Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 11. Економіка регіонів України: стан та перспективи розвитку

Ш—'; • ■■"- ^

Реалізація передбачуваних напрямків розвитку і територіального розміщення продуктивних сил регіону стане важливим чинником со­ціально-економічного зростання економіки, оптимізації її структурної перебудови та зростання життєвого рівня населення.

ґ?~) Запитання і завдання для самоконтролю:

  1. Дайте загальну характеристику соціально-економічного розвит­ку Поліського економічного регіону.

  2. Місце і роль Поліського економічного регіону в розвитку еконо­міки країни

  3. Природно-ресурсний потенціал регіону, його характеристика і оцінка.

  4. Наявний виробничий і трудовий потенціал і його значення в еко­номічному розвитку регіону.

  5. Територіальна структура областей, що входять до Поліського економічного регіону, і її особливості.

  6. Галузева структура областей, що входять до економічного ре­гіону і її особливості.

  7. Основні проблеми в розвитку економіки Поліського економічного регіону.

  8. Найважливіші пріоритетні напрями розвитку і розміщення про­дуктивних сил, які характерні для економічного розвитку Поліського регіону.

  9. Зовнішньоекономічні зв 'язки і напрями їх пріоритетного розвитку.

407

11.6. Економіка Подільського регіону

Я План викладу матеріалу

  1. Місце і роль Подільського економічного регіо­ну в розвитку економіки країни.

  2. Природно-ресурсний, виробничий і трудовий потенціал регіону.

  3. Територіальна і галузева структура господарства регіону.

11.6.4. Проблеми та напрями розвитку і розміщення продуктивних сил регіону

11.6.1. Місце і роль Подільського економічного регіону в розвитку економіки країни

До Подільського економічного регіону входять Вінницька, Терно­пільська і Хмельницька області. Територія регіону займає площу 60,9 тис. км2. Регіон має зручне економіко-географічне положення. Він роз­ташований в південно-західній частині України і межує з Централь­ним економічним регіоном, на півночі - з Поліським, на заході - з Кар­патським економічним регіоном, на півдні - з Молдовою.

За розміром території регіон посідає четверте місце серед економі­чних регіонів України. Регіон розташований компактно, що позитив­но впливає на можливості його комплексного соціально-економічно­го розвитку. Протяжність території з півночі на південь - 240 км, із заходу на схід - 370 км. Економічний регіон розташований в цент­ральній частині Правобережної України на Подільській і При­дніпровській височинах і в зоні з родючими ґрунтами та достатнім зволоженням, що сприяє розвитку агропромислових комплексів (рис. 11.6.1).

Розвинута транспортна мережа сприяє розвитку економічних і куль­турних зв'язків з Карпатським, Поліським, Центральним, Причорно-

РОЗДІЛ III. ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОДУКТИВНИХ СИЛ УКРАЇНИ

Щ -_ : : : . Е^З

морським економічними регіонами та Республікою Молдова. Близькість економічного регіону до державного кордону України з Біло­русією, Молдовою, Румунією, Польщею, Угорщиною, Словаччиною дає можливість розвивати на його території галузі і виробництва, про­дукція яких експортується або може експортуватися у ці країни, маю­чи пряме транспортне сполучення (як залізничне, так і автомобіль­не). Основна експортноспроможна продукція - це харчова промис­ловість з такими підгалузями, як цукрова, кондитерська, м'ясна, пло-довоовочеконсервна, промисловість горілчаних виробів тощо. Регіон експортує також продукцію машинобудування. Територія, яку займає Подільській економічний регіон, характеризується помірно-континен­тальним кліматом з великим впливом циклонів протягом року і з най­більшою кількістю опадів у травні-липні. Ці особливості впливають на структуру і тип ґрунтового покрову та спеціалізацію сільського гос­подарства.

Середньорічні коливання температури становлять 7,0-8,9 °С , ве­гетаційний період - 200 днів, кількість опадів змінюється від 700 до 500 мм, зменшується з північного заходу на південний схід.

Остаточно межі економічного регіону в сучасних кордонах сфор­мувалися після Другої світової війни. Тоді Проскурів був переймено­ваний на Хмельницький - обласний центр в честь гетьмана України Богдана Хмельницького. Мережа розселення характеризується наяв­ністю розгалуженої системи сільського розселення, міське розселення представлене в основному невеликими містами, крім обласних центрів.

На промислове виробництво припадає 3,4 % від випуску товарної продукції в Україні. Регіон в основному спеціалізується на сільсько­господарському виробництві. Тут сформувався потужний агропромис­ловий комплекс. Поділля вирізняється, насамперед, високим рівнем виробництва продукції землеробства і тваринництва. На регіон при­падає 14,3 % випуску валової продукції сільського господарства Ук­раїни. У розрахунку на одного жителя виробляється на 40 % валової продукції сільського господарства більше ніж в середньому по Україні.

Соседние файлы в папке 747386_E9BAC_maniv_z_o_ta_in_regionalna_ekonomika