Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 11. Економіка регіонів України: стам та перспективи розвитку

ffi — —— ■ —-— — Lq?

Найбільшу питому вагу в структурі основних невиробничих фондів має житлове господарство (43,7 %); на другому місці - комунальне господарство і побутове обслуговування населення. їх питома вага також вища, ніж в середньому по Україні.

Як і в цілому в Україні спостерігається тенденція фізичного і мо­рального старіння основних виробничих фондів, зменшення їх актив­ної частини та збереження рівня низького їх відновлення.

11.8.3. Територіальна і галузева структура господарства регіону

Територіально-галузеву структуру Причорноморського економічно­го регіону визначає його спеціалізація, яка характеризується перева­жанням галузей, що надають населенню послуги (52,8 %). Серед них найбільшу питому вагу мають транспорт, зв'язок та галузі соціально-культурної сфери і сфери обігу.

Ч*,. Промисловість в регіоні посідає провідне місце. Показники те­риторіально-галузевої структури промисловості регіону наведені у табл. 11.8.3.1.

В економічному регіоні паливно-енергетичні ресурси не забезпе­чують власних потреб. Із розвіданих запасів експлуатуються родови­ща природного газу Криму: Глібовське, Задорненське, Джанкойське, Стрілецьке. В регіон завозяться: вугілля - з Донбасу, нафта - з Повол­жя та Кавказу, а також газ, електроенергія - зі Східного та При­дніпровського регіонів. На власних енергоресурсах працюють: Каховсь­ка ГЕС на Дніпрі та малопотужні - Первомайська, Костянтинівська і Вознесенська на Південному Бузі. У регіоні діють теплові електрос­танції: Сімферопольська, Севастопольська, Одеська, Миколаївська Херсонська, Керченська. У Миколаївській області споруджена і дн Південноукраїнська АЕС.

"S Машинобудування і металообробка охоплюють такі галуз спеціалізації: суднобудування і судноремонт, сільськогосподарське ма­шинобудування, верстатобудування, обладнання харчової промисло вості, електронне, електротехнічне машинобудування, приладобуду

458

459

вання. Тут налагоджено випуск велико- і маловантажних суден, пла­вучих кранів, доків, металорізальних верстатів, кукурудзозбиральних комбайнів, тракторних плугів, устаткування для харчової промисло­вості (млинарське, виноробне, холодильне, для консервного вироб­ництва), важких кранів, будівельно-шляхових машин тощо.

У регіоні виготовляється преважна частина морських і річкових суден країни. Центри морського суднобудування: Миколаїв, Херсон, Керченський суднобудівний завод. Судноремонтні заходи є в Одесі, Іллічівську, Ізмаїлі, Кілії. Серед підприємств сільськогосподарського машинобудування провідне місце належить Херсонському комбайно­вому заводу та Одеському, Сімферопольському і Джанкойському заво­дам, що виготовляють запасні частини і обладнання для сільськогос­подарських машин.

В Одесі зосереджено виробництво радіально-свердлильних вер­статів (універсальні і координаторозточні верстати з програмним уп­равлінням, ковальсько-пресове обладнання). У Новій Каховці,, Хер­соні, Первомайську, Сімферополі, Одесі виготовляють електричне і енергетичне устаткування.

Металургійний комплекс представлений Камиш-Бурунським залі­зорудним комбінатом біля Керчі. Він видобуває залізну РУДУ, збагачує та агломерує її з вапняком і постачає на металургійний завод «Азов-сталь» (м. Маріуполь). У м. Балакпаві є родовища високоякісних флю­сових вапняків, які видобуваються і поставляються у Маріуполь і За­поріжжя. Поряд з Миколаєвим розташований глиноземний завод. Переробна металургія представлена Одеським сталедротовим заво­дом, цехами малої металургії великих машинобудівних заводів Одеси, Миколаєва та Херсона.

S Хімічна промисловість Причорноморського регіону включає: основну хімію (міндобрива: суперфосфат, азотні, амофос; сірчана кис­лота, сода, бром та його сполуки, двоокис титану, мїдний купорос тощо); малотоннажне хімічне виробництво (хіміко-(фармацевтика, побутова хімія, парфумерно-косметична промисловість; лакофарбове виробництво; переробка полімерних матеріалів).

Р03ДШ1ІІ. ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОДУКТМВИМХ СМЛ УКРАЇНИ

щ *»

Основні підприємства: виробниче об'єднання «Хімпром» у Севас­тополі; «Титан» у Красноперекопську; хімічний завод у Саках; Одесь­кий суперфосфатний, припортовий азотнотуковий завод; хіміко-фар-мацевтичний та лакофарбовий заводи в Одесі; Кримський завод дво­окису титану; Сімферопольський завод пластмасових виробів для ма­шинобудування; парфумерно-косметичний комбінату Миколаєві. Пра­цюють Південно-Сиваський магнезійний завод, нафтопереробні за­води в Херсоні та Одесі.

У регіоні працюють підприємства целюлозно-паперової промис­ловості: Цюрупинський целюлозно-паперовий комбінат та Ізмаїльсь­кий целюлозно-картонний комбінат.

S Промисловістьбудівельнихматеріал'ш представлена крупни­ми підприємствами: Миколаївським цементним заводом та Балак-лавським цементно-шиферним комбінатом. Крім того, в кожній об­ласті і АР Крим є заводи стінових матеріалів (цегла і блоки). У регіоні виготовляють залізобетонні вироби, м'яку покрівлю, лінолеум.

S Легка промисловість. Підприємства легкої промисловості в основнму зосереджені в обласних центрах. Головна галузь - це ба­вовняна, представлена вона Херсонським бавовняним комбінатом. Ця галузь виготовляє близько 20 % тканин країни. Вовняні фабрики працюють в Одесі і Татарбунарах. Трикотажні комбінати є в Мико­лаєві, Одесі, Херсоні. Працюють підприємства швейної та шкіряно-взуттєвої галузі в Одесі, Сімферополі, Миколаєві.

Ч^. Агропромисловий комплекс має зерново-тваринницький на­прям. У загальноукраїнському поділі праці регіон вирізняється вироб­ництвом зерна (майже третина України), соняшнику, винограду, фруктів, овочів, м'яса і вовни. Виробництво валової продукції сільсько­го господарства в загальному обсязі України становить 14,4 %. Сільське господарство регіону є багатогалузевим. Провідну роль у землеробстві відіграє зернове виробництво. Основними зерновими культурами є озима пшениця, кукурудза, ячмінь, просо. На полях штучного зрошен­ня, біля Північно-Кримського каналу та у гирлі річок вирощують рис. Серед технічних культур провідними є соняшник (ЗО % посівів в Ук-

Соседние файлы в папке 747386_E9BAC_maniv_z_o_ta_in_regionalna_ekonomika