Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 11. Економіка регіонів України: стам та перспективи розвитку

її—І—ill "™"""""" t^B*M~**M'»J"™»"''-"*Hift,lflrii>ЧИ—int.її iW-u«-її.l-m.J».1.1,пгшш—mi iin..i,I.H»,mt,iin..... ащ іж—яСТЬ.ЦД»ітіІ ішііі..ііґіпгш'іWilnАЖИ,I4JIWIIIJt'i,HHffltMmWHH1 ІИЧЦІМяпа.»*'№„Ь.ДИІМНМДЛ*. ИМІ.1 ] ,t ицщціч -мшiMlMlUHHMiqgajgjJ

у Дніпропетровській області (84 % від загальної кількості) і в Запорізькій (77 % від усього населення).

У сільському розселенні переЕіажає Кіровоградська область. В ос­танній час різко зменшився відплив сільського населення в міста і, де­якою мірою, почався зворотній процес - повернення міських жителів у сільську місцевість.

Розселення населення в регіоні має свої специфічні особливості по областях. Так, наприклад, у Дніпропетровській обл. зосереджена най­більша у регіоні кількість міських агломерацій: Дніпропетровська, Кри­ворізька, Нікопольська і Павлоградська. У Запорізькій обл. основними урбанізованими вузлами є Запоріжжя, Бердянськ і Мелітополь, в Кіро­воградській обл. - Кіровоград, Олександрія, Світловодськ. У перспек­тиві треба обмежувати зростання! великих урбанізованих міст і агло­мерацій, розвиваючи селища, де є найбільше вільної і не зайнятої ро­бочої сили.

% Науково-технічний потенціал. Економічний регіон має^відпо-відну створену систему наукових організацій, яка охоплює основну більшість галузей народногосподарського комплексу. До складу цієї системи входять 162 організації, які виконують науково-дослідні ро­боти, де зайнято близько 25 тис. працівників основної діяльності та наукові колективи 84 вищих навчальних закладів 1-1J рівня акредитації і 38111-IV рівня акредитації.

Науковці розробляють комплексні програми з питань ефективного використання мінеральних ресурсів на основі глибокої їх переробки та організації безвідходного виробництва, а також з проблем металур­гійного, машинобудівного виробництва, переробки вторинної сиро­вини і побутових відходів, охорони навколишнього середовища. Нау­ковці вузів праісроють у тісному контакті з виробництвом, готуючи ви-сококваліфікоЕаних спеціалістів для народного господарства.

% Виробничий потенціал. У регіоні позначається тенденція ста ріння наявних виробничих фондів, що негативно впливає на їх відтво­рення. Коефіцієнт їх оновлення становить в межах 4-5 %. В той же час внаслідок фізичного і морального зносу фондів знижується мож-

343

РОЗДІЛІ». ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОДУКТМВНМХ СМЛ УКРАЇНИ

ливість їх використання. Ступінь зносу досить високий і становить понад 46 %, в тому числі в Дніпропетровській області - 50 %, За­порізькій - 44 % і Кіровоградській - 49 %. Загальна вартість основних фондів регіону Придніпров'я - в межах 145 млд. грн, що становить 17,5 % основних фондів України. Питома вага основних фондів в структурі України становить: промисловості - 24,2 %; сільського гос­подарства, мисливства та лісового господарства -11,8 %; будівницт­ва - 15,2 %; оптової і роздрібної торгівлі - 13,8 %; готелів та ресто­ранів - 22,8 %; транспорту і зв'язку - 12,6 %; фінансової діяльності -8,9 %; операцій з нерухомим майном -15,4 %; освіти -16,3 %; охоро­ни здоров'я і культури -15,5 %.

У галузевій структурі питома вага основних фондів регіону становить: промисловість - 34,4 %; сільське, лісове господарство і мисливство -11,7 %; транспорт і зв'язок -13,7 %; операції з нерухомим майном -12,8 %. На освіту і охорону здоров'я припадає відповідно - 5,5 % і 2,6 %.

Як видно із наведеного, крім старіння основних фондів має місце значна нерівномірність їх розвитку, особливо в соціальній сфері, що необхідно врахувати на довготермінову перспективу з метою виправ­лення становища і забезпечення соціального розвитку згідно з науко­во-обґрунтованими нормативами.

Соседние файлы в папке 747386_E9BAC_maniv_z_o_ta_in_regionalna_ekonomika