Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 11. Економію реаіоміе України: стан та перспективи розвитку

1"ГТП ^^ ет ..,., ці І ■ м.,л ,..--.„,.і І І .....■.■.і.и...т . ......ііі' --..V....U.I....» .... і.«и.-им.і.сггф&Л)

У регіоні достатньо розвинутий автомобільний транспорт, який використовується як для внутрішніх, так і міжрегіональних та міжна­родних перевозок. Загальна довжина автомобільних шляхів регіону становить 24 тис. км, в тому числі понад 7,0 тис км з твердим по­криттям. Густота шляхів з твердим покриттям - 256 км на 1000 км2. Для транспортних зв'язків використовується Дніпро з його при­токами Сулою, Пслом, Ворсклою. На Дніпрі розташований великий річковий порт - Кременчук. Через територію регіону проходять ма­гістральні газопроводи «Союз», Уренгой - Помари - Ужгород, Шебе-линка - Полтава - Київ і нафтопроводи Мічурінськ - Кременчук, Гнідинці - Кременчук та ін.

Авіаційний транспорт представлений в усіх областях регіону. Спе­ціалізація - перевезення пасаїжирів та вантажів.

е^ Зовнішньоекономічні зв'язки. Завдяки особливостям економі-ко-географічного положення і господарської спеціалізації. Східний еко­номічний регіон має чи не найбільш розвинуті економічні зв'язки з зарубіжними країнами серед інших економічних регіонів України. У регіоні зосереджена велика кількість підприємств, діяльність яких спря­мована на експорт. У структурі продукції, що експортується, є велика частка високотехнологічних виробів, у тому числі продукція машино­будівного комплексу. Вартість експорту сягає близько 7 % вартості ек­спорту України. Загальна вартість імпорту - 5,4 %. Сальдо експортно-імпортних операцій по регіон>' позитивне (більше 200 млн. дол. СІЛА). Провідними у формувати потенціалу зовнішньоекономічної діяльності Східного регіону є харчова ланка АПК, хімічна промисловість, а го­ловним - різнопрофільне машинобудування (особливо у військовій сфері та в галузі авіакосмічиого виробництва), продукція яких усе більше користуються попитом на міжнародному ринку.

Східний економічний район має достатньо стабільні зовнішньое­кономічні зв'язки з Росією. Одночасно має багатовекторні зв'язки з країнами Сходу, а також Європи і США. Враховуючи, що Сумщина і Харківщина є прикордонними областями з Росією, тут також розви­вається транскордонне співробітництво з сусідніми російськими обла­стями.

366

= 367

РОЗДІЛ III. ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОДУКТМВНШ СМЛ УКРАЇНИ

ф Соціальна сфера Східного економічного району характери­зується значним розвитком. Регіон має розгалужену систему закладів соціально-побутового комплексу, освіти, охорони здоров'я, культу­ри, спорту.

У галузі освіти навчанням охоплено біля 765 тис. учнів середніх навчальних закладів, понад 35 тис учнів навчаються у професійно-технічних навчально-виховних закладах.

Регіон вирізняється рівнем розвитку вищої освіти, насамперед за рахунок Харкова, який є потужним освітньо-науковим центром. У вищих закладах усіх рівнів акредитації навчається понад 300 тис. сту­дентів, або 15,8 % від загальної кількості в державі.

Достатньо на високому рівні система охорони здоров'я, але за ос­танній період скоротилась кількість ліжок з розрахунку на 10 тис. чол. населення і вона становить близько 70 % до рівня 1990 р.

Скоротилась кількість і клубних закладів, вона становить 81,7 % до рівня 1990 р. Забезпеченість житлом в середньому на одного жи­теля складає 20,1 м2, що відповідає рівню забезпеченості житлом в середньому по Україні. Особисті потреби населення значною мірою задовольняються за рахунок послуг, що надаються торгівлею, гро­мадським харчуванням, сферою послуг. Однак рівень їх скоротився, особливо сфера послуг в сільській місцевості. Забезпеченість сфери послуг задовольняється у межах 60 %.

е^ Екологічна ситуація. Великої шкоди навколишньому середо­вищу завдають галузі промисловості, особливо в Харківській обл., те­риторія якої належить до еколого-кризових індустріальних регіонів. Вплив промисловості супроводжується негативними глобальними змінами у повітряному і водному басейнах, надрах і земельних ресур­сах. Внаслідок надмірної концентрації забруднюючих виробництв із застарілими технологіями, нагромадження технічних відходів, висо­кого рівня урбанізації відбуваються незворстні процеси деградації при­родних ресурсів, зростає захворюваність населення тощо. Наприклад, у Харкові, як і в інших містах України, складною проблемою є очи­щення стічних вод, їх частка коливасться в межах 50 %.

Соседние файлы в папке 747386_E9BAC_maniv_z_o_ta_in_regionalna_ekonomika