Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 11. Економша реаюит Уіфаїнш: слїзм та перспективи розвитку

Регіон відзначається найвищою в країні територіальною концентра­цією посівів. За кількістю цукрових буряків і валового збору цієї куль­тури цукрова промисловість займає провідне місце.

Поділля можна вважати не тільки аграрним, а й індустріальним еко­номічним регіоном. Галузями спеціалізації промислового виробниц­тва є неметаломістке машинобудування і металообробка, в тому числі харчове та сільськогосподарське. Серед інших галузей найбільш роз­винута лісова, деревообробна і целюлозно-паперова промисловість, легка і харчова, промисловість будівельних матеріалів. Гармонійне поєднання наявного природно-ресурсного, виробничого і науково-технічного потенціалу та ефективне їх використання сприяє пріори­тетним напрямам розвитку Подільського економічного регіону.

Регіоноутворюючим центром Подільського регіону є місто Вінни­ця, засноване у 13 63 р. та розташоване на берегах верхньої течії Півден­ного Бугу. Вінниця - великий промисловий центр. Тут розвинуте ма­шинобудування, яке випускає: тракторні агрегати, електротехнічні вироби, радіоапаратуру, підшипники тощо. У Винниці розвинута хар­чова промисловість (м'ясний і масложировий комбінати, консервний, спиртовий заводи, кондитерська фабрика, харчо-смакові підприєм­ства), легка (взуттєва і шкіряно-галантерейна фабрики), підприємства будівельних матеріалів і деревообробні галузі.

Кожна область регіону має свої характерні ознаки: Вінницька обл. розташована у лісостеповій зоні України, її площа - 26,1 тис. км2 або 4,4 % території держави, населення станом на 1 січня 2005 р. складає 1713 тис чол. Область спеціалізується на виробництві цукру, консервів, хімічних добрив, приладобудування.

Тернопільська обл. займає 13,8 тис. км2 або 2,3 % території Украї­ни. Населення - 1116,3 тис. чол. на 1 січня 2005 р. Область спеціалі­зується на маїшшобудуванні і металообробці, легкій і харчовій про­мисловості. В АПК це виїробництво продукції транспортного і сільсько­господарського машинобудування, переробка місцевої сільськогоспо дарської сировини (цукрові буряки, картопля, зернові, овочі, продук ція тваринництва).

410

411

РОЗДІЛ III ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОДУКТИВНИХ СИЛ УКРАЇНИ

Хмельницька обл. розташована в центрі регіону і охоплює терито­рію 20,6 тис. км2, або 3,4 % території України. Населення складає 1384,8 тис. чол. Область спеціалізується на нематеріаломісткому машинобу­дуванні і металообробці, розвинута легка і харчова промисловість, виробництво продукції транспортного і сільськогосподарського ма­шинобудування, енергетичного устаткування, переробка місцевої сільськогосподарської сировини (зернових культур, цуіфових буряків, картоплі, продукції тваринництва, гшодів та овочів).

11.6.2. Природно-ресурсний, виробничий і трудовий потенціал регіону

Природні ресурси Подільського економічного регіону мають комп-лексотворчий характер, до них належать сільськогосподарські, водні, мінерально-сировинні, лісові, рибні, медоносні та рекреаційні ресур­си.

т- Мінерально-сировинні ресурси. Провідне місце належать при­родним будівельним матеріалам - сировина для виробництва цемен­ту, вапна цегли, щебеню, облицювальних плиток, керамзиту, скла, будівельної кераміки тощо. Регіон багатий на поклади гранітів і гнейсів, які виходять на поверхню вздовж річок Случ, Південний Буг. Родови­ща червоного граніту є в Шепетівському районі. У Кам'янці-По-дільському є мармурові породи, вапняки та глини для виробництва цементу. Запаси мертелів, придатних для виробництва цементу, є в Бережанському, Гусятинському та Зборівському районах Тернопільсь­кої області. Поклади пісковиків є у Тернопільській та Вінницькій обл., родовища гіпсу - у Тернопільській та Хмельницькій обл., родовища первинного каоліну і вогнетривких глин - у Хмельницькій і Вінницькій обл. Суглинки і глини для виробництва стінових матеріалів є на всій території регіону.

Серед корисних копалин є пеліканіт (запаси 170 млн. т). Ця сиро­вина (єдина в Європі) використовується для виробництва склолито-го цементу, порцелянових виробів, ьахельних плит, перліту, піноскла, кольорового бетону тощо. В регіоні є родовища сірки (смт. Микулинці),

Глаєа 11. Економію регіонів України: стан та перспективи розвитку

бурого вугілля (Кременецький, Славутський, Погребищенський рай­они), які в даний час ще не розробляються. Є також прогнозні запаси залізних руд (0,8 млрд. т) та поклади фосфоритів, які також не розроб­ляються.

