Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект 2012.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.47 Mб
Скачать

18.2. Економічна сутність інвестицій та їх класифікація

Економічна політика України сьогодні знаходиться у стадії формування, протікає в складних умовах нестабільності економічних зв'язків, з одного боку, і глибокого спаду інвестиційної активності - з іншою. Але глибокий економічний спад, що відбувається, має деяке позитивне значення: він призводить до нового типу інвестування, іншого виду відтворення, для якого буде характерна вища ефективність. Не дивлячись на те, що державні інвестиції мають велике значення (наприклад, споруда електростанцій, будівництво доріг, оскільки приватні інвестори у всьому світі неохоче займаються цим), приватні інвестиції є найбільш ефективними, оскільки знаходяться під контролем тих, хто ризикує своїми капіталами і зацікавлені у високій віддачі.

У загальному вигляді під інвестиціями прийнято розуміти здійснення економічних проектів у поточному періоді, з розрахунком отримати доходи в майбутньому.

Згідно Закону України № 1560-ХІІ від 18.09.91 «Про інвестиційну діяльність» інвестиції – це все види майнових і інтелектуальних цінностей, які вкладаються в об'єкти підприємницької та інших видів діяльності, в результаті, чого створюється прибуток або досягається соціальний ефект.

Такими цінностям можуть бути: грошові кошти, цільові банківські внески, паї, акції та інші цінні папери; рухоме й нерухоме майно; майнові права, які витікають з авторського права, досвід і інші інтелектуальні цінності; сукупність технічних, технологічних, комерційних та інших знань, оформлених у вигляді технічної інформації, навичок і виробничого досвіду, необхідних для організації того чи іншого виробництва; права користування землею та інші цінності

Класифікацію інвестицій наведено у табл. 18.1

Як економічна категорія на рівні держави інвестиції виконують такі функції:

  • здійснення політики розширеного відтворення;

  • прискорення науково-технічного прогресу;

  • структурна перебудова суспільного виробництва;

  • збалансований розвиток усіх галузей народного господарства і ін.

Таблиця 18.1

Класифікація інвестицій

Класифікаційна

ознака

Вид

інвестицій

Визначення

по об'єктах

вкладення

засобів

реальні

інвестиції

вкладення у створення нових, реконструкцію і технічне переозброєння підприємств, що діють. У цьому випадку підприємство-інвестор, вкладаючи засоби, збільшує свій виробничий капітал – основні виробничі фонди і необхідні для їх функціонування оборотні кошти

фінансові

інвестиції

вкладення засобів у фінансові інструменти, переважно цінні папери

по характеру

участі

у справах

підприємства

прямі

інвестиції

це господарські операції, що припускають внесення засобів або майна в статутній капітал юридичної особи в обмін на право брати участь в управлінні підприємством

непрямі

портфельні)

інвестиції

господарські операції, які передбачають придбання цінних паперів і ін. фінансових активів за грошові кошти на фондовому ринку. Інвестор не має права на участь в управлінні підприємством, він лише отримує дивіденди

по періоду

інвестування

короткострокові

(до 1 року)

вкладення в короткострокові депозитні внески, державні і корпоративні облігації, з терміном погашення до 1 року, і ін. фінансові активи

довгострокові

(більше 1 року)

вкладення в основне виробництво, інноваційну діяльність, цінні папери з терміном погашення більше 1 року і ін.

по формах

власності

інвесторів

приватні

інвесторами виступають фізичні особи, а також юридичні особи з приватним капіталом

державні

інвесторами є державні і місцеві органи влади, держпідприємства інвестують засоби з бюджетних фондів

іноземні

інвесторами виступають фізичні і юридичні особи іноземних держав

сумісні

інвесторами виступають суб'єкти різних держав

за

регіональною

ознакою

внутрішні

інвестиції

засоби інвестуються в об'єкти інвестування в межах держави

зовнішні

засоби інвестуються за межами певної держави

по рівню

ризиків

венчурні

інвестиції

ризиковані вкладення капіталу, обумовлені необхідністю фінансування дрібних інноваційних фірм в областях нових технологій. Це вкладення в акції нових підприємств або підприємств, що здійснюють свою діяльність в нових сферах бізнесу і пов'язаних з великим рівнем риски. З розрахунку на швидку окупність вкладених засобів венчурні інвестиції прямують в проекти, не зв'язані між собою, але що мають високий ступінь риски

ануїтет

інвестиції, що приносять вкладникові певний дохід через регулярні проміжки часу. В основному це вкладення засобів до страхових і пенсійних фондів

На рівні підприємства інвестиції забезпечують його динамічний розвиток і дозволяють вирішувати такі завдання:

  • розширення власної підприємницької діяльності за рахунок накопичення фінансових і матеріальних ресурсів;

  • придбання нових підприємств;

  • диверсифікація діяльності шляхом освоєння нових областей бізнесу.

