Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.17 Mб
Скачать

13.7. Науково-технічний прогрес як фактор сталого розвитку продуктивних сил.

Сучасні новітні технології та наукова організація праці в значній мірі впливають на розвиток і розміщення продуктивних сил. Техніч-

РОЗДІЛ III. ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОДУКТИВНИХ СМЛ УКРАЇНИ

ний прогрес спостерігається в більшості провідних і пріоритетних галузях виробництва. Так, наприклад, запровадження новітніх тех­нологій у чорній металургії сприяло розміщенню підприємств в рай­онах з достатньою кількістю палива й руди. Разом з тим, викорис­тання руди в збагаченому виді, дало можливість завозити її в інші райони, де є потреба в металургійному виробництві. Сьогодні збага­чені руди гірничо-збагачувальних комбінатів Криворізького рудного басейну використовуються не тільки в металургійній промисловості країни, але й значна її кількість експоргується за кордон.

Достатньо значний вплив на сталий розвиток виробництва мають хімічні технології. Хімізація виробництва як у промисловості, так і аграрному секторі сприяла створенню нових видів продукції і товарів з високими технічними властивостями і можливостями примінення їх в різних галузях національного господарства. Нині практично немає жодної галузі де б не примінялись найновіші хімічні технології та вироби з них. Особливо це відчутно в галузі виробництва будівель­них матеріалів та конструкцій, які приміняються як у промисловому, так і соціально-культурному та житловому будівництві.

Розвиток техніко-технологічного прогресу в галузях виробничої сфери супроводжується тенденцією до зниження матеріаломісткості, енергомісткостьта трудомісткості продукції. Це дуже важливо, так як матеріальні ресурси, особливо добувні, є вичерпними. Якщо, на­приклад, взяти підприємства машинобудування то витрати металу значно перевищують показники розвинутих країн світу. Те саме ми маємо і в енерговитратах на одиницю виготовляємої продукції, яка у два і більше разів перевищує витрати на аналогічну продукцію, що виготовляється в розвинутих зарубіжних країнах. Трудомісткі галузі слід розміщати в регіонах України, де є достатня кількість кваліфіко­ваних трудових ресурсів. Такі трудові ресурси, не зайняті в вироб­ництві, які сьогодні мігрують в зарубіжжя є в більшості областей Пра­вобережної України та західноукраїнського регіону.

Значні зміни впровадження досягнень науково-технічного прогресу ми маємо при транспортуванні енергоносіїв, який дав можливість розміщувати виробництво в найбільш вигідній території щодо сиро-

= 510 ^^

^^ Глава 13. Фактори сталого розвитку продуктивних сил

винної бази так і споживача готової продукції. Так, завдяки споруд­ження найпотужніших високовольтних ліній електропередач (елект­ронний транспорт) послабилася залежність виробництва від енерге­тичних баз, що особливо важливо для машинобудування, легкої про­мисловості, агропромислового комплексу. Розвиток трубопровідно­го транспорту значно здешевив перевезення нафти і газу, нафтопро­дуктів, що уможливило їхнє масове споживання у місцях виробниц­тва хімічної та нафтохімічної продукції. Завдяки цьому виникли ве­ликі хімічні підприємства в Черкасах і Рівному на базі використання природного газу, що надходить сюди з магістральних газопроводів, нафтохімічні комбінати в Лисичанську і Кременчуку, побудований хімічний комбінат в районі Одеси (м. Южний), який переробляє ам­іак, що транспортується аміакопроводом понад 1000 км з Поволзько­го району Росії.

Велике значення в економіці народного господарства відіграють атомні електростанції, які сьогодні продукують майже половину всієї електроенергії. Вони в значній мірі компенсують нестачу в країні енер­горесурсів, які на сьогодні для розвитку економіки є критичним імпор­том. Враховуючи потребу в зростанні енергоресурсів, в майбутньому виробництво електроенергії атомними електростанціями буде про­відним.

Науково-технічний прогрес, як фактор перспективи розвитку сус­пільства, залишиться основною рушійною силою стабільного зрос­тання економіки в усіх напрямках галузей національного господар­ства.

Соседние файлы в папке 747386_E9BAC_maniv_z_o_ta_in_regionalna_ekonomika