т- Земельні ресурси. Природні сільськогосподарські земельні ре­сурси є основою формування виробничих комплексів, їх структури і спеціалізації галузей АПК. Перевага різних типів чорноземних і сірих лісових ґрунтів зумовила дуже високий рівень освоєння земельних ресурсів (понад 80 %). Найвища частка таких земель у південній і південно-східній частині регіону - 91-93 %, а найнижча- на півночі на крайньому заході - 74-78 %. Нині, коли в процесі реформування земельних ресурсів велика частина їх перейшла у власність землеко­ристувачів, ефективність їх використання значно понизилась. Велика частина їх не використовується. Орні землі перетворюються у пасо­вища та неугідця, заростають чагарниками. Це призвело до зниження обсягів виробництва сільськогосподарських культур, зростання со­бівартості та збитковості господарювання.

У економічному регіоні знаходиться мережа річок, що належать до басейнів Дніпр а, Південного Бугу, Дністра. Найбільші серед них - Се­рет, Збруч, Смотрич, Удич, Рось та ін. Вони використовуються част­ково для одержання електроенергії і зрошення. Понад 5,5 тис. ставків, що є в регіоні, використовуються для вирощування риби.

bs- Лісові ресурси регіону становлять понад 800 тис. га (11,5 % його території), що значно нижче середнього показника в Україні (15,6 %) і оптимально розрахункового показника для регіону -17,8 %. Ліси еко­номічного регіону мають важливе ґрунтозахисне, водоохоронне і рек­реаційне значення. У регіоні найбільша кількість лісів твердолистяних порід, які займають - 80 %, хвойні 17 %, м'ягколистяні - 3 %. Обсяг рубки лісу, в основному, - це догляд за лісом, санітарні рубки, під час яких деревина заготовлюється на паливо та інші потреби місцевого використання.

413

Р03Д1Л1Н, ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОДУКТМВНМХ СМЛ УКРАЇНИ

із» Рекреаційні ресурси. Подільській економічний регіон має спри­ятливі природні і кліматичні умови, окремі лісові масиви, різноманітні гідрологічні об'єкти, лікувальні грязі для організації оздоровлення і активного відпочинку населення.

У регіоні є достатня кількість радовищ мінеральних вод. Серед них використовуються відомі лікувальні родонові води Хмільника (Вінниць­ка обл.), сульфідні с. Конопківки, хлоридні Гусятина (Тернопільська обл.) та роадонові мінеральні води типу «Нафтуся» - Збручанська, Полонська, Сатанівська (Хмельницька обл.). У регіоні є лікувальні грязі - Войтовицьке родовище лікувального торфу (Вінницька обл.) та Ми-кулинецьке (Тернопільська обл.).

Як рекреаційний ресурс використовуються річки Дністер, Південний Буг, Случ, Горинь. Тривалість купального сезону - понад 90 днів. При­родним рекреаційним об'єктом Поділля є водоспади, розташовані в по­низзях басейнів річок Стрипа, Коропець (Тернопільська обл.) та Русилі-вський каскад водопадів заввишки 150 м, завдовжки близько 3 км.

На території регіону є карстові форми рельєфу, насамперед печери. В Тернопільській області знаходиться одна з найдовших у світі гіпсос-талактитових печер-лабіринтів - Оптимістична, довжиною 165 км^В цій області знаходиться близько 70 печер, серед них виділяють Крис-тальну, Вертебу, Озерну, Перлину, Ювілейну.

Для рекреаційних цілей використовується природний заповідник «Медобори» в Тернопільський обл. (10,5 тис га) та Національний при­родній парк «Подільські Товтри» в Хмельницький обл. площею 261,3 тис. га.

% Демографічний потенціал. Подільській економічний регіон є найменш заселеним. Станом на 1 січня 2005 р. на його території про­живає 4214,2 тис. чол. Частка сільського населення становить 51 % усього населення регіону. Населення регіону становить 8,9 % від на­селення України, в тому числі міське - 6,4 %, сільське - 14,3 %. Найбільш заселена Вінницька обл., тут проживає 40,9 % населення, у Хмельницькій - 32,5 % і в Тернопільській - 26,2 %. Подільський регі­он належить до районів, в яких характерне абсолютне зниження чи-

Соседние файлы в папке 747386_E9BAC_maniv_z_o_ta_in_regionalna_ekonomika