Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект 2012.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.47 Mб
Скачать

Лекція 5 оборотні кошти підприємств

5.1. Сутність оборотних коштів, основи їхньої організації на підприємстві

5.2. Потреба підприємства в оборотних коштах

5.3. Джерела формування оборотних коштів

5.4. Показники використання оборотних коштів підприємства

_____________________________________________

5.1. Сутність оборотних коштів, основи їхньої організації на підприємстві

Діяльність підприємств зі створення та реалізації продукції здійснюється в процесі поєднання основних виробничих фондів, оборотних фондів і праці.

На відміну від основних виробничих фондів, оборотні фонди споживаються в одному виробничому циклі, їхня вартість цілком переноситься на вартість виготовленої продукції.

Оборотні кошти – це сукупність коштів, авансованих для створення й використання оборотних виробничих фондів і фондів обігу для забезпечення безперервного процесу виробництва й реалізації продукції.

Оборотні виробничі фонди – предмети праці і знаряддя праці (у складі малоцінних і швидкозношуваних предметів), вони обслуговують сферу виробництва і повністю переносять свою вартість на вартість готової продукції, змінюючи первісну форму в процесі одного виробничого циклу.

До оборотних виробничих фондів відносяться:

оборотні кошти у виробничих запасах (сировина, основні і допоміжні матеріали, покупні напівфабрикати, паливо, тара, запчастини, малоцінні й швидкозношувані предмети);

оборотні кошти у виробництві (незавершене виробництво - продукція різного ступеня готовності, напівфабрикати власного виробництва, які використовуються на наступних етапах виробничого процесу, видатки майбутніх періодів).

Фонди обігу не беруть участь безпосередньо в процесі виробництва, але необхідні для забезпечення єдності виробництва й реалізації продукції.

До фондів обігу відносяться: готова продукція на складі підприємства, відвантажена готова продукція, кошти в касі, на рахунках, у розрахунках, дебіторська заборгованість.

Склад оборотних коштів – це сукупність окремих елементів оборотних виробничих фондів і фондів обігу.

Структура оборотних коштів – це питома вага вартості окремих статей оборотних виробничих фондів і фондів обігу в загальній сумі оборотних коштів.

На кожному підприємстві величина оборотних коштів, їхній склад, структура залежать від характеру й складності виробництва, тривалості виробничого циклу, вартості сировини, умов її поставок, прийнятого порядку розрахунків та ін.

У практиці планування, обліку й аналізу оборотні кошти підприємства групуються по наступних ознаках:

1) залежно від функціональної ролі в процесі виробництва - оборотні виробничі фонди й фонди обігу;

2) залежно від практики контролю, планування та управління - нормовані та не нормовані оборотні кошти;

3) залежно від джерел формування оборотних коштів - власний і позиковий капітал;

4) залежно від ступеня ліквідності (швидкості перетворення в гроші) – високоліквідні засоби (гроші, цінні папери), середньо ліквідні засоби (товари відвантажені, дебіторська заборгованість), низько ліквідні засоби (виробничі запаси, незавершені виробництво, готова продукція);

5) залежно від ступеня ризику вкладення капіталу - оборотний каптал з мінімальним, середнім і високим ризиком вкладення;

6) залежно від стандартів обліку й відображення в балансі підприємства - оборотні кошти в запасах, кошти в розрахунках та ін. активи;

7) залежно від матеріально-речовинного втримування - предмети праці (сировина, матеріали, паливо незавершене виробництво та ін.), готова продукція і товари відвантажені, кошти в розрахунках.

Організація оборотних коштів на підприємстві включає:

1) оперативну самостійність у використанні оборотних коштів;

2) визначення планової оптимальної потреби в оборотних коштах і їхнє розміщення по окремих елементах і підрозділам;

3) коректування розрахованих і діючих нормативів обігових коштів з урахуванням вимог мінливих умов господарювання (зміна обсягів виробництва, цін на використовувану сировину й матеріали, паливо й енергетичні ресурси, зміну умов поставок і збуту, форм застосовуваних розрахунків);

4) наявність раціональної системи фінансування оборотних коштів;

5) контроль за раціональним розміщенням і забезпечення ефективного використання оборотних коштів.