Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.17 Mб
Скачать

11.5.3. Територіальна і галузева структура господарства регіону

Найкращі показники у територіальний структурі суспільного вироб­ництва спостерігаються у Чернігівській області. Тут за виробництвом

Глава 11. Економіка рєзіоиів України: стан та перспективи розвитку

усієї промислової продукції (валової додаткової вартості) частка об ласті у загальному обсязі України становить 2,3 %, Житомирської 2,2 %, Волинської-1,5 %, Рівенська-1,9 %, а всього регіон випуска 7,9 % обсягу виробництва в Україні. Аналіз показує, що рівень роз витку промислового виробництва нижчий від середнього показник в Україні.

Полісся має найбільшу частку у розвитку сільського господарств* Для вирівнювання територіально-господарських пропорцій пріори тетами в структурній політиці мають стати галузі промисловості, я* виробляють товари широкого вжитку для населення. Підвищення рівн промислового розвитку та поліпшення якості й збільшення обсягу пс слуг інфраструктурних галузей сприятимуть і ефективній зайнятосі трудових ресурсів Поліського регіону.

Аналізуючи територіально-господарські пропорції, треба повніш залучати в суспільне виробництво наявний потенціал Волинської т Чернігівської обл., поглиблювати спеціалізацію підприємств Рівнем шини на традиційному аграрно-промисловому виробництві, вклк чаючи продукцію харчової та особливо легкої галузей промисловост % Промисловість. Для Поліського регіону негативною рисою те, що скорочення і спад промислового виробництва значно більшиї ніж по країні в цілому. Тенденції відставання від загальноукраїнськи показників в промисловості регіону простежуються в період стабілі зації промислового виробництва (2000-2003 pp.).

У структурі Поліського економічного регіону домінуючою часткої є продукція переробних галузей АПК (харчової та легкої промисле вості,табл. 11.5.3.1)

Найбільшу частку промислової продукції у Поліському регіоні ст£ новить паливно-енергетична галузь - 38,2 %, яка перевищує загалі неукраїнський показник. Частка продукції основної галузі виробиш тва - харчової промисловості - перевищує 55 % при середньоукра нському показнику для цієї продукції лише 17,4 %. Спеціалізованим галузями в регіоні є деревообробна та целюлозно-паперова промис ловість, будівельна галузь і будівельні матеріли та легка промисловісті

398

399

Крім перелічених, галузями спеціалізації є: в Рівненській обл. - елект­роенергетика, хімічна та нафтохімічна промисловість, у Волинській та Чернігівській - паливні галузі, які й визначають місце Полісся в міжре­гіональному поділі праці в Україні. Більшість підприємств регіону ви­користовують власні місцеві сировинні ресурси. Окремі виробницт­ва, зокрема, підприємства легкої, хімічної промисловості, нафтохіміч­ної промисловості, енергетичної використовують сировину і напівфаб­рикати з інших економічних регіонів.

Ч*>. Агропромисловий комплекс Як уже було сказано раніше, у струк­турі АПК Поліського регіону домінують сільськогосподарське вироб­ництво та харчова промисловість. У західних областях регіону частка сільського господарства в структурі продукції є більшою ніж у Східно­му Поліссі, де більш вагомою є частка переробних галузей агропро­мислового комплексу.

Сільське господарство Полісся спеціалізується на скотарстві молочно-м'ясного напряму, свинарстві, вирощуванні цукрових буряків, картоплі, льоні-довгінці, зерні, окремих зернобобових, плодів, овочів, ягід, окуль­турених грибів та консервів з них. У регіоні розвинуте птахівництво. У більшості, навколо промислових центрів регіону сільське господарство розвивається за приміським типом. У структурі посівних площ Полісько­го регіону домінують зернові культури (у межах 45 % усієї посівної площі, 50 % в Україні). В регіоні продукується більше 10% зерна від загальноук­раїнського виробництва, 12,5 % фабричних цукрових буряків, 23,2 % кар­топлі, 3,1 % овочів, 13,9 % м'яса, 17,0 % молока, 10,9 % яєць.

Полісся має достатньо потужну базу з переробки сільськогоспо­дарської продукції. Профілюючими галузями АПК регіону є: м'ясо-мо-лочна, борошномельна, консервна, цукрова, маслосироробна, спир­това, кондитерська, тютюнова та ін. Значна частина продукції, яка виготовляється в регіоні, йде на експорт, зокрема виробництво крох-малу, комбікорму, вина, плодоовочевої продукції, горілчаних виробів, пива, мінеральних вод тощо. До загального обсягу виробництва сільськогосподарської продукції в Україні Польський регіон виробляє: борошна - 11 %, цукру-піску - 14,5 %, незбираного молока - 5,6 %,

РОЗДІЛ Ні. ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОДУКТИВНИХ СМЛ УКРАЇНИ

тваринного масла - 22,4 %, жирних сирів - 12 %, плодоовочевих, рибних, м'ясних та молочних консервів -11,1%.

% Транспорт. Поліський економічний регіон утворює міжоблас­ний територіально-господарський комплекс. Через цей регіон прохо­дять транспортні мережі, що з'єднують Україну з Білорусією, Польщею, країнами Північної Європи та Балтії, а з іншого боку - між Росією та Західною Європою. Достатньо розвинутий залізничний та автомо­більний транспорт дає змогу активно залучати Поліський регіон не тільки до розвитку міжрегіональних і внутрішньоукраїнських зв'язків, а й до торговельних та виробничих взаємовідносин України з інши­ми державами, створення вільних (спеціальних) економічних зон, роз­будови міжнародної системи торгівлі, транспорту та зв 'язку, створен­ня зон міжрегіонального та міждержавного співробітництва. На Поліссі, як і в усій Україні, достатньо розвинутий авіаційний транс­порт. Однак транспортні перевезення як пасажирів, так і вантажів за останні роки значно скоротилися, великою мірою це пов'язано із ско­роченням виробництва та розладом в системі управління народним господарством.

Судноплавство здійснюється по річках Стир, Горень та Десні. Ос­новне завдання в розвитку транспортної галузі регіону - оновлення транспортних засобів, збільшення їх пропускної спроможності та за­безпечення матеріально-технічними ресурсами.

Ц*>. Інвестиції в розвиток економіки регіону. Як і в інших регіонах України, в Поліському економічному регіоні за останнє десятиріччя знижується відтворення основного капіталу у результаті значного ско­рочення інвестицій. Це призвело до зниження обсягів виробництва та освоєння нових видів продукції, падіння їх якісних показників.

Інвестиції, які спрямовані на розвиток Поліського економічного рай­ону, у 2000 р. становили 5,6 % від загальноукраїнського показника. Загальна сума сягала 782 млн. грн. у порівняльних цінах.

В областях відповідно: Волинській - 1,2 % (166 млн. грн), Жито­мирській - 1,1 % (153 млн. грн), Рівненській - 1,6 % (223 млн. грн), Чернігівській-1,7 % (240 млн. грн).

Соседние файлы в папке 747386_E9BAC_maniv_z_o_ta_in_regionalna_ekonomika