Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
темат.контр.роб.адм.відпов.(н).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
77.31 Кб
Скачать

МВС УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Кафедра адміністративного права та адміністративної діяльності ОВС

Завдання

для підготовки контрольних робіт

по курсу “Адміністративна відповідальність”

для студентів навчально-наукового інституту фінансово-економічної безпеки і права

Спеціальність: правознавство 6.030401

Освітньо-кваліфікаційний рівень – бакалавр

Обговорено та схвалено

на засіданні кафедри

адміністративного права та

адміністративної діяльності ОВС

“31” cерпня 2011 року

Протокол № 1

Одеса – 2011

ВСТУП

Розпочаті в Україні масштабні перетворення всіх гілок влади та правової системи, спрямовані на зміцнення демократії, створення, правової держави. Переоцінка цінностей, яка відбувається у всіх сферах життя суспільства, закріплюється в приймаємих законодавчих актах і, перш за все, у Конституції України, яка стверджує, що людина, її здоров'я, честь, гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Виконуючи це положення Конституції, державні органи зобов'язані робити все необхідне для забезпечення честі і гідності громадян, захисту їх прав та свобод, життя та здоров'я від протиправних посягань, вести рішучу боротьбу зі злочинністю, пияцтвом, наркоманією, попереджати різні правопорушення та усувати причини, які їх породжують.

Важливу роль у вирішенні цих завдань відіграє адміністративна відповідальність. По-перше, вона сприяє попередженню та викоріненню багатьох порушень правопорядку. По-друге, існування та застосування норм адміністративної відповідальності позитивно впливає на профілактику злочинів, допомагає зміцненню правопорядку і дисципліни.

Кожному співробітнику міліції необхідно добре знати законодавство про адміністративну відповідальність. Адміністративні стягнення застосовуються частіше ніж кримінальні покарання та дисциплінарні стягнення разом взяті. Адміністративні стягнення накладають десятки різних органів та посадових осіб. Та на якій би посаді не працював співробітник міліції, він обов'язково буде торкатися у своїй практичній діяльності з якими-небудь сторонами правового інституту адміністративної відповідальності Це потребує порівняно простого порядку застосування заходів реагування. Також це необхідно для швидкого дисциплінуючого впливу на винних з метою економії часу та сил як державних органів, так і самих порушників. До того ж для виявлення порушень загальнообов'язкових правил частіш за все потрібні не юридичні, а спеціальні технічні, економічні, санітарні, агрономічні та інші знання. Іншими словами, в подібних випадках доцільний саме адміністративний порядок впливу.

Підвищення ефективності боротьби з адміністративними правопорушеннями, які завдяки своїй поширеності завдають значної шкоди нашому суспільству, потребує не тільки активізації зусиль державних органів, спеціально на це уповноважених, але й посилення правовиховної роботи серед населення, роз'яснення законодавства про адміністративні правопорушення з метою забезпечення належного його виконання.

Чинне законодавство про адміністративні правопорушення досить велике за обсягом, дуже нестабільне. Кодекс України про адміністративні правопорушення – один з нормативних актів, до яких найчастіше вносяться зміни та доповнення та який потребує негайного перегляду з тим, щоб знову прийнятий Кодекс про адміністративні проступки забезпечив недоторканість прав і свобод людини та громадянина, взаємну відповідальність державних органів та посадових осіб, підкорення законові діяльність усіх державних органів і посадових осіб. В останні роки дуже інтенсивно змінювались положення КУпАП. Все це створює певні труднощі в застосуванні адміністративно-правових норм, негативно позначається на діяльності адміністративно-юрисдикційних органів, забезпеченні законності при застосуванні заходів відповідальності за вчинені правопорушення, правовій освіті громадян, ознайомленні їх з проблемами адміністративної відповідальності, що в умовах побудови правової держави неприпустимо.

Слухачі заочного навчання виконують домашню контрольну роботу з предмету адміністративна відповідальність за певними варіантами. Контрольна робота виконується власноручно чорнилами абошариковою ручкою чорного кольору. Роботи виконані із використанням комп”ютерної техніки не зараховуються.

Розподіл варіантів контрольної роботи відбувається за останньою цифрою порядкового номеру залікової книжки:

1 – 1 варіант;

2 – 2 варіант;

3 – 3 варіант;

4 – 4 варіант;

5 – 5 варіант;

6 – 6 варіант;

7 – 7 варіант;

8 – 8 варіант;

9 – 9 варіант;

0 – 10 варіант.

Варіант № 1

  1. Виконання постанов по справах про адміністративні правопорушення.

  2. Характеристика правопорушень, що порушують законодавство України “Про загально військовий обов’язок та військову службу”.

Варіант №2

  1. Законодавча база адміністративної відповідальності.

  2. Характеристика адміністративних правопорушень, що посягають на власність.

Варіант № 3

  1. Поняття та характеристика адміністративного правопорушення.

  2. Характеристика адміністративних правопорушень на транспорті та їх характерні ознаки.

Варіант № 4

  1. Поняття, види та характеристика адміністративних стягнень.

  2. Адміністративні правопорушення в галузі торгівлі та їх характеристика.

Варіант № 5

  1. Суб’єкти адміністративної відповідальності та їх характеристика.

  2. Адміністративні правопорушення, що посягають на громадську безпеку та їх характеристика.

Варіант № 6

  1. Порядок накладення адміністративних стягнень.

  2. Адміністративні правопорушення, що посягають на громадський порядок та їх характеристика.

Варіант №7

  1. Особливості адміністративної відповідальності юридичних осіб.

  2. Адміністративні правопорушення, що посягають на правила дозвільної системи.

Варіант № 8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]