Згідно Закону України «Про інвестиційну діяльність» інвестиційна діяльність – це сукупність практичних дій громадян, юридичних осіб і держави по реалізації інвестицій.

Інвестиційна діяльність є одним з найбільш важливих аспектів функціонування будь-якої комерційної організації. Причинами, що обумовлюють необхідність інвестицій, є оновлення наявної матеріально-технічної бази, нарощування обсягів виробництва, освоєння нового вигляду діяльності.

Об'єктами інвестиційної діяльності може бути будь-яке майно, зокрема основні фонди і оборотні кошти у всіх галузях і сферах народного господарства, цінні папери, цільові грошові внески, науково-технічна продукція, інтелектуальні цінності, інші об'єкти власності, а також майнові права.

Суб'єктами інвестиційної діяльності можуть бути громадяни і юридичні особи України та іноземних держав, а також держави. Всіх суб'єктів можна розділити на інвесторів і учасників інвестиційних процесів.

Інвестори – суб'єкти інвестиційної діяльності, які приймають рішення про вкладення засобів в об'єкти інвестування. Учасники інвестиційної діяльності забезпечують реалізацію інвестицій, як виконавці замовлень, або на підставі доручення інвестора.

Управління інвестиційною діяльністю на рівні фірми спрямовано на забезпечення реалізації найбільш ефективних форм вкладення капіталу. Виходячи з цього управління інвестиціями включає декілька етапів.

Перший етап управління інвестиціями – це аналіз інвестиційного клімату країни. Він включає вивчення наступних прогнозів:

  • динаміки валового внутрішнього продукту, національного доходу і обсягів виробництва промислової продукції;

  • динаміки розподілу національного доходу;

  • розвитку приватизаційних процесів;

  • державного законодавчого регулювання інвестиційної діяльності;

  • розвитку окремих інвестиційних ринків, особливо грошового і фондового.

Другий етап – вибір конкретних напрямів інвестиційної діяльності фірми з урахуванням стратегії її економічного та фінансового розвитку. На цьому етапі фірма визначає галузеву спрямованість своєї інвестиційної діяльності, а також основні форми інвестування на окремих етапах діяльності. Для цього вивчається інвестиційна привабливість окремих галузей економіки (їх кон'юнктура, динаміка і перспективи попиту на продукцію цих галузей), а також привабливість регіонів (місцерозташування, розвиток транспортної мережі, характеристика соціальних умов; розвиток підприємницької інфраструктури; природно-кліматичні умови і т. п.).

Третій етап - вибір конкретних об'єктів інвестування, який починається з аналізу пропозицій на інвестиційному ринку.

Четвертий етап – визначення ліквідності інвестицій. В процесі здійснення інвестиційної діяльності підприємницькі фірми мають враховувати, що в результаті зміни інвестиційного клімату по окремих об'єктах інвестування очікувана прибутковість може значно знизитися. Тому необхідно ретельно відстежувати всі ці зміни і своєчасно ухвалювати рішення про вихід з окремих інвестиційних програм і реінвестування капіталу. З урахуванням можливості такої ситуації по кожному об'єкту інвестування спочатку слід оцінити ступінь ліквідності інвестицій і перевагу віддати тим з них, які мають найбільший потенційний рівень ліквідності.

П'ятий етап управління інвестиціями – визначення необхідного об'єму інвестиційних ресурсів і пошук джерел їх формування. На цьому етапі прогнозується загальна потреба в інвестиційних ресурсах, необхідних для здійснення, інвестиційної діяльності підприємницької фірми в запланованих напрямах.

Таким чином, результатом здійснення перерахованих заходів є формування інвестиційного портфелю, який є сукупністю інвестиційних програм, здійснюваних фірмою.

Останній етап управління інвестиціями – це управління інвестиційними ризиками. На цьому етапі необхідно спочатку виявити ризики, з якими може зіткнутися фірма в процесі інвестування по всіх об'єктах інвестування, а далі розробити заходи щодо мінімізації інвестиційних ризиків.