Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 11. Економію регіонів УіфМш: стам ота пврснеіатіви розвитку

Найбільший вплив на атмосферне повітря здійснюють підприєм­ства чорної металургії та коксохімії. Регіон має найвищу загазованість повітряного басейну не тільки в Україні, айв Європі. Викиди шкідли­вих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами заб­руднення становлять в середньому за рік понад 1,5 млн. т. Це близько 40 % викидів біід загальної кількості викидів по Україні.

Зважаючи на складну екологічну ситуацію, що склалася в Донець­кому економічному регіоні, подальший розвиток його продуктивних сил має здійснюватися паралельно з проведенням виваженої, науко­во обґрунтованої екологічної політики. Важливого значення набуває проблема вдосконалення економічного механізму застосування при­родоохоронних заходів, визначення джерел фінансування, стимулю­вання ведення екологоощадливого природокористування.

11.1.4. Проблеми та напрями розвитку і розміщення продуктивних сил регіону

Головною проблемою соціально-економічного розвитку Донець­кого економічного регіону залишається висока концентрація промис­лового виробництва та необхідність зниження частки у народногос­подарському комплексі гірничодобувного виробництва. Загострення цієї проблеми відбувається під впливом природо-економічних та істо­ричних: передумов і чинників, а також у результаті структурної по­літики держави, яка проводиться в сучасних умовах господарюван­ня. Згідно з цією політикою основні капітальні вкладення та залу­чені іноземні інвестиції зорієнтовані на спеціалізацію економіки ре­гіону у важкій промисловості. Для підвищення ефективності функ­ціонування суспільно-господарського комплексу регіону необхідно провести комплексну реструктуризацію та технічне переоснащення вугільної промисловості, технічну реконструкцію таких базових га­лузей, як чорна та кольорова металургія, хімічна промисловість, ма­шинобудування та електроенергетика.

З метою ліквідації диспропорції у розвитку промисловості необ­хідно нарощувати потужності легкої і харчової промисловості.

333

РОЗДІЛ SSS. ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОДУКТИВНИХ СМЛ УКРАЇНИ

ш ^

Для покращення екологічної ситуації треба впроваджувати еко­логічні безпечні технології, здійснювати ]рекультивацію земель, ліквіда­цію териконів, відстійників, шлакосховищ., закладання підземних відпрацьованих просторів, ефективніше використовувати вторинні ресурси та відходи виробництва.

Дуже важливим кроком має бути вдосконалення водокористування (зменшення забруднення водних джерел, організація оборотного во­допостачання).

В агропромисловому комплексі регіону необхідно нарощувати обсяги виробництва, особливо м'ясомолочного тваринництва, город­ництва в приміських зонах.

Для зниження соціального напруження в шахтарських містах і се­лищах необхідно вирішувати питання створення в регіоні нових ро­бочих місць, налагодження системи перекваліфікації кадрів, вивіль­нених із закритих вугільних підприємств.

Потрібно зміцнювати матеріально-технічну базу об'єктів комуналь­ного господарства, транспортних засобів, побутового обслуговуван­ня, вирішувати проблеми стабільного водопостачання.

У системі освіти, науки, охорони здоров'я, культури і спорту вар­то підвищувати якісні показники, створювати доступність до них, покращувати матеріально-технічну базу.

У цілому, незважаючи на проблеми, Донецький економічний регіон має значний потенціал для подолання цих кризових процесів і посту­пового стабільного розвитку народногосподарського комплексу.

("?") Запитання і завдання для самоконтролю:

  1. Охарактеризуйте значення Донецького економічного регіону в розвитку економіки в Україні.

  2. Що являє собою промисловість регіону і його структура ?

  3. Дайте характеристику агропромислового комплексу регіону.

  4. Що являє собою природо-ресурсний та виробничий потенціал регіону ?

  5. Дайте характеристику територіальної і галузевої структури економіки Донецького регіону.

Соседние файлы в папке 747386_E9BAC_maniv_z_o_ta_in_regionalna_ekonomika