Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.17 Mб
Скачать

11.4.2. Природно-ресурсний, виробничий і трудовий потенціал регіону

Природні умови достатньо сприятливі для розміщення промисло­вих підприємств, створення нових шляхів сполучення, а рівнинні сте­пові простори - для розвитку механізованого сільськогосподарського виробництва.

Клімат регіону помірно-континентальний, середня температура січня - -6° ... -8 °С, а найтеплішого місяця липня - +16°...+20 °С, кількість опадів - від 450 до 650 мм. Особливістю клімату в регіоні є значні коливання погодних умов з року в рік (разом з вологими бува­ють і посушливі роки).

В регіоні переважають дерново-підзолисті грунти та чорноземи, в деяких районах (Київська область) трапляються світло-сірі лісові грун­ти, які в своєму складі мають невисокий вміст гумусу і підвищену кис­лотність. Лісовий покрив регіону представлений хвойними та зміша­ними лісами.

Регіон має вдосталь рекреаційних ресурсів, підземні м інеральні води, в тому числі лікувальні, що сприяє організації лікування та відпочинку населення. У регіоні трапляються радонові води різного хімічного складу.

РОЗДІЛ ill ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОДУКТИВНИХ СМЛ УКРАЇНИ

У зв'язку з аварією на Чорнобильській АЕС якість рекреаційних ре­сурсів на окремих територіях помітно знизилась. Проте в регіоні існу­ють традиційні і перспективні санаторно-курортні зони для відпочинку та лікування.

Головним джерелом водопостачання регіону є р. Дніпро з його по­тужними водосховищами (Київське, Канівське, Кременчуцьке).

У регіоні особливе місце належить підземним водам. Найбільш чисті використовуються переважно для задоволення потреб населення. За­паси поверхневих і підземних вод можуть забезпечувати власні на­родногосподарські потреби в прісній воді.

Центральний економічний регіон займає 8,2 % території України і зосереджує 11,9 % її населення. Він виробляє 9,3 % продукції всієї про­мисловості України і 10,7 % валової продукції сільського господарства.

Й Мінерально-сировинні ресурси. У регіоні є достатньо потуж­ний природно-ресурсний потенціал, який використовується у госпо­дарській діяльності. На території регіону розвідано понад 400 родо­вищ і 11 видів корисних копалин, однак мінерально-сировинна база регіону недостатньою мірою забезпечує поточну і перспективну по­требу в мінеральній сировині. Як уже відомо, в регіоні не вистачає і паливних ресурсів.

У Черкаській обл. загальнодержавне значення мають запаси бен­тонітових глин і каолінів, які використовуються як формувальні мате­ріали. Тут недостатня сировинна база для промисловості стінової ке­раміки. Розвідані запаси будівельного в:аменю характеризуються ви­соким ступенем освоєння і лімітом земельної площі, тому відсутні ре­зерви нових розробок. Не вистачає в Черкаській обл. і будівельного піску, який поновлюється поставками з київського річкового порту.

Київ і Київська обл. характеризуються відносно невеликими запа­сами корисних копалин. Достатніми є балансові запаси піску для бу­дівельного розчину та бетону, шляхового будівництва, силікатних ма­теріалів і глиняної сировини для отримання будівельної кераміки. В області відсутня сировинна база для виробництва цементу, гіпсу, вап­на, азбесту; скляна сировина належить до розряду низької якості. Де-

Гмжа 11. Економію регіонів України: стам та перспективи розвшщму

фіцит цих ресурсів поповнюється поставками із Житомирської, Вин­ницької, Чернігівської та інших областей.

Й Водні ресурси. Як уже зазначалося, регіон має достатню вод­но-ресурсну базу. Головними річками регіону є в першу чергу Дніпро з притоками, який, в основному, забезпечує водопостачання, Десна та Південний Буг. Із малих річок найбільш значними є Рось, Сула, Су пій, Тясмин, Ятрань та ін.

У регіоні є велика кількість озер та ставків, які, в більшості, мають рекреаційне значення. Тут розташовані великі водосховища на Дніпрі, про що йшла мова вище. Рівень забезпеченості одного жителя сумар­ним річковим стоком вищий, ніж в середньому по Україні. Підземні води регіону гідравлічно не з'єднані з річковим стоком. Прогнозні ек­сплуатаційні ресурси оцінюються у межах 2,3 км3.

