Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 11. Економіка регіонів України: стам та перспективи розвитку

ш ^

Головні напрями розвитку транспортної галузі регіону:

  • оновлення і раціоналізація рухомого складу з урахуванням змін вантажо- та пасажиропотоків;

  • поступове переведення значної частини автомобільного пар­ку на газо- і дизельне паливо;

+ реконструкція залізничних і автомобільних шляхів міжнарод­ного значення для збільшення їх пропускної спроможності;

ефективне забезпечення транспортних засобів матеріало- технічними ресурсами.

Щ Інвестування економіки регіону. Динаміка капітальних вкла­день з усіх джерел фінансування економіки Донецького регіону за ос­танні роки постійно скорочувалась. Вона скоротилась навіть по відно­шенню до динаміки середніх капіталовкладень по Україні (1990 р. -16,2 %; у 2000 р. - 15,3 %). Однак загальний обсяг капіталовкладень по Донецькій області в два рази вищий ніж у Луганській.

Основні проблеми, які необхідно вирішувати за допомогою капі­таловкладень:

-ф- здійснити диверсифікацію виробництва з метою зниження частки гірничодобувної галузі у народногосподарському комплексі;

■ф- нарощувати частку наукоємної продукції;

■ф- впроваджувати безвідходні технології, що є носіями техніч­ного прогресу, зниження забруднення навколишнього середовища, особливо в промислових районах;

■ф- посилити розвиток сільського господарства з метою підви­щення його ефективності та більш повного забезпечення продукта­ми харчування власних потреб;

"Ф- нарощувати обсяги житлового будівництва, залучати в цю га­лузь вклади недержавних інвесторів;

■Ф- збільшити виділення коштів на розвиток комунальної сфери з метою створення відповідних соціально-культурних і духовних умов та сфери послуг для поліпшення рівня життя населення, яке є голов­ною продуктивною силою розвитку народного господарства;

330

331

■ф- покращити матеріально-технічну базу системи освіти, охо­рони здоров 'я, культури та рекреаційних закладів, що є важливим фактором посилення інтелектуального розвитку людини.

^5 Зовнішньоекономічна діяльність. Економічний район має сприятливі умови для розвитку зовнішньоекономічної діяльності. Сьогодні в регіоні експортні операції здійснюють майже 1,5 тис. підприємств. Обсяги експорту становлять близько 3,7 млрд. дол. СІЛА, імпорту - трохи більше 1,09 млрд. дол США, що відповідно становить 25 %, 8 % від загальноукраїнських показників.

У цілому економічний регіон має активний зовнішньотериторіаль-ний баланс, позитивне сальдо і за обсягом експорту продукції займає друге місце в державі після Придніпровського економічного регіону.

Структура як експорту, так і імпорту має виражену сировинну орі­єнтацію. До основних видів експортної продукції належать чорні ме­тали та вироби з них. Найбільшу частину в імпорті становлять енер­гоносії, природний газ, нафта, нафтопродукти. Експортні операції здійснюються з багатьма країнами світу: Китаєм, США, Тайванем, Туреччиною, але головним зовнішньоторговельним партнером регі­ону традиційно є Російська Федерація, частка якої у зовнішньому обо­роті становить 30 %.

Щ Екологічна ситуація. В сучасних умовах господарювання еко­логічна проблема є однією з найбільш актуальних. Особливо вона стосується Донецького економічного регіону. Тут, як ніде в Україні, питання екологічної безпеки стоять особливо гостро. Потужний ком­плекс, що представлений в основному галузями чорної металургії, енергетики, хімічної промисловості, є найбільшим забрудшовачем навколишнього середовища. До основних видів забруднення нале­жать викиди в атмосферу пилу, шкідливих газів, скидання у водні об'єкти неочищеної відпрацьованої води, нагромадження великої кількості промислових, часто дуже токсичних відходів.

Регіон споживає майже 17 % свіжої води в Україні. Скидання заб­рудненої неочищеної води у водосховища становить понад 20 %.

Соседние файлы в папке 747386_E9BAC_maniv_z_o_ta_in_regionalna_ekonomika