Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 11. Економію регіоні® України: стан та п®рспе«ти®и розвитку

забезпечення добування і комплексної переробки сировини, впроваджуючії найбільш досконалі технології, які сприяють органі­зації безвідходного виробництва;

■=> розроблення і впровадження технологій високоефективної утилізації відходів основного виробництва та житлово-комуналь­ного господарства міських агломерацій, залучення у господарський обіг техногенних родовищ;

■=> виробництво сучасних вітчизняних інформаційних технологій, адаптація до регіональних особливостей інформаційного забезпечен­ня регіону за умов пріоритетного розвитку українських телебачен­ня та радіомовлення, Інтернет-простору;

■=> створення прогресивних організаційних форм територіальної інтеграції бізнесу, освіти, науки й виробництва технополісного та агрополісного типу. «Враховуючи чи не найзначніший в Україні по­тенціал сфери вищої та спеціальної освіти Харківщини, в цьому ре­гіоні може бути створена мережа технопарків на базі закладів ос­віти, науково-дослідних організацій та комерційних структур»1.

Важливою передумовою економічного розвитку Східного регіону є високий рівень професійно-кваліфікаційної підготовки фахівців, наявність достатньої кількості різнопрофільних спеціалістів практич­но в усіх галузях господарства. Подальше залучення кількості спе­ціалістів з вищою освітою в економіку народного господарства спри­ятиме забезпеченню сталого зростання виробництва.

Наявна власна трудоресурсна база, її високий науково-технічний рівень - основа і запорука прискореного розвитку економіки регіону. Для Східного регіону перспективним є розвиток лізингу, особливо в галузях із нагальною потребою оновлення технічного парку і техно­логій виробництва.

Дорогунцов СІ., Заяць ТА., Пітюренко Ю.І. та інші. Розміщення продуктивних сил:// Регіональна економіка. - КНЕУ. - 2005. - С. 730.

РОЗДІЛ III. ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОДУКТИВНИХ СМЛ УКРАІНМ

Го") Запитання і завдання для самоконтролю:

/. Структура Східного економічного регіону, місце і роль його в економіці України.

  1. Характеристика ресурсного потенціалу регіону.

  2. Територіальна і галузева структура господарства регіону.

  3. Науково-технічний потенціал і зовнішньоекономічна діяльність ре­гіону.

  4. Соціальна сфера і екологічна ситуація регіону.

  5. Основні проблеми розвитку Східного економічного регіону.

  6. Головні напрями перспективи соціально-економічного розвитку Східного економічного регіону.

11.4. Економіка Центрального регіону

щ План викладу матеріалу

  1. Місце і роль Центрального Економічного регіо­ну в економіці країни.

  2. Природно-ресурсний, виробничий і трудовий потенціал регіону.

  3. Територіальна і галузева структура господарства регіону.

11.4.4. Проблеми та напрями розвитку і розміщення продуктивних сил регіону.

11.4.1. Місце і роль Центрального Економічного регіону в економіці країни

Центральний економічний регіон розташований у зоні Полісся і лісо­степу. Північну територію регіону займає Київське Полісся. До його складу входять Київська обл,, м. Київ (отримало статус столиці ко­лишньої УРСР у 1934 р), Черкаська обл. Загальна площа становить 49,8 тис км2, а названих територій відповідно 28,1; 0,8; і 20,9 тис. км2.

Вигідне економіко-географічне положення регіону визначається тим, що регіон знаходиться на перехресті важливих залізничних та автомобільних магістралей. Дуже важливе значення для народного господарства регіону має головна водна артерія України - ріка Дніпро. Сусідніми з Центральним регіоном є Полісся, Поділля, Східний та При­дніпровський райони, з якими є постійні господарські взаємозв'язки. Регіон не забезпечує себе паливними ресурсами. Тут є в невеликій кількості буре вугілля і торф. Тому сюди ввозяться газ, нафтопродукти, кам яне вугілля. Разом з тим на внутрішній ринок надходять машини,

372

373

технологічне обладнання, продукція приладобудування, легкої та хар­чової промисловості, будівельні матеріали тощо. Регіон має потуж­ний експортний потенціал завдяки можливості впроЕЗДження у ви­робництво наукомістких сучасних технологій.

На території регіону розміщена столиця України - Київ з населенням 2625,1 тис. чол. станом на 1 січня 2006 р. Він виконує функції політично­го, промислового, науково-освітнього, культурно-духовного центру, транспортного вузла, а також здійснює широке коло функцій державного та господарського управління. Тут працюють Верховна Рада, Кабінет Міністрів, Національна Академія Наук з чисельними науково-дослідни­ми інститутами, освітньо-культурні, медичні та спортивні заклади.

Основна структура економіки Центрального економічного регіону показана нарис. 11.4.1.

Соседние файлы в папке 747386_E9BAC_maniv_z_o_ta_in_regionalna_ekonomika