Найбільшими споживачами води є промислові підприємства Киє­ва та Київської обл., на яких використовується понад 70 % свіжої пит-тєвої води. У Черкаській обл. - близько 30 %. Великий обсяг спожи­вання води припадає на тепло і енергетику. Тут функціонує найбільша на Україні Трипільська ДРЕС, яка працює на прямоточній системі во­допостачання. Велика частка використання води припадає на хімічну, харчову та машинобудівну промисловість.

У зв'язку з ситуацією, що склалася на Чорнобильській АЕС, до­цільно перейти на підземні води для споживання населення регіону.

Й Лісові ресурси. Лісові ресурси відіграють важливу роль у роз­витку економіки регіону. За господарським призначенням ліси розпо­діляються на дві категорії: до першої належать ліси санітарно-гігієнічно­го та оздоровчого призначення - їх частка в регіоні становить близько 70 % загальної площі, до другої категорії належать ліси, що експлуату­ються, а також спецзона і смуги ездовж залізничних колій та автомо­більних шляхів.

Загальна площа лісів становить 968 га, запаси деревини -141 млн. м3. Породний склад лісів - твердолистяні у Черкаській обл. і змішані у Київській обл. (дуб, береза, сосна., вільха, тополя та ін).

376

377

РОЗДІЛИ!. ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОДУКТИВНИХ СМЛ УКРАЇНИ

^^^...„„ ..., ,,,-„, ,„ ,,„„„„ , „ „.,... ,„„^_^ „, „.,, , „„ , ^„^

У регіоні значну роль відіграють захисні лісонасадження. їх при­значення - захист від вітрової і водної ерозії, поліпшення мікроклімату тощо. Ліси використовуються також у рекреаційних цілях. Значною мірою ведення лісового господарства спрямоване на формування де­коративних, біологічно стійких насаджень з підвищеними санітарно-гігієнічними властивостями та формуванням мальовничих насаджень.

Й Рекреаційні ресурси. Центральний економічний регіон відомий своїми природно-рекреаційними ресурсами, які характеризуються по­мірно теплим кліматом, придатними для оздоровлення і відпочинку лісами. Для відпочинку і оздоровлення населення найбільше викори­стовуються узбережжя Дніпра, околиці Києва, зокрема санаторії, що розташовані у Кончі-Заспі та Пущі-Водиці.

Значне місце в організації короткострокового відпочинку відводить­ся лісопарковому захисному поясу та річці Дніпро, рекреаційний по­тенціал якої зростає за рахунок великої розгалуженості, наявності ліси-стості та природних пляжів. Як рекреаційний ресурс використовуються малі річки, які переважно належать до басейну Дніпра. Наявність ро­довищ радонових мінеральних вод у Черкаській обл. дозволяє розви­вати мережу санаторно-курортних установ.

Для збереження ландшафтів та відтворення рослинного і тваринно­го світу в регіоні створена густа мережа об'єктів природно-заповідного фонду, серед них є Поліський заповідник, дендропарк «Олександрія» (Біла Церква), Дніпровсько-Тетерівське і Заліське заповідно-мисливські господарства. У регіоні є багато пам'ятників архітектури, історії та куль­тури, що сприяє розгортанню значної туристичної діяльності.

■=> Населення. Численність населення регіону на 1 січня 2006 р. складає 5651,7 тис. чол. (11,9 % загальнодержавної кількості), у тому числі Київська обл. - 1,7731 тис. чол., Київ - 2625,1 чол. і Черкаська обл. -1353,5 тис. чол. Одночасно регіон є одним із найбільш густоза-селених - густота населення становить 118,0 чол/км2. Як і по країні в цілому, тут також спостерігається різке падіння народжуваності, при­родного приросту населення. Так, у 2005 р. кількість народжених ста­новила 53146 чол., а померли - 87649 чол. На 1000 чол. населення становить: народжених - 9,6, а померлих - 16.

Соседние файлы в папке 747386_E9BAC_maniv_z_o_ta_in_regionalna_ekonomika