Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 11. Економіка регіоні® України: стам та перспективи розвитку

Проблеми покращення екологічної ситуації вимагають вдоскона­лювати виробничі процеси, впроваджувати новітні ресурсозберіга­ючі технології, здійснювати постійний моніторинг за станом навко­лишнього середовища.

11.3.4. Проблеми та напрями розвитку і розміщення продуктивних сил регіону

У Східному економічному регіоні, як і в усіх інших економічних регіонах України, є ідентичні проблеми, які склалися у кризовому періоді різкого спаду виробництва, що великою мірою склався у зв'яз­ку з розпадом СРСР, оскільки його економіка була спрямована в ос­новному на розвиток воєнного комплексу. В економічному регіоні є достатня економічна і науково-технічна база для його розвитку.

Регіон має усі передумови для налагодження випуску засобів ви­робництва для різних галузей економіки України та експортних по­треб, у першу чергу для реформованих сільськогосподарських струк­тур - селянських спілок, фермерських та індивідуальних господарств.

Для регіону важливим напрямом є розвиток паливно-енергетич­ного комплексу. Східний економічний регіон став домінуючим у ви­добутку нафти й газу в Україні. Від перспективи розвитку цієї галузі залежить нормалізація функціонування паливно-енергетичного ком­плексу в усій країні. Імпорт в Україну енергоносіїв є сьогодні «кри­тичним імпортом», тому розв'язання цієї проблеми - це головний на­прямок розвитку всієї економіки держави.

У галузі агропромислового комплексу Україна забезпечує власні потреби в землеобробній техніці у межах 50-60 %. Тому забезпечен­ня потреб реформованих і реорганізованих сільськогосподарських виробничих підрозділів необхідною технікою, обладнанням, а також посівним матеріалом, мінеральними добривами та фінансовими ре­сурсами є першочерговими завданнями. Сільське господарство за­безпечує не тільки продуктами харчування, але є сировинною базою для багатьох інших галузей і тому є актуальним збереження і підви­щення природної родючості землі.

368

369

РОЗДІЛ III. ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОДУКТИВНИХ СМЛ УКРАІНМ

Ш1- ■ -— ■ ^

Для соціальної сфери невідкладними заходами мають стати задо­волення потреб жителів регіону в життєвоважливих послугах та у створені умов для прискореного і розширеного відтворення робочої сили шляхом докорінного покращання рівня життя населення, особ­ливо у сільській місцевості. Високий ступінь урбанізації території регіону, особливо Харківщини, вимагає досягнення такого рівня роз­витку соціальної сфери в промислових центрах регіону, який би відпо­відав соціально-екологічним вимогам суспільства нової, постіндуст-ріальної формації, головною ознакою якої є гармонійний розвиток як суспільства, так і природного середовища.

Основними пріоритетами регіону в розвитку господарства, які сприятимуть прискореному відродженню економіки та її ефективно­му функціонуванню, повинні стати такі:

■=> подальша реструктуризація господарського комплексу регіо­ну у напрямі зміщення інвестиційно-інноваційних потоків з матеріа­ломістких та енергомістких сировинно-добувних у високотехно-логічні й науковомісткі обробні й переробні галузі промисловості, аг­ропромислового комплексу в цілому та виробничої, соціальної і рин­кової інфраструктури;

■=!> прискорення відродження і введення в дію найважливіших кон­курентоспроможних високотехнологічних виробничих потужностей: радіоелектронної промисловості, приладобудування та сільськогос­подарського обробного машинобудування, розширення їх номенклату­ри і асортименту;

^ формування міжгалузевих фінансово-промислових груп з між­народною участю з метою акумулювання коштів на створення кінце­вих видів продукції, яка б була конкурентоспроможною як на внут­рішньому, так і на зовнішньому ринках. Це в першу чергу стосуєть­ся високотехнологічних виробництв у машинобудівній галузі;

^ поєднання ефективного ресурсовикористання з відповідними заходами природовідновлювання з метою збереження екологічно чи­стого навколишнього середовища;

370

Соседние файлы в папке 747386_E9BAC_maniv_z_o_ta_in_regionalna_ekonomika