 тис. м3/рік, морські пляжі - 7 км2, річкові пляжі - 64 км2, ліси рекреаційного при­значення у межах 58 тис га. Всього в регіоні зосереджено понад 9 тис. га курортно-рекреаційних територій. Велику рекреаційну цінність має акваторія Азовського моря, де є лікувальні водно-морські та грязьові ресурси. Цінні лікувальні грязі є в районі Бердянська. Але цього недо­статньо для такого великого економічного регіону. Шляхом можливо­го розвитку рекреаційної території є план лісонасадження (викорис­товуються для цього неугіддя, пойми річок, яри та інші ландшафти території регіону).

^ Демографічний потенціал. Особливістю демографічної ситуа­ції Придніпровського економічного регіону є різке скорочення народ­жуваності, зростання смертності у результаті зниження природного приросту населення. Сальдо міграції в регіоні також від'ємне (вибуття населення за рахунок міжнародної і міжрегіональної міграції переви­щує масштаби його прибуття), скорочення населення щорічно стано­вить 8-10 тис. чол. У районі на 1000 наявного населення кількість мігрантів у три рази вища від загальнодержавного рівня. Причин та-

340

341

РОЗДІЛ НІ. ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОДУКТИВНИХ СМЛ УКРАЇНИ

Ш - ■"- —**щр

кого демографічного стану багато. Але головними є значне забруд­нення навколишнього середовища. За цим показником регіон займає одне і з перших місць. Наступною причиною є зростання безробіття, що зпричинено різким спадом виробництва і звільненням робітників. Вони мігрують за межі регіону і країни в пошуках роботи і засобів про­життя та утримання сім'ї. І, безперечно, на демографічний процес впливає матеріальний рівень забезпеченості оплати праці і прожит­кового мінімуму.

4$. Трудовий потенціал. Трудоресурсний потенціал Придніпров'я становить 4,2 млн. осіб (13,9 % України). В усіх сферах економічної діяльності зайнято майже 3,0 млн. чол або 71,3 % трудових ресурсів регіону. У складі зайнятих 86 % займають галузь економіки, 14 % зай­няті у інших сферах господарської діяльності. З наведених даних вид­но, що в регіоні є велика кількість працездатного населення, яке не зайняте суспільнокорисною роботою.

Чисельність незайнятого населення складає понад 700 тис. чол, що становить близько 17 % трудових ресурсів. Водночас зростає де­мографічне навантаження на населення працездатного віку. Так, на 1000 осіб працездатного віку припадає понад 700 осіб, які не досягай цього віку або вийшли з категорії працюючих, у тому числі 300 дітей і 400 осіб, старших працездатного віку.

З метою працевлаштування незайнятого працездатного населен­ня в регіоні треба розвивати трудомісткі галузі. У цьому регіоні недо­статньо розвинута легка промисловість, яка в структурі галузей ста­новить: Дніпропетровська область - 0,4 %, Запорізька - 0,2 %, Кіро­воградська- 1,6 %, а в Дніпропетровській і Запорізькій областях низька питома вага харчової промисловості - відповідно 6,3 і 5,6 %.

Ц*, Розселення населення. Структура розселення у Придніпровсь­кому економічному регіоні складається з таких адміністративно-тери­торіальних одиниць: 63 сільських районів, 47 міст (з них 22 обласного і 25 районного підпорядкування), 98 селищ міського типу, 3385 сільських населених пунктів. Основна частина населення (5,3 млн. чол.) проживає у містах. Найбільше зосередження міського населення

Соседние файлы в папке 747386_E9BAC_maniv_z_o_ta_in_regionalna_ekonomika