Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 11. EstQHotsista регіонів Ущіати: стан та шрспекепши розвитку

Ш-—-; ,_те_^_^_

Залізничний транспорт регіону також високо розвинутий: загальна довжина залізничної колії-2887 км, вт.ч. електрифіковані 1023 км, які проходять через головні магістралі: Київ-Чоп, Київ-Львів-Перемишль, Львів-Стрий-Мукачеве. Основні вантажі, що перевозяться залізни­цею: вугілля, мінеральні добрива, гірничо-хімічна і хімічна продукція, нафта і нафтопродукти, лісоматеріали, будівельні матеріали, сировина і продукція харчової промисловості. Через територію регіону прохо­дять нафтогазопроводи «Дружба», Уренгой-Помари-Ужгород, «Союз», через які з Росії транспортується на Захід нафта, газ, а також трубопровід Броди-Дрогобич, через який перекачується бензин, ке-росин і нафта, та діє етиленопровід, який з'єднує Угорщину, Тісойській хімкомбінат і Калуський концерн «Оріана».

ваг Зовнішньоекономічна діяльність. Експорт Карпатського регі­ону становить всього 5,3 % у загальному експорті України, але його продукція є досить важливою: хімічна і нафтохімічна, машини, дере­вина і вироби з неї, меблі, м'ясо, вовна, плодоовочеві консерви та інша сільськогосподарська продукція. В експортній діяльності задіяні понад 2,3 тис. підприємств. Валютні надходження дозволяють підтри­мувати і розширювати виробничий потенціал, особливо в експорт­ному секторі.

Імпорт регіону становить 5,1 % від всього по Україні. В першу чер­гу, імпортуються вироби критичного напрямку - ліки, нафта, газ, спе­цифічна сировина тощо. Сальдо експорту-імпорту є додатнім (в ме­жах 65 млн. дол. США за 2005 p.).

Подальший напрямок покращення зовнішньоекономічної діяльності - це вдосконалення структури експорту, підвищення її конкурентосп­роможності.

в? Розвиток соціальної сфери. Як і по всій країні економічна кри­за значно вплинула на соціальний розвиток економічного регіону. Погіршилась більшість основних показників, відбулось падіння з об­сягу надання послуг у торгівлі, громадському харчуванні, побутовому обслуговуванні, медичному забезпеченні і освітній галузі. Лише за­безпеченість населення житлом у середньому на одного жителя є

"— =^^— 443

РОЗДШ US. ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЙ ПРОДУКТИВНИХ СИЛ УКРАІНМ

вищою ніж у 1990 р. Але це також не за рахунок збільшення його бу­дівництва, а в зв'язку з міграцією населення.

Карпатський регіон має свої специфічні особливості. Тут має місце порівняно висока питома вага споживання товарних ресурсів з осо­бистих підсобних господарств, а тому більш низькою є частка і обсяг витрат населення на купівлю товарів в мережі торгівлі.

В останній час поліпшується забезпеченість населення амбулатор-но-поліклінічними закладами завдяки розширенню мережі комер­ційних аптек, лікарень, поліклінік. Збільшується кількість студентів у вищих навчальних закладах освіти всіх рівнів акредитації. Цьому спри­яють навчальні заклади недержавної форми навчання, які становлять понад 20 %.

Зростає підготовка кваліфікованих, робітників у професійно-навчаль­них виховних закладах, що сприяє залученню молоді до суспільно-корисної праці, розширенню виробництва.

us- Екологічна ситуація. Сприятливі кліматичні умови, наявність великої кількості родовищ мінеральних вод, лікувальних грязей, озо­кериту визначають придатність Карпатського економічного регіону для розвитку рекреаційного господарства різного напряму. У регіоні роз­міщено 249 рекреаційних закладів тривалого перебування місткістю близько 36 тис. місць. В них санаторно-курортні заклади становлять 46 %, заклади оздоровлення та відпочинку - 35 % від загальної кількості. У регіоні нараховується 40 туристичних об'єктів, з них- 46 % - це туристичні бази місткістю близько 3,9 тис. місць. Найбільше їх (одна третина) припадає на Львівську і Закарпатську обл., Івано-Фран­ківську та Чернівецьку обл. припадає близько 19 % місць.

Карпати - це єдиний регіон в Україні, де створені всі можливості для розвитку гірськолижного спорту. Основні зони - Славська і Роз-луцька (Львівська обл.), Рахівська і Воловецька (Закарпатська обл.), Ворохтянська і Буковельська (Івано-Франківська обл.). До речі, гірсько­лижна турбаза «Буковель» в найближчій період стане найбільш по­тужною у Карпатському регіоні.

Соседние файлы в папке 747386_E9BAC_maniv_z_o_ta_in_regionalna_ekonomika