Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 12. Мозотар. Ессвм. Зв'язки Укр. Та її інтеграція в європ. Та світові струвпг.

тарифи, єдині заходи нетарифного регулювання, уніфіковану систе­му прямих і непрямих податків та однотипність методів управління національним господарством. Ці митні союзи мають перспективу в системі товарообміну і посиленні міжнародної економічної інтеграції.

ег Зони преференційної торгівлі Це зона з особливим пільго­вим торговельним режимом, коли дві або декілька країн знижують взаємні тарифи на імпортні товари, зберігаючи рівень тарифів у торгівлі з іншими країнами. Вони здійснюють пільгове кредитуван­ня і страхування зовнішньоторговельних операцій, надають техніч­ну та фінансову допомогу.

і®* Спільний ринок - це більш складніша форма міждержавної інтеграційної взаємодії. Вона включає умови вільної торгівлі, мит­ного союзу та забезпечує вільне переміщення товарів, послуг, робо­чої сили, капіталу і формує спільний повноцінний ринковий простір (звідси і назва - «спільнийринок»). Такою формою інтеграції в світовій практиці вважається об'єднання західноєвропейських країн у Євро­пейський Союз (ЄС).

иг Валютний союз. Вважається однією з найскладніших форм інтеграції. Він передбачає проведення країнами єдиної валютно-фінансової політики: введення в обіг єдиної валюти, створення єди­ного емісійного центру - банку. На стадії еволюції до повного еконо­мічного, політичного і валютного союзу знаходиться Європейська Спілка.

т- Політичний союз. Це вищий ступінь регіональної інтеграції, який передбачає перетворення єдиного ринкового простору в цілісне економічне І політичне утворення. Фактично - це виникнення найбільш нового багатонаціонального суб'єкта світогосподарських і міжнародних політичних відносин, який проводить свою політику і виступає від імені учасників цього союзу.

Основними напрямами розвитку інтеграційних процесів у прак­тиці міжнародного співробітництва слід вважати:

+ поступове, поетапнеусуненнямитних та фінансових бар 'єрів;

+ забезпечення країнами, які увійшли до інтеграційного угрупу-вання «прозорості» кордонів;

483

РОЗДІЛ III. ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОДУКТМВНМХ СМЛ УКРАІНМ

Щ__ ——-- •"• »~»^

створення належних умов для вільного переміщення товарів, послуг, робочої сили, капіталу.

Такі інтеграційні процеси, як правило, відбуваються під контро­лем і за безпосередньою участю державних органів цих країн. Підсу­мовуючи наведене ми бачимо, що економічна інтеграція передбачає злиття національних господарств кількох країн і утворення великих інтернаціональних економічних комплексів з метою підвищення ефективності в галузях національної економ іки.

12.4. Економічна інтеграція України в європейську та світову структуру

Економічна інтеграція являє собою об'єкгивний процес розвитку стійких економічних зв'язків і поділу праці національних господарств, що близькі за економічним рівнем.

Основою інтеграції є вимоги високорозвинутих продуктивних сил, що переросли межі національних господарств. Інтеграційний про­цес у своєму розвитку проходить декілька стадій, у тому числі: ство­рення єдиного ринку з уніфікацією юридичних та економіко-техніч-них умов торгівлі, спрямування капіталу і робочої сили, утворення валютного та економічного союзів.

У розвинутих країнах інтеграційні процеси отримали найбільший розвиток у Західній Європі (Європейський союз) і в Північній Аме­риці (НАФТА). За останні роки відбулись позитивні зміни щодо по­силення економічних інтеграційних процесів між Україною та Євро­пейським Союзом, який виступає найбільшим надавачем двосторон­ньої підтримки Україні. Сфера співробітництва між ЄС та Україною дуже різноманітна: наука і технологія, вища освіта, промисловість, сільське господарство, енергетика, транспорт, телекомунікації тощо.

Європейський Союз надає гранти, економ ічну, технічну та фінан­сову допомогу у формі позик для підтримки платіжного балансу, а також виступає найбільшим інвестором в Україні.

Соседние файлы в папке 747386_E9BAC_maniv_z_o_ta_in_regionalna_ekonomika