Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семчик Земельне право.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
8.48 Mб
Скачать

5 Советское земельное право / Под ред. В. С. Шелестова. — X.: Вища шко­ла, изд-во при Харьк. Ун-те, 1981. — 232 с.

6 Андрейцев в. І. Екологічне і земельне право України: Практикум для студ. Юрид. Вузів і ф-тів. — к.: Юрінком Інтер, 1998. — 272 с.

Ерофеев Б. В. Земельное право: Учебник. — М.: Новый юрист, 1998. — 544 с.

Після проголошення незалежності в Україні викладання кур­су «Земельного права» як навчальної дисципліни в юридичних і сільськогосподарських вищих навчальних закладах продов­жується. В навчальному процесі з українських видань викори­стовується навчальний посібник В. А. Андрейцева6, а з росій­ських — підручник Б. В. Єрофєєва7. Використовуються також публікації з окремих питань земельного права (розділи у моно­графіях і наукові статті в юридичних журналах).

З першого дня формування української правової системи курс земельного права як навчальної дисципліни викладається в усіх державних юридичних академіях та інститутах, на юридич­них факультетах університетів, а також в багатьох економічних і сільськогосподарських вищих навчальних закладах.

Невеликий історичний період розвитку української юридичної науки свідчить, що галузь земельного права посідає чільне і стабільне місце у правовій системі, має ґрунтовну законодавчу і науково-теоретичну базу, широко застосовується на практиці.

• РОЗДІЛ з

ДЖЕРЕЛА ЗЕМЕЛЬНОГО ПРАВА 1. Поняття і види джерел земельного права

Поняття джерел земельного права. В юриспруденції термін «джерела права» прийнято розглядати у двох аспектах: мате­ріальному та формально-юридичному. В матеріальному аспекті під джерелами права розуміють соціально-економічні умови життя суспільства, які детермінують правотворчу діяльність ор­ганів державної (публічної) влади та обумовлюють її резуль­тат— зміст права як регулятора суспільних відносин. У фор­мально-юридичному значенні термін «джерела права» означає способи та форми правотворчої діяльності органів публічної вла­ди, результатом якої є правові акти, що містять правові норми.

Право як регулятор суспільних відносин перш за все є сукуп­ністю правових норм, якими встановлюються та вводяться в дію правила поведінки людини в суспільстві, що досягло державного рівня розвитку. Для забезпечення однозначного розуміння та за­стосування таких правил поведінки всіма членами суспільства (громадянами) їх зміст має бути чітко визначеним. Фіксація пра­вил поведінки відбувається у процесі формування «носіїв» за­гальновизнаних правил поведінки членів суспільства — джерел права.

У науці земельного права джерела права вивчаються в фор­мально-юридичному значенні. Отже, джерелами права визна­ється зовнішня форма вираження загальновизнаних правил по­ведінки, які є обов'язковими для дотримання, виконання та сліду­

вання всіма особами, що мають юридичний зв'язок із державою (громадянство) чи перебувають на її суверенній території.

Як свідчить історія права, воно знаходить своє об'єктивне, зовнішнє вираження в різних джерелах. Зокрема, до джерел права належать: правовий звичай, судовий прецедент та закон (нормативно-правовий акт). Правовий звичай є характерним, найпоширенішим, а то й єдиним джерелом права на ранніх ета­пах розвитку держави. З переходом суспільства, організованого в державу, до більш розвинених соціально-економічних фор­мацій роль звичаєвого права починає знижуватися, поступаю-чись місцем писаним джерелам права - судовим прецедентам та нормативно-правовим актам.

В Україні прийняті та діють велика кількість норматив­но-правових актів, які регулюють суспільні земельні відносини і які у своїй сукупності складають земельне право як самостійну галузь українського права1. Наявність відповідних джерел зе­мельного права, тобто нормативно-правових актів, що регулю­ють ті чи інші суспільні земельні відносини, є важливою перед­умовою існування відповідної самостійної галузі права земель­ного права України. Отже, джерелами земельного права є прийняті уповноваженими державою органами влади норма­тивно-правові акти, які містять правові норми, що регулюють суспільні земельні відносини відповідно до земельної політики держави.

Див., наприклад: Екологія і закон: Екологічне законодавство України: У 2-х кн./ Відп. ред. В. І. Андрейцев. — К: Юрінком Інтер, 1997.

Класифікація джерел земельного права. Нормативно-пра­вові акти як джерела земельного права України не є однорідни­ми, їх структура відображає складність, структуровану ієрар-хічність органів влади та правової системи країни в цілому і охоплює правові акти різної юридичної сили та правової спе­ціалізації. Відображаючи структуру державної (публічної) влади, правовий статус і компетенцію органів влади, що вида­ють нормативно-правові акти, а також характер самих актів, нормативно-правові акти як джерела земельного права знахо­дяться між собою в суворій ієрархічній підпорядкованості.

За питомою вагою земельно-правових норм у нормативно-правових актах, що регулюють суспільні земельні відносини, їх можна розподілити на дві групи. До першої групи належать нор­мативно-правові акти, всі або переважна більшість норм яких спрямована на регулювання тих чи інших земельних відносин. Такі нормативно-правові акти називаються спеціалізованими. Прикладом спеціалізованих актів є ЗК України1, Закон України «Про землеустрій» від 22 травня 2003 р.2 тощо. Спеціалізовані зе­мельні нормативно-правові акти становлять значну частину джерел земельного права України.

Разом із тим, у дійсності земельні відносини досить тісно пе­реплітаються з іншими видами суспільних відносин. Такі реалії знайшли відображення і в законодавчій техніці. Тому суспільні земельні відносини регулюються й нормативно-правовими акта­ми, основне призначення яких полягає в регулюванні інших суспільних відносин (цивільних, господарських, екологічних, адміністративних тощо) і які містять окремі правові норми, при­свячені регулюванню певних земельних відносин. Саме ці акти складають другу групу. Так, до актів цієї групи належать закони України «Про основи містобудування» від 16 листопада 1992 р.3, «Про колективне сільськогосподарське підприємство» від 14 лю­того 1992 р.4, «Про фермерське господарство» від 19 червня 2003 р. та ін. Поява зазначених нормативно-правових актів є відображенням об'єктивного процесу екологізації земельного за­конодавства України та наповнення його господарським змістом.