Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.17 Mб
Скачать

13.9. Фактор історико-географічного положення розвитку продуктивних сил.

Розташування будь-якого об'єкта господарювання у просторі зу­мовлено впливом низки причин і закономірностей. Економіко-гео-графічне положення об'єкту на будь-якій території - це сукупність промислових відношень даного економічного об'єкту до інших еко-номіко-географічних об'єктів, що поза ним. Цими об'єктами можуть бути: місто, район, населений пункт, виробничий підрозділ. Вони характеризуються не тільки розташування на певній території, але й системою зв'язків з іншими об'єктами господарювання.

В залежності від історико-географічної природи та взаємоеконо-мічних зв'язків досліджуваного об'єкта, найважливішими вважаються його відношення до джерел природних і трудових ресурсів, ринків збуту продукції, можливість виробничої кооперації з іншими об'єкта­ми, системи транспортного забезпечення тощо. Економіко-географі-чне положення - категорія історична. Це означає, що із зміною еко­номічного простору може змінюватися економічний потенціал само­го об'єкта.

За масштабністю охоплюваної території та відношення об'єкта до його оточення розрізняють: макро-, мезо- і мікроположення. Макро-положення відображає положення об'єкта на міждержавному рівні або макрорегіональному. Мезоположення відображає положення об'єкта на мезорегіональному рівні, а мікроположення - характери­зує відношення об'єкту до найближчого оточення. Наприклад, мак-роположення - рівень декількох держав в Європі, мезоположення -міжрегіональний рівень внутрі держави, мікроположення - може бути положення Дніпропетровська в межах Дніпропетровської області.

За місцем зосередженості об'єкта людської діяльності економіко-географічне положення можу бути: центральним, периферійним, гли­бинним, ексцентричним, суміжним. За спеціалізацією об'єктів діяль­ності людини: транспортно-географічним, промислово-географічним, соціально-географічним, агрогеографічним і т.д.

___ Глава 13. Факторії сталого розвитку продуктивних сил

0 гпранспортно-географічне положення поділяється на підти­пи - приморське, вузлове, прикордонне;

0 промислово-географічне положення характеризує відношен­ня промислового підприємства до джерел родовищ корисних копа­лин, ринків праці і збуту продукції;

0 соціально-географічне положення - охоплює відношення об'єктів до соціальних явищ (центрів культури, науки, освіти, охо­рони здоров 'я, політики і т.п.);

0 агрогеографічне положення об 'єкта характеризує його відно­шення до агропроцесів, споживачів продукції, постачальників засобів виробництва тощо'.

Вище наведені фактори мають важливе значення при розміщенні об'єктів господарювання на мікрорівні, адже розташування підприє­мства відіграє важливу роль при вирішенні проблеми використання природно-ресурсного потенціалу, трудових ресурсів, споживання продукцій і т.п. Мікроположення важливо врахувати ще і тому, що від його правильного вибору в значній мірі може залежати прибуток підприємства, тобто наявність споживача на даний вид продукції, яка є ліквідною. З цією метою здійснюють техніко-економічне обґрунту­вання та відповідні розрахунки. Якщо об'єкт розташовується у місті то визначають: відстань до центру міста, залюдненість прилеглої те­риторії, густота транспортної мережі, потенціал робочої сили, мож­ливий ступінь конкурентів у зоні розміщення об'єкта тощо.

Вплив економіко-географічного положення виявляється ще і у тому, що об'єкт або регіон має певні економічні переваги при оптимальній взаємодії економічних зв'язків з іншими об'єктами й регіонами. До того ж чим інтенсивні зв'язки тим вищий економічний потенціал об'єкта чи регіону. Так міста з вигідним розташуванням перетворю­ються у великі промислово-транспортні вузли, через які здійснюєть­ся переміщення вантажів на інші об'єкти і регіони або переванта­ження їх з одного виду транспорігу на інший. Такі транспортні вузли

Пістун М.Д. Основи теорії суспільної географії. К.: Вища школа, 1996. - С. 71.

= = 515

РОЗДІЛ НІ. ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОДУКТМВНМХ СМЛ УКРАЇНИ

Ш «зр

можуть мати сухопутний характер (Луганськ, Донецьк, Харків, Львів); сухопутно-річковий (Київ, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Черкаси); сухопутно-морський (Одеса, Миколаїв, Херсон, Маріуполь, Іллічівськ). З економіко-географічним положенням пов'язане ство­рення спеціальних (вільних) економічних зон, міжнародних спільних підприємств, прикордонних економічних зв'язків і виробництв з при-граничними регіонами. Вони формуються і базуються на посиленні міжнародного поділу праці і економічних взаемовигодах.

Соседние файлы в папке 747386_E9BAC_maniv_z_o_ta_in_regionalna_ekonomika